Trovanje hranom je pojava koja se najčešće javlja tokom letnjih meseci, a kod većine je blagog intenziteta. Naravno, može biti i znatno izraženije sa teškim simptomima, a može doći i do smrti.
U najčešćem broju slučajeva javlja se kada osoba konzumira hranu ili piće koji su zaraženi bakterijama, bakterijskim toksinima, parazitima ili virusima. Trovanje hranom može se pojaviti i prilikom konzumiranja hrane koja nije infektivna (poput otrovnih gljiva) ili hrane koja sadrži teške metale (poput žive ili olova) ili otrovne hemikalije (insekticidi).
Najčešće se hranom mogu otrovati osetljive grupe: stare osobe, trudnice, deca i odojčad, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima (dijabetes, AIDS, hepatitis, itd.)
Bakterije su izazivači trovanja br. 1 i na organizam deluju neposredno ili posredno (putem toksina koje izlučuju). Najpoznatije bakterije krivci trovanja su: salmonela, ešerihija koli, šigela, stafilokoke i klostridijum. Mogu se naći u nedovoljno termički obrađenom mesu, ribi, živini, jajima, mesnim prerađevinama, šlagovima, pitama, pudingu, sutlijašu i zaraženoj vodi.
Virusi i paraziti izazivači trovanja dolaze u kontakt sa hranom kroz nedovoljno termički obrađene namirnice i školjke putem kontaminirane vode.
Otrovne gljive izazivaju veoma ozbiljna trovanja i deluju na centralni nervni sistem izazivajući delimičnu ili potpunu paralizu.
Neke ribe i školjke prirodno su otrovne i deluju poput otrovnih gljiva na nervni sistem. Druga vrsta trovanja ribom je putem histamina.
Trovanje insekticidima, naročito organofosfatima veoma je opasno. Insekticidi nisu toliko opasni kao za štetočine, ali ukoliko se primenjuju pogrešno, mogu u lancu ishrane izazvati velike probleme.
Ostali otrovi mogu se naći u divljim plodovima, listovima i cvetovima, ali krivac može biti i industrija sa kadmijumom iz konzervi, olovom i arsenom iz veštačkih đubriva i kiselinama i olovom u stočnoj hrani koja potom dolazi do našeg tanjira.
Sve vrste trovanja hranom imaju zajedničke simptome: mučnina, povraćanje, grčeve u stomaku i dijareju. Ako je bakterija krivac, uz pomenute treba dodati i glavobolju i groznicu. Simptomi se javljaju već posle sat-dva od konzumiranja hrane, a traju od 1 do 7 dana.
Trovanje koje nije infektivno ima drugačije simptome: na primer kod školjki – slabost ili paraliza koja se od usta širi po celom telu, iritacija, osećaj toplote ili hladnoće, a kod trovanja ribom sa histaminom – crvenilo, jak bol u stomaku. Ova trovanja mogu izazvati velike posledice po nervni sistem.
Kod trovanja otrovnim gljivama – suženje zenica, suze, znoj, preterano lučenje pljuvačke, vrtoglavica, zbunjenost, koma, napadi. Trovanje organofosfatima (insekticidima) ima iste simptome kao kod trovanja gljivama.
Najveća komplikacija kod trovanja hranom jeste dehidratacija – kada telo gubi više vode i elektrolita (natrijuma, kalijuma). Bakterija listerija može izazvati probleme kod još nerođene dece, a ešerihija može negativno uticati na bubrege. Dalje komplikacije su i artritis i krvarenje.
Dijagnozu trovanja lekar lako uspostavlja fizičkim pregledom i upoređivanjem simptoma. Uz to, može zatražiti i nalaz krvi i uzorak mokraće i stolice da bi se potvrdilo prisustvo bakterija ili parazita. Ukoliko ste pojeli nešto pokvareno, obavezno potražite lekarsku pomoć.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com