utorak, 22.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 13.08.2020. u 16:41 Dana Stanković
KUHINjSKI ZAPIS

Balerinin desert

Raskošna torta Pavlova ostavlja utisak na svakoga ko je proba, baš kao nekad i ruska umetnica, po kojoj je dobila ime
(Фото Пиксабеј)

Za mnoge sladokusce torta Pavlova predstavlja savršenstvo ukusa. Ova snežnobela poslastica s hrskavim, vazdušastim belim koricama i nežnim kremom je osvežavajući i prefinjeni desert.

Iako je recept jednostavan, da bi uspela, treba je pažljivo pripremati. Korice spolja hrskave, a unutra meke, moraju praktično da se „suše” dugo na niskoj temperaturi – od 120 stepeni Celzijusovih.

Može da se priprema u bilo koje doba godine, jer se korice od belanaca odlično slažu s bilo kojom kombinacijom svežeg voća, počev od jagoda, borovnica, malina, kupina, banana....

Kažu da je prvi put napravljena u čast velike ruske balerine Ane Pavlove za vreme njene turneje po Australiji i Novom Zelandu. I baš te dve zemlje se gotovo sto godina bore oko „autorstva” nad ovom poslasticom.

Čini se, ipak, da je ova poslastica prvi put napravljena na Novom Zelandu. Po pisanju Kita Monija, jednog od biografa čuvene balerine, glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio je ovu tortu kada se balerina 1926. tu obrela za vreme turneje.
Profesorka Helen Lič, kulinarski antropolog s Novog Zelanda, uspela je da sakupi čak 667 manje-više sličnih recepata torte Pavlova. U knjizi „Priča o Pavlovoj: parče novozelandske kulinarske istorije”, ona tvrdi da australijski recept potiče iz 1935. godine, a novozelandski iz 1929. Bilo kako bilo, raskošna torta Pavlova očito ostavlja jak utisak na svakoga ko je proba, baš kao nekad ruska balerina, po kojoj je dobila ime.

Slavna ruska umetnica, koja je rođena 1881. godine u Petrogradu, a umrla 1931. u Hagu, školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu. Odmah je dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski. Primabalerina je postala 1906. godine.

Torta Pavlova

Potrebno je:

  • 5 belanaca
  • 250 g šećera
  • kašika sirćeta
  • 2,5 dl slatke pavlake (može i više, ko želi da torta ima dosta fila)
  • jedna kašika šećera
  • 250 g jagoda, malina, kupina, borovnica...

Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne, a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha, prečnika dvadesetak centimetara, staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne. Peći u rerni na 120 stepeni oko 75 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, to znači da je uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i hrskava. Kada je tako pečena, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi, a onda je pažljivo preneti na tacnu. Preko nje rasporediti umućenu slatku pavlaku u koju je dodata kašika šećera, a zatim odozgo poređati voće. Još je bogatija ako se filuje i žutim kremom koji se priprema od preostalih žumanaca pomešanih sa šećerom i brašnom, koji se ukuvaju s mlekom, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Preko krema, naravno, obavezno staviti šlag i voće. Služiti rashlađenu.

Komentari0
e0e27
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja