utorak, 22.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 23.07.2020. u 20:00
ISHRANA

Lake letnje namirnice

Pozitivna svojstva krastavca, tikvice i boranije
(Фотографије Пиксабеј)

Krastavac je baš kao i lubenica sastavljen pretežno od vode (95 odsto) i u ovo toplo doba godine osim što osvežava on i hidrira organizam. Krastavci su bogati mineralima (bakar, kalijum, mangan), ali i vitaminima Be, Ce i Ka, što je prava stvar ukoliko tražite dobru namirnicu za redukcionu dijetu. Dobar je i izvor polifenola i drugih jedinjenja koja smanjuju rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Pozitivna svojstva krastavca su sledeća:

  • štiti mozak, poboljšava koncentraciju i dobra je namirnica u ishrani obolelih od degenerativnih oboljenja poput Parkinsonove bolesti;
  • štiti srce, jer sadrži kalijum koji utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska i regulaciju elektrolita u organizmu
  • smanjuje rizik od raka dojke, grlića materice, jajnika, ali i raka prostate kod muškaraca, jer sadrži lignine i druge fitonutrijente koji imaju antikancerogena svojstva;
  • deluje protivupalno, što je dokazano višestrukim istraživanjima;
  • poseduje antioksidativna svojstva, jer sadrži vitamin Ce i beta karoten, kao i kvercetin, apigenin i druge koji štite ćelije od razornih uticaja slobodnih radikala;
  • osvežava dah, jer se bori protiv bakterija koje utiču na loš zadah u ustima;
  • utiče na snižavanje stresa zbog sadržaja kompleksa vitamina Be, koji smanjuju osećaj anksioznosti i smanjuju posledice stresa
  • značajno utiče na zdravlje sistema za varenje, jer sadrži vodu i vlakna. Ukoliko se krastavac konzumira sa korom, važno je da znate da je kora bogata nerastvorivim vlaknima, što potpomaže lakše pražnjenje;
  • ima malo kalorija (samo 14 kcal/100 g) i puno vodorastvorljivih vlakana što je od velike važnosti osobama koje su na redukcionim dijetama.

Krastavac je dobar izbor za osnovu svih sokova od povrća koje možete napraviti kod kuće u sokovniku, jer ima blag ukus. Ako još niste probali neki sok od povrća, probajte mešani sok od svežeg krastavca i celera (stabljike, a ne korena), ali i sa drugim povrćem. Kada popijete sok ili šejk koji u sebi sadrži krastavac, sve hranjive materije se direktno resorbuju, što utiče na zdravlje celog tela i održavanja zdravog pe-ha balansa organizma.

Tikvice su, poput krastavca, namirnica koja obeležava leto, iako ih možete naći i u drugim godišnjim dobima. Njihova energetska vrednost je 16 kcal/100 g. Sadrže nešto minerala: magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, cinka, kalcijuma, i vitamine Be kompleksa, vitamin Ce, kao i nešto vitamina Ka. Baš kao i krastavci, tikvice su sjajne za razne dijete za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida.

Odlične kako za zdrave osobe tako i za obolele:

  • Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a s druge smanjuju resorpciju glukoze. Preporučujem ih i trudnicama koje imaju gestacijski dijabet.
  • Ako imate problem sa hipertenzijom, kalcijum i magnezijum iz tikvica deluju na sniženje krvnog pritiska.
  • Delovanjem na regulaciju masti i šećera tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
  • Fitonutrijenti u tikvicama deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija

​Leto je pravo vreme za ovu namirnicu. Kada birate, neka to bude tikvica sa sjajnom korom bez oštećenja koja ne sme da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela.

Boranija (ili kako je na zapadu Balkana nazivaju mahune), nedozreli je pasulj (grah) koji se uzgaja, bere i konzumira pre nego što se pasulj potpuno razvije, dakle ostane u omotaču (mahuni). Postoje nekoliko sorti boranije koje se kao takve koriste i upravo sada je pravo vreme da ih sveže nađemo na zelenim pijacama. Najcenjenije su sorte koje nisu končaste, a pored svežih, možete tokom cele godine lako pronaći i smrznutu boraniju u najbližoj prodavnici.

Godišnja svetska proizvodnja boranije je oko 21 milion tona, a vodeći svetski proizvođač i potrošač je Kina sa oko 16 miliona tona.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari0
fb8cd
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja