petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 23.07.2020. u 20:00
ISHRANA

Lake letnje namirnice

Pozitivna svojstva krastavca, tikvice i boranije
(Фотографије Пиксабеј)

Krastavac je baš kao i lubenica sastavljen pretežno od vode (95 odsto) i u ovo toplo doba godine osim što osvežava on i hidrira organizam. Krastavci su bogati mineralima (bakar, kalijum, mangan), ali i vitaminima Be, Ce i Ka, što je prava stvar ukoliko tražite dobru namirnicu za redukcionu dijetu. Dobar je i izvor polifenola i drugih jedinjenja koja smanjuju rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Pozitivna svojstva krastavca su sledeća:

  • štiti mozak, poboljšava koncentraciju i dobra je namirnica u ishrani obolelih od degenerativnih oboljenja poput Parkinsonove bolesti;
  • štiti srce, jer sadrži kalijum koji utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska i regulaciju elektrolita u organizmu
  • smanjuje rizik od raka dojke, grlića materice, jajnika, ali i raka prostate kod muškaraca, jer sadrži lignine i druge fitonutrijente koji imaju antikancerogena svojstva;
  • deluje protivupalno, što je dokazano višestrukim istraživanjima;
  • poseduje antioksidativna svojstva, jer sadrži vitamin Ce i beta karoten, kao i kvercetin, apigenin i druge koji štite ćelije od razornih uticaja slobodnih radikala;
  • osvežava dah, jer se bori protiv bakterija koje utiču na loš zadah u ustima;
  • utiče na snižavanje stresa zbog sadržaja kompleksa vitamina Be, koji smanjuju osećaj anksioznosti i smanjuju posledice stresa
  • značajno utiče na zdravlje sistema za varenje, jer sadrži vodu i vlakna. Ukoliko se krastavac konzumira sa korom, važno je da znate da je kora bogata nerastvorivim vlaknima, što potpomaže lakše pražnjenje;
  • ima malo kalorija (samo 14 kcal/100 g) i puno vodorastvorljivih vlakana što je od velike važnosti osobama koje su na redukcionim dijetama.

Krastavac je dobar izbor za osnovu svih sokova od povrća koje možete napraviti kod kuće u sokovniku, jer ima blag ukus. Ako još niste probali neki sok od povrća, probajte mešani sok od svežeg krastavca i celera (stabljike, a ne korena), ali i sa drugim povrćem. Kada popijete sok ili šejk koji u sebi sadrži krastavac, sve hranjive materije se direktno resorbuju, što utiče na zdravlje celog tela i održavanja zdravog pe-ha balansa organizma.

Tikvice su, poput krastavca, namirnica koja obeležava leto, iako ih možete naći i u drugim godišnjim dobima. Njihova energetska vrednost je 16 kcal/100 g. Sadrže nešto minerala: magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, cinka, kalcijuma, i vitamine Be kompleksa, vitamin Ce, kao i nešto vitamina Ka. Baš kao i krastavci, tikvice su sjajne za razne dijete za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida.

Odlične kako za zdrave osobe tako i za obolele:

  • Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a s druge smanjuju resorpciju glukoze. Preporučujem ih i trudnicama koje imaju gestacijski dijabet.
  • Ako imate problem sa hipertenzijom, kalcijum i magnezijum iz tikvica deluju na sniženje krvnog pritiska.
  • Delovanjem na regulaciju masti i šećera tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
  • Fitonutrijenti u tikvicama deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija

​Leto je pravo vreme za ovu namirnicu. Kada birate, neka to bude tikvica sa sjajnom korom bez oštećenja koja ne sme da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela.

Boranija (ili kako je na zapadu Balkana nazivaju mahune), nedozreli je pasulj (grah) koji se uzgaja, bere i konzumira pre nego što se pasulj potpuno razvije, dakle ostane u omotaču (mahuni). Postoje nekoliko sorti boranije koje se kao takve koriste i upravo sada je pravo vreme da ih sveže nađemo na zelenim pijacama. Najcenjenije su sorte koje nisu končaste, a pored svežih, možete tokom cele godine lako pronaći i smrznutu boraniju u najbližoj prodavnici.

Godišnja svetska proizvodnja boranije je oko 21 milion tona, a vodeći svetski proizvođač i potrošač je Kina sa oko 16 miliona tona.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari0
bb8c1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja