sreda, 02.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 14.10.2020. u 09:50

I restorani u Srbiji u konkurenciji za Mišlenove zvezdice

Mišlenove zvezdice konačno stižu i u Srbiju, saznaje Tanjug.

Srbija je, naime, postala deo prestižnog Mišlenovog gastronomskog vodiča, a koji su restorani u našoj zemlji dobili ovo, najprestižnije kulinarsko priznanje, prema Tanjugovim informacijama biće poznato u decembru.

Mišlenova zvezdica je svojevrstan kulinarski „oskar”, najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.

Restorani mogu da dobiju do tri zvezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma: kvaliteta namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta, koju potvrđuju Mišlenovi inspektori.

Mišlenovi inspektori anonimno posećuju restorane širom sveta i ocenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma.

Zvezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana, to se rangira posebno, ocenom od 1 do pet.

Svi dobitnici zvezdica su u Mišlenovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani, u preko 30 zemalja na tri kontinenta.

Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

Od zemalja u okruženju samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišlenovom vodiču – Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija sa dva.

Mišlenove zvezdice pokrenula su braća Andre i Eduard Mišlen, čije prezime nose i najpoznatiji pneumatici na svetu.

Kako bi motivisali ljude da putuju i tako povećali prodaju kola i svojih guma, braća Mišlen su 1900. godine napravili mali vodič sa korisnim informacijama za putnike, kao što su mape, spisak automehaničarskih radnja, benzinskih stanica, te listu mesta gde može da se jede ili pronađe prenoćište.

Između ostalog, vodič je imao anonimne ocene evropskih restorana, a od 1926. godine je počeo da dodeljuje čuvene zvezdice.

Ljudi koji ocenjuju hranu - Mišlenovi inspektori, stalno su zaposleni u Mišlen grupi, a većina je studirala u najboljim ugostiteljskim školama u svetu.

Komentari5
babed
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin - Schwabenländle
Тај Мишленов водич је одавно познат и он даје такорећи гаранцију за квалитет скуваног као и за квалитет намирница, поврћа, рибе и меса. Али како ће Мишленови инспектори реаговати ако наруче говеђе или телеће месо, којих у Србији нема ?
hmm
Što? Ne jedu svinjetinu? Pa ima ljudi koji to vole. Na primer Kinezi, a oni su sad najbrojniji turisti i vole sve ove zapadne marke. Bitna im je potrošnja guma, zar ne?
jovo
Mislenove zvezdice nije lako dobiti, ali je jos teze zadrzati, lako se gube. Ima kod nas restorana koji bi mogli dobiti jednu ili dve, ali za koliko dugo . Skoro da nema restorana koji godinama drzi isti kvalitet hrane /za sve goste/ i usluge. Cesto dolazim u Srbiju i ne mogu da pohvalim isti restoran iz godine u godinu, menja se kvalitet hrane ali i meni.Ali , zatoi uvek ima i neki novi restoran koji je otvoren i odlican je dok se ne " proslavi".
Dragan Pik--lon
Ugostitelji treba da znaju da su ove Mislenove zvezdice mac sa dve ostrice.Kada restoran dobije jednu ili vise zvezdica,duzan je da non-stop bude na istom nivou ili bar malo bolji nego sto je bio juce i prekjuce.Kada dobije zvezdicu posao krene kao lud,no posle godinu dana opada zbog interesovanja za drugacije modele.Osim toga kuvara vam"otmu'(konkurencija) za duplu platu i pocinjete da-propadate.Pravom restoranu nisu potrebne zvezdice niti reklama.Najbolja je usmena i kontinuitet u kvalitetu.
Дипломирани политиколог
Ето одличне прилике за профилисање младих кувара који траже каријеру на светском тржишту. Поред тога, ово је одлична туристичка реклама за Београд. Ко није у стању да издржи на тржишту, које је јако сурово, јер је тржиште просто такво, он пропада. Сурова али нормална ствар од када је света и века.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja