subota, 27.02.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 07.07.2020. u 13:52 Brane Kartalović

„Fijat” počeo da radi, sindikat traži da se fabrike zatvore

U nedelju 99 testiranih Kragujevčana bilo pozitivno na kovid 19, grad će tražiti odobrenje vlade za formiranje privremenih bolnica ako se popuni klinički centar
Фото Б.К.

Kra­gu­je­vac – U tre­nut­ku ka­da je u cen­tral­nom gra­du Šu­ma­di­je i či­ta­vom okru­gu pan­de­mi­ja ko­ro­ne na vr­hun­cu, „Fi­jat” je od­lu­čio da otvo­ri fa­brič­ke ka­pi­je i po­zo­ve rad­ni­ke da se vra­te na po­sao. Pr­o­iz­vod­nja za­sta­re­log mo­de­la „500-L” po­če­la je ju­če po­sle vi­še­me­seč­ne pa­u­ze, a u Kra­gu­jev­cu je u ne­de­lju ot­kri­ve­no 99 slu­ča­je­va za­ra­ze ko­vi­dom 19, što je re­kor­dan br­oj obo­le­lih u jed­nom da­nu. U „Fi­ja­to­voj” fa­bri­ci auto­mo­bi­la za­po­sle­no je oko 2.400 lju­di.

Po­vo­dom ove pa­ra­dok­sal­ne si­tu­a­ci­je ogla­si­lo se Grad­sko ve­će Sa­ve­za sa­mo­stal­nih sin­di­ka­ta, ko­je je pre­mi­jer­ki Ani Br­na­bić upu­ti­lo ta­ko­zva­no otvo­re­no pi­smo, po­zi­va­ju­ći vla­du da od­go­vor­ni­je re­a­gu­je i svo­je od­lu­ke uskla­di sa okol­no­sti­ma u ko­ji­ma su se na­šli kra­gu­je­vač­ki rad­ni­ci.

Isto­vre­me­no, grad i kri­zni štab na­me­ra­va­ju da od vla­de za­tra­že odo­bre­nje za for­mi­ra­nje pri­vre­me­nih bol­ni­ca.

„Ka­ko to da za­bra­na oku­plja­nja vi­še od sto lju­di u za­tvo­re­nom pr­o­sto­ru ne va­ži za za­po­sle­ne u fa­brič­kim ha­la­ma? Ili ha­le ni­su za­tvo­re­ni pr­o­stor, ili rad­ni­ci ni­su lju­di? – pi­ta­ju čla­no­vi kra­gu­je­vač­kog sin­di­ka­ta ko­ji su od vla­de za­tra­ži­li da za­bra­ni rad svim po­slo­dav­ci­ma ko­ji ni­su u sta­nju da omo­gu­će bez­bed­ne uslo­ve u fa­brič­kim ha­la­ma i pred­u­ze­ći­ma.

„Sra­mo­ta je da vla­da za tri me­se­ca tra­ja­nja pan­de­mi­je ni­je do­ne­la oba­ve­zu­ju­će uslo­ve za po­slo­dav­ce i rad­ni­ke. Po­sle­di­ce te neo­d­go­vor­no­sti su na de­se­ti­ne za­ra­že­nih rad­ni­ka. Va­še od­lu­ke de­le za­po­sle­ne na va­žne i ne­va­žne. Ta­ko su svo­ja vra­ta za­tvo­ri­li su­do­vi, po­re­ske upra­ve i dru­ge dr­žav­ne slu­žbe, dok su fa­brič­ka vra­ta ši­rom otvo­re­na”, na­vo­de pred­stav­ni­ci sin­di­ka­ta u pi­smu pred­sed­ni­ci vla­de od ko­je je za­tra­že­no da do­ne­se od­lu­ku o ob­u­sta­vi svih de­lat­no­sti ko­je ni­su bit­ne za obez­be­đi­va­nje osnov­nih ži­vot­nih po­tre­ba. 

U ne­de­lju je kra­gu­je­vač­ki in­sti­tut za jav­no zdra­vlje ura­dio 296 te­sto­va. Re­zul­ta­ti su one­spo­ko­ja­va­ju­ći: 117 za­ra­že­nih u Šu­ma­dij­skom okru­gu, od ko­jih je 99 Kra­gu­jev­ča­na. Sto­pa za­ra­že­no­sti je, da­kle, ve­ća od 30 pr­o­ce­na­ta.

Ima­ju­ći u vi­du ove okol­no­sti, grad­ski kri­zni štab je pred­lo­žio da se u Kra­gu­jev­cu for­mi­ra pri­vre­me­na ko­vid-bol­ni­ca za zbri­nja­va­nje za­ra­že­nih sa lak­šom kli­nič­kom sli­kom. Ka­pa­ci­te­ti po­sto­je u stu­dent­skim i uče­nič­kim do­mo­vi­ma, sport­skim ha­la­ma i ha­li „Šu­ma­di­ja saj­ma”. Zah­tev vla­di bi­će upu­ćen ka­da se po­pu­ne ka­pa­ci­te­ti kli­nič­kog cen­tra. Lo­kal­ni kri­zni štab je i to­kom pr­vog na­le­ta ko­ro­ne tra­žio da se u gra­du otvo­ri pri­vre­me­na bol­ni­ca, ali je vla­da ta­da pr­o­ce­ni­la da ne­ma po­tre­be za tim. Taj pr­vi na­let vi­ru­sa Kra­gu­je­vac je okon­čao sa sve­ga 68 obo­le­lih.

U Kli­nič­kom cen­tru Kra­gu­je­vac u ne­de­lju je na le­če­nju od ko­ro­ne bi­lo 65 pa­ci­je­na­ta, še­sto­ro njih u te­škom sta­nju bi­lo je pri­klju­če­no na apa­ra­te za di­sa­nje. U ovoj zdrav­stve­noj usta­no­vi, u ko­joj se le­če obo­le­li iz vi­še okru­ga cen­tral­ne Sr­bi­je, ima sko­ro 250 le­ža­je­va za zbri­nja­va­nje in­fi­ci­ra­nih.

Komеntari1
60a7d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Moma
Uskoro ce zatvoriti zauvek ako tako nastavite.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja