četvrtak, 13.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 16.07.2020. u 20:02 Snežana Kovačević

„Eg­zit” ot­ka­zao i da­tum u av­gu­stu

Do kra­ja me­se­ca ob­ja­vi­će da­tu­me za „Eg­zit 2021”, a usko­ro sti­že i oba­ve­šte­nje u ve­zi sa pri­ja­va­ma i op­ci­ja­ma za re­fun­da­ci­je
(Фото С. Ковачевић)

No­vi Sad – Fe­sti­val „Eg­zit“ je za ovu go­di­nu ot­ka­zan i No­vi Sad mo­že da odah­ne. Ne­ma vi­še stra­ha da će ko­ro­nu iz sve­ta ov­de još ma­sov­ni­je ši­ri­ti go­sti po­pu­lar­nog mu­zič­kog fe­sti­va­la. Ima sa­mo slo­mlje­nih sr­ca ili se bar ta­ko či­ni po­sle dva­de­set go­di­na. 

„Eg­zit“ na­i­me sla­vi dva­de­se­tu go­di­šnji­cu od svo­jih po­če­ta­ka na Pe­tro­va­ra­din­skoj tvr­đa­vi gde se sva­kog le­ta odr­ža­va u pri­su­stvu de­se­ti­ne hi­lja­da do­ma­ćih i ino­stra­nih go­sti­ju, ali ve­li­ke ro­đen­dan­ske žur­ke iz­gle­da ipak ne­će bi­ti ove 2020. go­di­ne. 

Pre ne­go što je i dru­gi, av­gu­stov­ski da­tum ot­ka­zan, bi­lo je mno­go raz­mi­šlja­nja, ne­kih pi­sa­ma i ape­la or­ga­ni­za­to­ra, ko­ji su upu­će­ni jav­no­sti Sr­bi­je i tre­ba­lo je da skre­nu pa­žnju na to ko­li­ko fe­sti­va­li i ma­ni­fe­sta­ci­je stra­da­ju u do­ba pan­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na, a do­pri­no­se eko­no­mi­ja­ma ze­ma­lja. Tra­ga­lo se u me­đu­vre­me­nu i za mo­de­lom po kom bi se „Eg­zit“ ipak mo­gao od­vi­ja­ti, a da se ne ugro­ža­va­ju ži­vo­ti i zdra­vlje lju­di, ali je po­sle sve­ga sti­gla, ka­ko se či­ni, ko­nač­na od­lu­ka or­ga­ni­za­to­ra. 

„Dra­gi pri­ja­te­lji, ka­ko se na­kon na­šeg po­sled­njeg obra­ća­nja zdrav­stve­na si­tu­a­ci­ja u ze­mlji na­ža­lost ni­je po­pra­vi­la, a ima­ju­ći u vi­du da nam je zdra­vlje i bez­bed­nost svih uče­sni­ka fe­sti­va­la na pr­vom me­stu, oba­ve­šta­va­mo vas da se obe­le­ža­va­nje 20 go­di­na Eg­zit fe­sti­va­la de­fi­ni­tiv­no ne­će odr­ža­ti od 13. do 16. av­gu­sta ove go­di­ne na Pe­tro­va­ra­din­skoj tvr­đa­vi“, sa­op­štio je Eg­zit tim.

Fe­sti­val je pret­hod­no bio za­ka­zan za 9–12. jul, ali je kra­jem apri­la po­me­ren za 13–16. av­gust. Ovo no­vo po­me­ra­nje da­tu­ma fe­sti­va­la, ka­ko su na­ve­li or­ga­ni­za­to­ri, obi­man je i sve­o­bu­hva­tan pro­ces ko­ji iz­i­sku­je vre­me­na, pa su za­mo­li­li za još str­plje­nja. Do kra­ja me­se­ca, na­ja­vlju­ju, ob­ja­vi­će da­tu­me za „Eg­zit 2021“, a usko­ro sti­že i oba­ve­šte­nje u ve­zi sa pri­ja­va­ma i op­ci­ja­ma za „re­fun­da­ci­je“.

Na­i­me, pro­da­ja ula­zni­ca je već po­če­la kra­jem no­vem­bra 2019. go­di­ne i ob­ja­vlje­na su ime­na ne­kih iz­vo­đa­ča ko­ji su tre­ba­li da na­stu­pe na ovo­go­di­šnjem fe­sti­va­lu.    

U No­vi Sad na ovaj fe­sti­val, ina­če, sti­žu go­sti iz ce­log sve­ta, sa svih kon­ti­ne­na­ta, uglav­nom iz Evro­pe. Do­ma­ćih go­sti­ju je ma­nje ne­go na ra­ni­jim iz­da­nji­ma ma­ni­fe­sta­ci­je ko­ja je to­kom pret­hod­nih go­di­na ima­la i ve­li­ku dru­štve­nu ulo­gu. Njen pra­po­če­tak ve­zu­je se za „nul­ti Eg­zit“, odr­žan na le­to 2000. go­di­ne kraj Du­na­va i Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta u No­vom Sa­du, uoči ta­da­šnjih iz­bo­ra i pa­da Mi­lo­še­vi­će­vog re­ži­ma.

Ovih da­na po­no­vo su pod re­flek­to­ri­ma dru­štva. Re­a­go­va­li su na do­ga­đa­je s pro­te­sta pro­tiv vla­sti ili, ka­ko oni ka­žu, „tu­žne i tra­gič­ne sce­ne na­si­lja“ na uli­ca­ma gra­do­va. 

„Na­si­lje ni­je re­še­nje. Slo­bo­da oku­plja­nja i mi­ran pro­test je osnov­no ljud­sko pra­vo ko­je svu­da i (od)uvek po­dr­ža­va­mo. Ape­lu­je­mo na de­mon­stran­te da iz­be­ga­va­ju pro­vo­ka­ci­je na­sil­nih gru­pa i ne na­pa­da­ju po­li­ci­ju, kao i na po­li­ci­ju da ne upo­tre­blja­va si­lu pro­tiv gra­đa­na ko­ji mir­no pro­te­stu­ju“, re­a­go­va­li su u krat­koj ob­ja­vi.

Ka­da su ko­men­ta­to­ri dru­štve­nih mre­ža, ko­ji sto­je uz uče­sni­ke ovih pro­te­sta, za­o­šti­ri­li pe­ra i po­če­li da pro­zi­va­ju „Eg­zit“, ovi su tvr­di­li da ih na­pa­da­ju la­žnim tvrd­nja­ma, i ka­ko čak na­vod­no po­dr­ža­va­ju po­li­cij­sku bru­tal­nost. „Me­đu­tim, isti­na je da smo ne sa­mo osu­di­li pre­ko­mer­nu si­lu već smo osu­di­li bi­lo ka­kvu si­lu od stra­ne po­li­ci­je pre­ma mir­nim de­mon­stran­ti­ma...“, na­vo­de.

Pri­me­ti­li su i na­pa­de na no­vi­na­re pa su i to osu­di­li, kao i „sva neo­sno­va­na hap­še­nja“, a i go­vor mr­žnje bi­lo ko­je vr­ste.

Komеntari3
86f01
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sreten Bozic -Wongar
Ima li Novi Sad nesto pametnije da pokaze nego flase Bavarskog piva ?
Petar Milic
Znaci nece biti pijancenja Steta velika
Nema potrebe za sarkazmom
"Но­ви Сад мо­же да одах­не. Не­ма ви­ше стра­ха да ће ко­ро­ну из све­та ов­де још ма­сов­ни­је ши­ри­ти го­сти по­пу­лар­ног му­зич­ког фе­сти­ва­ла. " Prethodnih nedelja novosadjani su pozivali na razum. Trazili su otkazivanje EXITa. Odrzavanje festivala u ovim uslovima nije moguce bez velikog rizika za sve, ucesnike fertivala (i one iz sveta i nase) kao i za novosadjane. I mnogo veci festivali, sa duzom tradicijom, su otkazani ove godine. Nema potrebe za sarkazmom gospodjo Kovacevic

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja