Potrebno je
- 1 kg spanaća
- 200 g testa za lazanje
- 250 g rendanog kačkavalja
- 40 g putera
- 0,5 l soka od paradajza
- 2 kašike brašna
- 150 ml mleka
- 2,5 dl kisele pavlake
- svež peršun
- 20 g meda
- malo ljute paprike u prahu
- maslinovo ulje
- so
- biber
Očistiti i oprati spanać pa ga skuvati u slanoj vodi. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati sok od paradajza, ljutu papriku, med i so pa na umerenoj vatri krčkati sos oko dvadesetak minuta, uz povremeno mešanje. U drugom tiganju zagrejati puter i dodati brašno pa sipati mleko i pavlaku. Mešati dok se ne dobije kremasti sos, pobiberiti i začiniti muskatnim orahom i svežim sitno seckanim lišćem peršuna.
U vatrostalnu posudu ređati jedan sloj testa za lazanje pa namazati crvenim sosom, od paradajza, staviti novi sloj testa pa ređati oceđeni spanać. Posuti rendanim sirom pa poklopiti poslednjim slojem testa i preko sipati beli sos sa začinima. Posuti preostalim rendanim kačkavaljem.
Peći u rerni na 200 stepeni Celzijusa, oko pola sata. Služiti toplo.