četvrtak, 15.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 04.08.2020. u 21:28
Srbija i Republika Srpska u Rači obeležavaju stradanje Srba u „Oluji”

Vučić: Pomirenje da – poniženje nikada

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja” obeležio se u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja
(Фотографије Танјуг)

SREMSKA RAČA - Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji „Oluja”, na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradanja, na šta je, ističe, ponosan.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obeležava srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

„Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan sto vidim da je gotovo celokupan srpski narod razumeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine”.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

„Više agresije ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločine protiv našeg naroda incidentima i lošim iskustvima već pravim imenima”.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žrtvama.

Srpski narode na zaboravi da niko više ne govori o genocidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustaških tablu u prečniku od nekoliko kilometara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su orkestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promeniti mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi iskusili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

„Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo 'ne' lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali”.

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

„Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema srpskim žrtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime”.

Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

Krajišnici, izvinite, jer traktorima niste mogli u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je posebno izvinjenje Krajišnicima, zbog te 1995. godine, ne samo zato što je Srbija podigla belu zastavu, već zato što je Srbija, kako je rekao, sramno ćutala, i jer im nije dala da traktorima uđu u centar Beograda.

„Svi prilazi gradu bili su zaposednuti da oni koji su živeli u Beogradu ne bi videli razmere tragedije i katastrofe našeg naroda, da neko ne bi video kako narod teško živi i od čega i od koga je pobegao. Izvinite Krajišnici, beskrajno vam hvala za ono što ste uradili za svoju Srbiju”, istakao je Vučić u Sremskoj Rači na obeležavanju 25, godišnjice Oluje.

On se pozvao na reči jednog nemačkog pisca - da se bez rodne grude može, ali bez dece i svog naroda ne.

„Krajiški narod pronašao je svoju Srbiju i svoj narod, i danas je krajiški narod koji sa svima drugima doprinosi rastu i napretku Srbije. Vidite ogromnu snagu koju imaju da jačaju Srbiju”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija sada jača nego što je bila 2005. i 2015. i biće, kaže, jača 2025. nego što je 2020 i zahvalio i Krajišnicima na tome.

Osvrnuo se i na Branka Ćopića i njegovu pesmu Petrovačka cesta, na kako je rekao, progonjenog Ćopića, za koga nema mesta u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

„Ćopić je spevao pesmu Petrovačka cesta, a naš greh je što ništa nismo znali, što smo ćutali dok je on pevao o deci izbeglicama u Drugom svetskom ratu. Zato nam se to ponovo desilo na istoj, Petrovačkoj cesti” ukazao je Vučić.

On je rekao da je Oluja bila najveći zločin etničkog čišćenja u kome je proterano više od 250 000 ljudi, ubijeno na hiljadu dece, staraca..

„Naša obaveza je da više ne ćutimo da se Petrovačka cesta ne bi ponovila, odbijamo da to činimo”, poručio je Vučić.

„Da smo samo to ponavljali za Ćopićem, „O strašna ptico... šta sam ti kriva bila”, možda danas ne bismo bili ovde”, rekao je Vučić i postavio kako je rekao najprostije pitanje:

„Šta su vam ta deca bila kriva, zašto ste poslednjeg dana posle svega i tu decu morali da ubijete, sta su vam bili krivi ljudi u koloni da ih proterate i otmete imovinu”, upitao je Vučić.

„Da li je moguće da je država mogla samo bez njih da se stvori i zato što su bili drugi narod i druga vera”, primetio je Vučić u obraćanju.

On je dodao da se i danas ponavljaju isti zahtevi, ali je to uzalud.

„Srbija ceni mir i nikoga ne ugrožava i ne trazi ništa. Ne pristaje ni na poniženje, ni na ćutanje”, rekao je predsednik.

On je Hrvatskoj poručio i da dok oni slave, mi ćemo da tugujemo.

„Ne možete to da nam zabranite, da tugujemo za našim Krajišnicima”, poručio je Vučić.

Tugujemo, kaže, jer su ih sa takvom radošću proterali sa vekovnih ognjišta iz Knina, Slavonije, Srema, Baranje...

„Nećemo dozvoliti da neko bilo kada nekažnjeno ubija ni Srđana, ni Mrđana ni Mlađana”, poručio je Vučić osvrćući se na, kako je rekao, najlepšu srpsku pesmu „Stojanka majka Knešpoljka”.

Srbija više nikada neće biti tako slaba kao pre 25 godina da bi mnogi u regionu i svetu mogli da budu srećni i zadovoljni.

On je istakao da će Srbija poštujući susede i BiH biti uz Republiku Srpsku i pomoći, kao i za naše Krajišnike.

Tragično stradanje nevinog srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obeležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji „Oluja” na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

„Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava”, rekao je Irinej, prenosi Tanjug.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

„Obeležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji”, kazao je Irinej.

Naša osveta za „Oluju” su život, sloboda i mir

Plan hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja” bio je da u Hrvatskoj Srbi više ne postoje, njen cilj je bio da Srbi nestanu, ta akcija je bi bila samo završni čin koji Hrvati i tadašnji predsednik Franjo Tuđman nisu krili, izjavio je danas u Sremskoj Rači srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Oluja” je, poručio je Dodik povodom Dana sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku.

Citirajući reči pesme Branka Ćopića, koji je pisao o deci poginuloj u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da su nas deca poginula u „Oluji” zavetovala da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto nikad ne sme ponoviti bilo kojem srpskom detetu.

Poručio je da „naša osveta neće biti smrt”.

„Naša osveta su život, sloboda i mir, a to je snaga veća od svakog zla”, rekao je Dodik i istakao da je reka Sava bila svedok mnogih srpskih stradanja tokom vekova.

„Naša osveta je to što postoje Srbi koji su se i danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama”, kazao je Dodik, prenosi Tanjug.

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu i položili vence

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji”, koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima, prenosi Tanjug.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja”.

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čišćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja” obeležio se u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbolično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovala su deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive, prenosi Tanjug

Među njima je bila Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila rečenicu: „Pred vama stoji devojčica iz kolone”, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

Komеntari40
b7d32
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Раде Ковачевић
За жртве усташког геноцида и етничког чишћења српског народа у Хрватској понижавајућ је сваки говор о помирењу са усташким лојалистима, који се и дан-данас у Хрватској јавно хвале усташким злоделима! Српски народ је у 20. веку у Хрватској плански уништаван! Циљ планског сатирања Срба у Хрватској је стварање етнички чисте католичке државе! Хрватска је већ етнички чиста, а преостали Срби у Хрватској само још неко време могу да играју дворске луде како би Хрватска изгледала европска и демократска.
Један Бранко из колоне
Тужно је страдање, болно је сјећање. Ја сам један из колоне. Кад год помислим на те догађаје сјетим се и пјесме Бранка Ћопића "На Петровачкој цести". Недавно сам написао нову пјесму, са насловом имењака Бранка, из које наводим неке стихове: "У колони избјеглице, / Страдања су нама честа, / Само видим тужно лице / Петровачка тутњи цеста... Прате звона прогнанике / На измаку тужног вијека.... Од тих тужних, болних дана/ Ево прође четврт вијека, / А у души оста рана / За небеса и човјека.
Леон Давидович
@Anka Вероватно нисам довољно јасно написао поруку. Како је јасно да је злочин 1995. године починила Хрватска онда је и требало да тако пише. У Другом светском рату правилно је писати како је било и усвојено од Антихитлеровске коалиције жруве фашистичког терора, Неки погрешно сматрају да треба да пише усташког терора . Усташе су само део оружаних снага НДХ партијска војска као СС у Рајху. А где су оружници, домобрани, разне милиције, полиција, дивље усташа, наоружани цивили дакле злочин НДХ
Петар Н. Сремац
Прво смо синоћ, породично, слушали говор председ. Вучића, јутрос смо слушали Радио Београд а сада сам прочитао текстове Политике и Новости. Као по договору, изостављена је једна кључна реч која описује страшни егзодус Српског народа - ПОГРОМ*. И ту* реч је предс. Вучић изговорио* у говору и ово само упућује да постоји моћан "другосрбијански" лоби који је, у осталом, покушо да спречи давање имена улици по хероју Благоју Јовићу.
Muradin Rebronja
Nadam se da je svima jasno da se ovde ne radi o sukobu Srba i Hrvata nego katolika i pravoslavaca. Zbog toga verski lideri treba da uče svoj narod da je Bog jedan i da su svi ljudi, životinje i biljke, Njegova stvorenja. Naš Stvoritelj je stvorio ljude svih rasa, nacija, boje kože... i svakome od nas dao nekoliko talenat da te talente razmenjujemo među nama, pomažući jedni druge i služeći jedni druge. Služeći i životinjama (stočarstvo) i biljkama (ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo...). To je to!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja