subota, 26.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 03.08.2020. u 22:50 Meri Bilić
TV BAROMETAR

Kaća i varjača

Mnogo ranije nego što je nastao Instagram, na koji većina ljudi širom sveta, pre nego što popiju gutljaj kafe, koktela ili uzmu prvi zalogaj obroka „okači” fotografiju tog užitka, o hrani se vekovima pričalo. Ona je neizostavni deo sećanja na detinjstvo, mladost, putovanja, oskudicu i hranu koja je milovala nepca. Dok se muškarci starijih generacija prisećaju vojničkog pasulja a drugi parčeta hleba namazanog mašću, hrana je večita tema razgovora. Uglavnom pričamo o tome šta smo jeli, šta bismo voleli da jedemo… zato nije ni čudo što su malim ekranima ovladali kuvari koji pred kamerama seckaju, prže, bare, roštiljaju i koji su postigli popularnost rok ili filmskih zvezda. Oni su nas uveli u svet začina koji nije blizak našoj kuhinji ni našem podneblju ali koji smo brzo i lako prihvatili i netremice pratimo kako u svoja jela dodaju različite začine, voće i povrće.

Dok jedna polovina sveta gladuje, drugi deo populacije muči muku sa viškom kilograma, vežba u teretani, pije sveže ceđene sokove od kelja i spanaća, u večitoj potrazi za eliksirom mladosti i vitkosti iz tanjira.

Pojavila se nova kulinarska emisija, tačnije nova kuvarica, u „Gastronomadu” (RTS 1, utorkom u 12:15) koja je mesto pored šporeta i rerne preuzela od Lepog Brke, koji je postao deo ekipe Nove S. Katarina Lazarević Petrović ima petnaestogodišnje iskustvo pred kamerama i gledaoci je pamte kao kreativnu voditeljku vremenske prognoze koja je osmišljavala različite načine da saopšti meteorološki izveštaj a kasnije je imala emisiju „Katarinine čarolije” na Kičen TV. Na karakteristično vedar način ona se prihvatila i kuvanja u prvoj emisiji „Gastronomada” a počela je rečima „Gusku sam prvo ošurila vrelom vodom, očerupala i prelila hladnom vodom”. Za one koji po dvorištu jure guske koje će da zakolju za ručak to je bila nepotrebna informacija a za one druge domaćice koje su videle samo zaleđenu gusku u samoposluzi ili kao motiv na kuhinjskoj krpi ovaj savet je takođe bio nepotreban.

Zamerka producentskoj kući „Advans”može biti to što nije pripremljena atraktivna uvodna špica već dobro poznata varijanta koja je korišćena i u vreme Lepog Brke i koja asocira na njegova putovanja po svetu. Kuvarica Kaća naglašava da će se bazirati na našoj, domaćoj kuhinji i na jelima iz knjige recepata njene bake Slovakinje ali da neće zanemariti ni specijalitete iz svih drugih delova Srbije. Gledaoce će upoznati sa običajima i verovanjima vezanim za pripremu nekih jela ali i sa jelima koja su se pripremala još u srednjevekovnoj Srbiji.

Komentari0
1046b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja