Potrebno je
- 1 kg brašna
- pakovanje svežeg kvasca
- 2 žumanca
- 2 do 3 kašike šećera
- so
- ulje za prženje (najmanje 1 l)
- 500 ml mleka
- šećer u prahu
- džem/nutela za mazanje
Kvasac razmutiti s malo tople vode, kašičicom šećera i ostaviti da počne da „radi”. U duboki sud, vanglu, sipati sve brašno (ostaviti pola šolje za posipanje, kada se bude razvlačilo testo), dodajte šećer, so, umućena žumanca, tri kašike ulja, nadošao kvasac i pola litre mleka. Mleko neka bude sobne temperature.
Zamesiti testo. Prekriti folijom ili pamučnom krpom i ostaviti da „nadođe”, najbolje na toplom mestu.
Kada je posle sat, sat i po testo naraslo, prebaciti ga na radnu površinu, blago premesiti, tek s nekoliko blagih pokreta. Posuti preostalim brašnom pa blago razvući oklagijom. U duboki sud naliti ulje pa zagrejati (ne previše), vaditi okruglom modlom krofne i pržiti.
Kada počnu da dobijaju zlatnožutu boju, okrenuti ih na drugu stranu. Voditi računa da krofne imaju dovoljno mesta, da „plivaju” u ulju dok se prže, jer će tako narasti. Kada su gotove, vaditi ih iz ulja i ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće.