nedelja, 27.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 31.07.2020. u 13:38 Branka Vasiljević

Bez žurki i slavlja na vodi

Zbog epidemiološke situacije, Lučka kapetanija donela odluku da se zabrani organizovanje slavlja na objektima na vodi. – Noćni klubovi i barovi rade na minimumu
(Фотографије Марко Спасојевић)

Lučka kapetanija Beograd donela je odluku po kojoj se vlasnicima brodova, čamaca i plutajućih objekata, zbog aktuelne epidemiološke situacije, zabranjuje organizovanje žurki, proslava i sličnih manifestacija. To se odnosi i na vlasnike privatnih splavova i kućica na vodi koji su u poslednje vreme iznajmljivali svoje objekte za različite vrste slavlja, ali i na registrovane splavove, klubove i restorane na vodi. Ovo ne znači da se ovim objektima zabranjuje rad, kako su pojedini vlasnici objekata razumeli, već samo da se ograničava organizovanje proslava.

Većina klubova čije je radno vreme počinjalo posle 23 časa sada radi ili do 21 sat ili dva sata duže, ako imaju baštu

Odlukom Kapetanije donesenom pre desetak dana dozvoljava se plovidba čamcem, pri čemu treba voditi računa da bude obezbeđena razdaljina između osoba na čamcu od dva metra.

Početkom meseca Krizni štab takođe je doneo odluku kojom je predviđeno da ugostiteljski objekti, a u njih se ubrajaju i klubovi na vodi, ako su zatvorenog tipa rade do 21 sat, a ako imaju bašte do 23 časa. Ono što je tada istaknuto jeste da se u tim objektima mora poštovati distanca, odnosno da na četiri kvadrata može da bude jedna osoba, a ako je objekat od 100 kvadrata – 25 osoba.

Kako kaže Miša Relić, iz Udruženja noćnih barova i klubova, ovu odluku članovi njihovog udruženja poštuju, ali je poslovanje gotovo svih ugostitelja ovog tipa svedeno, upravo zbog ovakvih preporuka, na „minimum minimuma”.

– Zbog ove preporuke Kriznog štaba, moj „Bitef art kafe” ne radi još od marta jer uslovi objekta u kojim u takozvanom zimskom periodu posluje to ne omogućavaju. Bez obzira na to što ne radimo, mi i dalje uredno dobijamo račune za struju od „Elektrodistribucije” koji se kreću oko 100.000 dinara i račun za rentu gradu. Ostale kolege iz našeg udruženja, koje rade, posluju samo da pokriju troškove, da isplate osoblje i plate dažbine državi. Većina klubova čije je radno vreme počinjalo posle 23 časa sada radi ili do 21 sat ili dva sata duže, ako imaju baštu. Njima je ovom odlukom zabranjeno da rade pa se snalaze na različite načine, rade kao kafići, ko može, ili organizuju matine žurke do 23 sata. I broj gostiju je drastično smanjen. Primera radi, splav „Kućica” koji prima, čini mi se, oko 200 gostiju sada može da primi 55, dok splav-restoran „Fristajler” u koji može da se smesti 600 i više ljudi sada opslužuje najviše 167. Bukvalno svi rade sa trideset odsto kapaciteta – objašnjava Relić. On kaže da ne može da tvrdi da svi ugostitelji poštuju odluke i u kojoj meri, ali i da je kontrola njihovog rada posao inspekcijskih organa, a ne udruženja. Oni su, kaže, svesni mera vlade i s obzirom na situaciju trenutno podržavaju mere.

– Ali isto tako smo duboko razočarani tretmanom kada je reč o pomoći države. Kao udruženje noćnih barova i klubova, kao jedni od najugroženijih privrednika, očekujemo direktnu pomoć države jer je situacija jako teška za ogroman broj ugostitelja. Smatramo da bi nam velika podrška bilo kada bi država isplaćivala ceo minimalac za zaposlene, a ne pola, jer to nam je omča oko vrata. Niti da prihvatiš, niti da ne prihvatiš. Ako gledaš sebe i firmu, najbolje je da otpustiš sve radnike i isečeš struju. Opet, konkretno ja to nisam uradio jer imam ljude koji su sa mnom od 15 do 19 godina i osećam odgovornost prema njima. I tako, sa svim ovim merama, moja firma ide u bankrot – kaže Relić i ističe da bi kao pomoć države bilo veoma važno da se smanji PDV na pet odsto dok traje pandemija, a onda eventualno podigne na maksimalnih deset odsto u naredne dve, tri godine kako bi poplaćali dugove koji su se nagomilali.

– Kada je reč o renti, ja imam restoran i razumem da se renta restoranima smanji samo za 50 odsto jer nešto restorana i radi pa se može skupiti za 50 odsto, ali su problem noćni klubovi i barovi koji odlukom vlade uopšte ne mogu rade. Smatram da bi oni trebalo da dobiju umanjenje rente za 90 odsto. Iskreno se nadam da će se to dogoditi jer u suprotnom ostajemo svi bez posla. Da li sad ili za tri meseca, nebitno je. U pitanju je opstanak firmi, poslova naših radnika i nas samih, niko sada o zaradi ne razmišlja. Sada je trenutak da se pokaže snaga države i grada Beograda – ističe Relić.

Komentari3
0e366
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Minja
Tek sad! A ljudi koji tu žive znaju da je ovo samo zamagljivanje činjenice da sve to i te kako radi--jer, bože moj, komunakna milicija ne dežura do tako kasno...
Божа
Колико је људи те одлуке због кашњења требало да плати животом или трајним последицама. - На Балију су клубови, дискотеке, итд. Затворени од Марта. - Нова реалност налаже, да се такви гастрономијски објекти могу сматрати објектима изумрлог заната.
bambi
Licno na splavove izlazim od pojave pandemije do dana danasnjeg. Recicu vam a vrlo dobro znate da ne lazem. Splavovi rade svake noci do pet ujutru u ovoj ili onoj formi. Ovo sto smo u mogucnosti stalno da citaomo ne znam na kvadraturi koliko ljudi, do 21h, samo ko ima baste i slicne dogodovstine, da nisu zalosne bile bi smesne.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja