sreda, 20.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 16.09.2020. u 17:02 Andrijana Cvetićanin

Vitamini u teglama

Bez kvalitetnog voća i povrća nema dobre zimnice: od najboljeg praviti kompot i turšiju, od preostalih namirnica spremati sve što se secka, meša, ukuvava, peče
(Фотографије Пиксабеј)

Odavno ne važi podela na zimske i letnje namirnice. Zahvaljujući razvoju poljoprivrede i saobraćaja, usred zavejanog Beograda, i u februaru mogu da se jedu jagode, a stanovnici skandinavskih zemalja svih 12 meseci imaju na meniju mesnate, crvene paprike.

Tradicija spremanja hrane za zimu – zimnice ipak se održava, barem na našim prostorima.

Uveliko se pune tegle i flaše sokovima, džemovima, kompotima, ajvarom, turšijom i drugim ukusnim slatkim i slanim zalogajima. Voće i povrće konzervira se u kućnim uslovima po receptima nasleđenim od mama i baka. I u prodavnicama na rafovima prodaje se industrijska zimnica.

Jedno od osnovnih pravila za pripremu je da bez kvalitetnog voća i povrća nema dobre zimnice. Od najlepših plodova kuva se kompot, dok malo lošije voćke završavaju u pekmezu, marmeladi, soku. Isto je i sa povrćem. U turšiju idu najbolji komadi, dok, na primer, u seckane salate svi ostali.

Sve voće i povrće potrebno je dobro oprati, potom odstraniti delove koji su udareni, očistiti od koštica, kore, peteljki.

Kuvanjem ili pečenjem, tj. izlaganjem toploti obavlja se postupak konzerviranja ili sterilizacije. Sokovi se na primer pasterizuju, tj. kuvaju na temperaturama od 65 do 90 stepeni Celzijusa.

Kada se stavlja turšija, proces sterilizacije, odnosno uništavanja mikroorganizama, ne postiže se kuvanjem ili toplotom, već vrenjem, dodavanjem soli, sirćeta, rena, belog luka i drugih začina.

Domaća zimnica za razliku od industrijske ne sadrži veštačke arome, boje, konzervanse, mada neke domaćice stavljaju ovo poslednje.

Važno je voditi računa o higijeni sudova u kojima se zimnica sprema, naročito tegli, flaša, ambalaže za čuvanje, odlaganje. Tegle se dodatno utopljavaju po sipanju sadržaja kako bi se produžio proces konzerviranja.

Prilikom spremanja slatke zimnice, ako se ne stavi dovoljno šećera, voćna masa će morati da se kuva duže ili da se dodaje sredstvo za zgušnjavanje. Dužim kuvanjem voće gubi više hranljivih sastojaka, pa nije zgoreg voditi se uputstvima iz recepata, a ne metodom „od oka”.

Da džem ne pocrni

Džem se sprema od komada voća pomešanih sa šećerom. Kuva se u sopstvenom soku. Ako se previše ukuva, izgubiće oblik i umesto komada voća dobiće se kaša. Zbog toga se džem generalno kuva kratko. Takođe, prilikom dužeg kuvanja doći će do karamelizovanja šećera pa će imati tamniju boju. Mali trik je da se za kuvanje džemova uzima tvrđe, a ne prezrelo voće.

Marmelada je slična džemu, ali se priprema od više vrsta voća koje je sitno isečeno ili samleveno pre kuvanja.

Žele se pravi se od voćnog soka. Dodaje se velika količina šećera koja ga čuva od kvarenja. Dobro pripremljen žele je čvrst, providan, miriše na voće od koga je napravljen.

Komеntari0
e09bf
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja