utorak, 01.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 16.09.2020. u 17:02 Andrijana Cvetićanin

Vitamini u teglama

Bez kvalitetnog voća i povrća nema dobre zimnice: od najboljeg praviti kompot i turšiju, od preostalih namirnica spremati sve što se secka, meša, ukuvava, peče
(Фотографије Пиксабеј)

Odavno ne važi podela na zimske i letnje namirnice. Zahvaljujući razvoju poljoprivrede i saobraćaja, usred zavejanog Beograda, i u februaru mogu da se jedu jagode, a stanovnici skandinavskih zemalja svih 12 meseci imaju na meniju mesnate, crvene paprike.

Tradicija spremanja hrane za zimu – zimnice ipak se održava, barem na našim prostorima.

Uveliko se pune tegle i flaše sokovima, džemovima, kompotima, ajvarom, turšijom i drugim ukusnim slatkim i slanim zalogajima. Voće i povrće konzervira se u kućnim uslovima po receptima nasleđenim od mama i baka. I u prodavnicama na rafovima prodaje se industrijska zimnica.

Jedno od osnovnih pravila za pripremu je da bez kvalitetnog voća i povrća nema dobre zimnice. Od najlepših plodova kuva se kompot, dok malo lošije voćke završavaju u pekmezu, marmeladi, soku. Isto je i sa povrćem. U turšiju idu najbolji komadi, dok, na primer, u seckane salate svi ostali.

Sve voće i povrće potrebno je dobro oprati, potom odstraniti delove koji su udareni, očistiti od koštica, kore, peteljki.

Kuvanjem ili pečenjem, tj. izlaganjem toploti obavlja se postupak konzerviranja ili sterilizacije. Sokovi se na primer pasterizuju, tj. kuvaju na temperaturama od 65 do 90 stepeni Celzijusa.

Kada se stavlja turšija, proces sterilizacije, odnosno uništavanja mikroorganizama, ne postiže se kuvanjem ili toplotom, već vrenjem, dodavanjem soli, sirćeta, rena, belog luka i drugih začina.

Domaća zimnica za razliku od industrijske ne sadrži veštačke arome, boje, konzervanse, mada neke domaćice stavljaju ovo poslednje.

Važno je voditi računa o higijeni sudova u kojima se zimnica sprema, naročito tegli, flaša, ambalaže za čuvanje, odlaganje. Tegle se dodatno utopljavaju po sipanju sadržaja kako bi se produžio proces konzerviranja.

Prilikom spremanja slatke zimnice, ako se ne stavi dovoljno šećera, voćna masa će morati da se kuva duže ili da se dodaje sredstvo za zgušnjavanje. Dužim kuvanjem voće gubi više hranljivih sastojaka, pa nije zgoreg voditi se uputstvima iz recepata, a ne metodom „od oka”.

Da džem ne pocrni

Džem se sprema od komada voća pomešanih sa šećerom. Kuva se u sopstvenom soku. Ako se previše ukuva, izgubiće oblik i umesto komada voća dobiće se kaša. Zbog toga se džem generalno kuva kratko. Takođe, prilikom dužeg kuvanja doći će do karamelizovanja šećera pa će imati tamniju boju. Mali trik je da se za kuvanje džemova uzima tvrđe, a ne prezrelo voće.

Marmelada je slična džemu, ali se priprema od više vrsta voća koje je sitno isečeno ili samleveno pre kuvanja.

Žele se pravi se od voćnog soka. Dodaje se velika količina šećera koja ga čuva od kvarenja. Dobro pripremljen žele je čvrst, providan, miriše na voće od koga je napravljen.

Komentari0
15276
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja