četvrtak, 22.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 18.08.2020. u 12:15

Punjene tikvice

(Фото А. Мијалковић)

Potrebno je:

  • Z veće tikvice
  • 2 paradajza
  • 1 crni luk
  • 250 g mešanog mlevenog mesa
  • 80–100 g pirinča
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so
  • biber
  • ulje ili mast
  • mirođija
  • 2 lista lovora
  • kiselo mleko

Tikvice očistiti, oguliti, iseći popreko na dva dela (da dno bude ravno) pa svaki izdubiti dok se sasvim ne ukloni sredina sa semenkama (pažljivo, da se ne probiju ivice ni dno). Na masnoći propržiti sitno seckan luk, dodati mleveno meso, so, biber i alevu papriku, pržiti još malo, pa sipati pirinač i sve dobro izmešati. Dodati mirođiju, a po želji i kašiku mlevenog ili seckanog paradajza ili ajvara, pa još malo dinstati. Ovom smesom puniti tikvice. Svaku zatvoriti zaobljenim„poklopcem” od paradajza, pa ređati u šerpu, da „poklopac” bude okrenut nagore.  Sredinu paradajza, koja ostane, iseckati i izmešati s onim izvađenim semenkama od tikvica i posoliti, i tu smesu rasporediti oko tikvica. Staviti lovor. Naliti vodom i dinstati u polupokrivenoj posudi 40–45 minuta. Tu posudu (ili drugu, vatrostalnu, u koju se njen sadržaj pažljivo prenese) staviti u rernu i zapeći 10–15 minuta. Služiti vruće, uz hladno kiselo mleko.

Komentari2
b2c2c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mustafa Aga
Raznorazna povrcha mogu da se pune...Ali nije to to...Samo punjena paprika je ono vrhunsko i naravno sarma od kiselog kupusa za nas iz ovog podneblja...Punjeni luk smo skoro otkrili i zaista nam se dopada...Vinova loza nije losha takodje...Punjene tikvice nishta narochito kao i punjeni plavi patlidjan...
Саша Микић
Ствар укуса. Ја највише волим како су моја мама и моја бака спремале пуњене тиквице. Чак више од пуњених паприка. Заборавили сте сармице од зеља са киселим млеком. Све прсте да полижеш!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja