sreda, 27.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 13.08.2020. u 16:41 Dana Stanković
KUHINjSKI ZAPIS

Balerinin desert

Raskošna torta Pavlova ostavlja utisak na svakoga ko je proba, baš kao nekad i ruska umetnica, po kojoj je dobila ime
(Фото Пиксабеј)

Za mnoge sladokusce torta Pavlova predstavlja savršenstvo ukusa. Ova snežnobela poslastica s hrskavim, vazdušastim belim koricama i nežnim kremom je osvežavajući i prefinjeni desert.

Iako je recept jednostavan, da bi uspela, treba je pažljivo pripremati. Korice spolja hrskave, a unutra meke, moraju praktično da se „suše” dugo na niskoj temperaturi – od 120 stepeni Celzijusovih.

Može da se priprema u bilo koje doba godine, jer se korice od belanaca odlično slažu s bilo kojom kombinacijom svežeg voća, počev od jagoda, borovnica, malina, kupina, banana....

Kažu da je prvi put napravljena u čast velike ruske balerine Ane Pavlove za vreme njene turneje po Australiji i Novom Zelandu. I baš te dve zemlje se gotovo sto godina bore oko „autorstva” nad ovom poslasticom.

Čini se, ipak, da je ova poslastica prvi put napravljena na Novom Zelandu. Po pisanju Kita Monija, jednog od biografa čuvene balerine, glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio je ovu tortu kada se balerina 1926. tu obrela za vreme turneje.
Profesorka Helen Lič, kulinarski antropolog s Novog Zelanda, uspela je da sakupi čak 667 manje-više sličnih recepata torte Pavlova. U knjizi „Priča o Pavlovoj: parče novozelandske kulinarske istorije”, ona tvrdi da australijski recept potiče iz 1935. godine, a novozelandski iz 1929. Bilo kako bilo, raskošna torta Pavlova očito ostavlja jak utisak na svakoga ko je proba, baš kao nekad ruska balerina, po kojoj je dobila ime.

Slavna ruska umetnica, koja je rođena 1881. godine u Petrogradu, a umrla 1931. u Hagu, školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu. Odmah je dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski. Primabalerina je postala 1906. godine.

Torta Pavlova

Potrebno je:

  • 5 belanaca
  • 250 g šećera
  • kašika sirćeta
  • 2,5 dl slatke pavlake (može i više, ko želi da torta ima dosta fila)
  • jedna kašika šećera
  • 250 g jagoda, malina, kupina, borovnica...

Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne, a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha, prečnika dvadesetak centimetara, staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne. Peći u rerni na 120 stepeni oko 75 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, to znači da je uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i hrskava. Kada je tako pečena, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi, a onda je pažljivo preneti na tacnu. Preko nje rasporediti umućenu slatku pavlaku u koju je dodata kašika šećera, a zatim odozgo poređati voće. Još je bogatija ako se filuje i žutim kremom koji se priprema od preostalih žumanaca pomešanih sa šećerom i brašnom, koji se ukuvaju s mlekom, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Preko krema, naravno, obavezno staviti šlag i voće. Služiti rashlađenu.

Komеntari0
7fb67
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja