četvrtak, 24.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 07.08.2020. u 14:48 Isidora Masniković

​Ostvarila sam sve svoje snove

Ako dobro postupamo prema prirodi, ona će nas nagraditi svojim blagodatnim plodovima koji nam mogu biti na zdravlje, a ako smo destruktivni prema okolini, to će nam se obiti o glavu. Čuvajte sebe i svet oko sebe. Okrenite se prirodi i kvalitetu, batalite sintetiku i kvantitet – poručuje novi Gastronomad, Katarina Petrović
Катарина Петровић (Фото Адванс медија)

Katarinu Petrović, nekadašnju Lazarević gledaoci su zapatili po vrcavim, mašovitim, originalnim vremenskim prognozama... Unosila je radost u naše domove, čak i kada je napolju bilo oblačno i kišovito. Upravo je ova Katarina sa kišobranom u ruci, od nedavno inagurisana u Gastronomada, titulu koju mogu da ponesu samo istinski kulinari, i to oni koji ljubav prema hrani, porodici, ali i zemlji nose duboko u srcu. Ponosna je što je ovu titulu preuzela od dugodišnjeg Gastronomada Nenada Gladića, poznatijeg kao Lepi Brka, ali nam poverava, da će ona, ipak, to na svoj način...

„Mi, žene iz Srbije,  izuzetno smo sposobne i jake. U amanet su nam to ostavili naši preci. Mlađe generacije su malo metiljave, ali to je sve posledica odvajanja od prirode i tradicije“

-  Ne može svako da bude Gastronomad. Snalazim se odlično sa ovom novom titulom, koje pre svega, podrazumeva kakarterne osobine. Hvala ekipi iz „Advans medija“, koja je u meni prepoznala potencijal. U suštini sam čitav život bila skriveni istraživač kulture, etnologije i gastronomije. Drugačija sam, uvek sam imala neki svoj stil koji ne može da se odglumi ili imitira. Promenili smo i koncept. Svaka epizoda ima zanimljivu priču o namirnici vodilji. Junakinja je upravo neka biljka ili životinja i o njoj istražujemo, učimo i uživamo. Novi  Gastronomad će biti dinamičniji, veseliji i edukativniji. Gastronomi pored uživanja u hrani i pripremanju hrane vape da iskopaju najdublje tajne i neispričane priče – kazuje nam ova strastvena kulinarka koja svoju novu ulogu doživljava kao nagradu za dugogodišnji rad i trud.

- Više od 15 godina se bavim novinarstvom i konstantno sam radila na sebi. Potrebno je nadograđivati senzibilitet. Kulinarstvo je moja velika ljubav i do pre nekoliko godina samo hobi, a sada  je to ozbiljna profesija puna izazova. Kuvar da bi napredovao ne sme da bude sujetan, već da pusti različite ljude i kulture da ga usmeravaju i dopunjuju – veoma otvoreno priča.

A kako će izgedati njen gastro-nomadski put, s obzirom da je titula došla u specifičnom trenutku kada su nam, zbog korona virusa, granice zatvorene a mnogi planovi i želje osujećeni?

- Ima Srbija toliko skrivenih priča i mesta, taman dok se korona ne smiri. Mi smo narod koji je izuzetno kreativan i potrebno je mnogo istraživati. Ovakav koncept još niko nije radio. Predstaviti srpski narod ili predstavnike drugih naroda koji žive u Srbiji kroz namirnicu koja je imala svoj put od nekud do nas. Svako bi trebalo da zna šta ima na trpezi, odakle je ta namirnica doputovala, kako je odolevala zubu vremena i ko je od naših velikana baš tako pripremljenu jeo – samouvereno kaže Katarina Petrović kojoj je kulinarski dar upisan u genima.

Sličan se sličnom raduje
- Pratila sam razne formate ali  moram da priznam da ima dosta lažnih i isceniranih emisija o kulinarstvu, pogotovo na stranim televizijama. Odavno sam simpatisala Rejčel Rej, jer sam u njoj prepoznala vrcavost i energiju koja mi je prijala. Ipak, sličan se sličnom raduje. Neosporno je da ima sjajnih kuvara, ali nisu svi dovoljno harizmatični da tu svoju strast prezentuju pred kamerama – smatra Katarina Petrović.

- Svi u familiji su vešti u kuvanju. Rodbina sa mamine strane su Slovaci, pa su tako sve zuske i njanje u familiji bile vešte sa testom, kolačima i pripremi supa, mesa... Familija sa očeve strane je iz Surdulice. Mene je put nanosio na razne strane sveta i uvek sam se intersovala za kuvanje. Od onih sam što sve moraju da probaju i ispitaju – podvlači Petrovićeva koja smatra da da ovakav koncept emisije opušta ljude, prija čulima i nije čudo što je „Gastronomad“ oduvek bio voljen i rado gledan

- Gledaocima je potrebno ono što je primenljivo i korisno. Pozitivni i zanimljivi ljudi vraćaju veru u bolje sutra i oraspolože nas lepe priče. Kada vidimo da ovaj svet počiva na valjanim vrednostima onda i mi dobijamo energiju i inspiraciju. Nenad Gladić je odličan kuvar i gledala sam njegove emisije. Neću ga naslediti,  jer sam potpuno drugačija. Pokušaću da emisiji dam novi pečat i promenu kao osveženje – poručuje naša sagovornica koju gledoci, i posle deset godina, pamte kao zanimljivo TV lice.

U međuvremenu je radila na sebi i usavršavala se, što su mnogi i prepoznali i stoga je i angažovali na mnogim projektima i u različiim ulogama.

- Vremenska prognoza je bila izuzetno lep i iskren pristup profesiji, pomalo detinjast, jer tada sam imala 18 godina i mnogo „vetropiraste“ energije – uz široh osmeh priča.

A gde je bila svih ovih godina?

- Nisam odlazila, samo su se interesovanja javnosti usmerila na drugu stranu, pa tako pored rijalitija i skandala moja kultura nije mogla da dođe do izražaja. U privatnom životu sam radila na sebi i ostvarivala svoje snove. Sada sam udata za čoveka kojeg volim, imam divnu ćerkicu, skućili smo se i imali razna životna iskušenja koja smo uspešno prevazišli. Ponosni smo jer imamo divne prijatelje i naš svet temeljimo na porodičnim  vrednostim- otresito odgovara.

Ne plaši se opakog virusa koji nam je nametnuo takozvanu „novu stvarnost“ i nov način života. Čuva se i ponaša odgovorno!

- Oduvek je bilo nepoznatih bolesti, ratova, kriza. Onaj ko je jak i sposoban, vredan i pun ljubavi nema čega da se plaši. U ovakvim situacijama samo se potvrđuje tvrdnja da sve što se dešava je po dopuštenju i volji Gospodnjoj. Mi smo ono što jedemo i uvek se dobro dobrim vraća. Ako dobro postupamo i prema prirodi ona će nas nagraditi svojim blagodatnim plodovima koji nam mogu biti na zdravlje, a ako smo destruktivni prema okolini, to će nam se obiti o glavu. Čuvajte sebe i svet oko sebe. Okrenite se prirodi i kvalitetu, batalite sintetiku i kvantitet – poručuje nam Katarina.

Kada nije ispred kamera i ne kuva za nas, njen dan nalikuje kakvom romanu, pun je avantura i promena.  Često je sa porodicom u prirodi i  bavi se lepim stvarima. Umetnost, muzika, duhovnost, poljoprivreda i mnogo šetnje. Kuva svaki dan za svoje bližnje i sve stiže.

- Mi, žene iz Srbije,  izuzetno smo sposobne i jake. U amanet su nam to ostavili naši preci. Mlađe generacije su malo metiljave, ali to je sve posledica odvajanja od prirode i tradicije - primećuje naša sagovornica.

Prenosi nam utiske sa snimanja „Gastronomada“, iako su tek od nedavno počeli:

- Na setu je uvek veselo, jer je ekipa fenomenalna. Razumemo se, volimo se i smejemo. Volela bih da tako bude uvek, jer onda i najnaporniji tempo može da bude pun uspomena, priča i donosi mnogo dobrog materijala za gledaoce. Mi snimamo dobre i vredne ljude, one koji su radoznali i posebni a sa njima nikad nije dosadno.

Katarina i njena porodica se hrane zdravo i umereno. Imaju svoju baštu i koke, a od poznanika nabavljaju namirnice.

- Ko voli da kuva i jede, vodi računa o svakom detalju. Kod nas je gozba svaki dan i iz naše kuće niko nikad nije, a niti će gladan izaći – uz prepoznatljiv lep osmeh dodaje.

Komentari0
b276d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja