četvrtak, 26.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 03.08.2020. u 20:20 Toma Todorović
PREKO PUNE LINIJE

Gajbica prepuna muka i nakupaca

Na jugu Srbije sve je više poljoprivrednika koji bacaju svoje proizvode i razmišljaju da odustanu od svega
(Фото Д. Јевремовић)

Niš – Umesto da se raduju što su posle mukotrpnog rada i velikih ulaganja odlično ponela njihova polja, voćnjaci i povrtnjaci, poljoprivrednici na jugu i jugoistoku Srbije se hvataju za glavu i ne znaju šta će. Ogromne količine crvenog, ali i tek pristiglog plavog paradajza, paprike, luka, tikvica, krompira i ostalih povrtarskih proizvoda, ali i kajsija, bresaka, bostana – dinja i lubenica, propada ili se baca. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz sela u okolini Niša, Milovan J. ispričao nam je skoro neverovatnu priču.

„Sve što je rodilo i što smo planirali da plasiramo na domaće tržište, kroz velikoprodaju ili sami na pijacama, stoji danima u baštama ili plastenicima. Ucenjeni smo od prekupaca i nakupaca koji preuzimaju monopol u prodaji i bukvalno nas uništavaju. Trenutno, moja porodica ima oko dve tone paradajza u gajbicama. Kupci sa kojima smo dogovorili cenu i količinu robe, nisu se pojavili, došli su neki drugi, ucenjivači. Za deset kilograma paradajza u gajbici nudi nam se otkupna cena od svega 100 dinara, sa sve plastičnom gajbicom... Mi smo te gajbice plaćali od 30 do 40 dinara, tako da ispada da treba da nakupcima koji nisu uložili ni kap znoja, poklonimo svoju proizvodnju. Da im prodamo paradajz po ceni od šest ili sedam dinara po kilogramu. A oni već imaju ugovorenu preprodaju po 40 i 50 dinara za kilogram. A u piljarama i na pijacama naš proizvod se prodaje po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram.”

Prema rečima našeg sagovornika, u istom su položaju poljoprivrednici u susednim selima, u dolini Toplice i celom južnom Pomoravlju, a ništa bolje nije ni voćarima i proizvođačima bostana. Svi su ucenjeni od monopolista.

„Nećemo ni po koju cenu da popustimo. Rešili smo da ceo rod paradajza bacimo u Toplicu ili Južnu Moravu. Već smo na gubitku, bićemo još na većem, ali nikako nećemo dozvoliti da se neko bogati na našoj muci”, kategoričan je Milovan.

Poljoprivrednici sa juga i jugoistoka Srbije traže pomoć i nadaju se da će ih neko zaštiti. Ne znaju, međutim, ko i kako. I sve više shvataju da su, dok se njihove gajbice pune novim problemima i gubicima, prepušteni sami sebi.

Komentari16
e15f0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

srbIN
I u pravu ste, ne treba u reke da se prosipa. Kamioni, prikolice i na autoput, ispred zgrada opstine, ispred vlade, nisu reke krive nego drzava koja prepusta seljaka na milost i nemilost svercera, nakupaca i monopolista. A cim cena malo ode gore uvozi se albanski paradajz i obara cena domacem, tada drzava moze da intervenise. A da ne pricamo o tome koliko kosta i koliko muka treba da se proizvede paradajz - od setve, rasadjivanja, vezivanja, uplitanja, navodnjavanja, prehrane, ambalaze..
Ranko Petrović
Očajan poljoprivrednik ne može zdravorazumski da se ponaša.Razgovaram na pijaci sa prodavcima iz okoline Leskovca.Iznajme sobu,žive tu do prvog snega.Prodaju i poslednji jeseni,žuti,zeleni paradajz.Žene uglavnom.Ne kukaju,imaju osmeh za svaku mušteriju.Parajz crven,kao šaka,da ga zagrizeš usput.A taj poljoprivrednik koji ima dve tone,možda ga je neko prevario.Koliko kečapa ili pirea može da se napravi.
Muradin Rebronja
Tačno! Izlaz je u razvoju prerađivačke industrije, sokova od paradajza, sosova za pizze i druge testenine... Može da se čuva i da se prodaje svuda.
Pera
Berza pa ko da vise,ali nekome to ne odgovara.
Muradin Rebronja
Knjižite to na račun korone, kao i svi ostali. Zaposleni koji su ostali bez posla... a naročito restorani i hoteli koji su ostali bez domaćih gostiju i stranih turista. Od njih i njihove potrošnje sve počinje. Radnici svoje zarade, restorani i hoteli da plate sve druge obaveze, režijske troškove, poreze, doprinose, rate za kredite... i oko 30% odsto od prometa za namirnice, meso, voće, povrće... a hoće i oni da zarade neku paru. Budite zahvalni što imate barem za vas. Neko nema ni to.
Мали Ђокица
Тако ће бити све док сељаци буду желели да им купац дође на ноге. Е па ја нећу да идем у село. Хоћу у мојој пиљарници или на пијаци да купим оно што желим. Београд је до скора имао више Трошарина (наплатне рампе на сваком улазу у Београд). Ту су сељацима оређивали трошарину - тадашни ПДВ према количини робе. Напр. сељаци из Гроцке довозе брескве и грожђе целу ноћ да би у зору дошли на пијацу. Па или ћеш на кућном прагу да продаш за 3-4 динара или довести у Београд и продаш за 100. Зависи од жеље
Nebojša
Kakva si ti budala đokice.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja