sreda, 25.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 14.10.2020. u 22:00 J. Antelj - I. Albunović

Proizvođači ne smanjuju šećer u namirnicama

Ukupni šećeri u proizvodima redukovani su za samo tri odsto, iako je plan engleske vlade bio da se do 2020. godine oni smanje za 20 odsto
(Фото Пиксабеј)

Vladine mere smanjenja šećera, koje su podrazumevale da se njegova količina u proizvodima smanji za 20 procenata do 2020. godine, nisu uspele, saopštio je Centar javnog zdravlja Engleske. Ukupni šećeri u prehrambenim proizvodima su u periodu od 2015. do 2019. godine redukovani tek tri odsto, što je daleko od cilja koji je trebalo da dovede do značajnijih promena i poboljša zdravlje nacije. Prema njihovim podacima, najveće smanjenje šećera zabeleženo je u jogurtima i žitaricama, ali je zato promena gotovo neprimetna kada je u pitanju sadržaj šećera u hrani koja se jede van kuće. Smanjenje šećera u hrani i napicima već godinama se ističe kao ključno u borbi protiv gojaznosti.

– Konzumiranje proizvoda sa previše šećera, osim gojaznosti, ljude dovodi u veći rizik od drugih bolesti, kao što su srčani problemi, dijabetes tipa 2 i neki karcinomi. A sada je potvrđeno i da prekomerna telesna težina povećava rizik od komplikacija prilikom obolevanja od virusa korona – saopšteno je iz ovog centra, a prenosi Bi-Bi-Si.

U Engleskoj, dodaju, dve trećine odraslih ima prekomernu težinu ili je gojazno, a svako treće dete ima prekomernu težinu ili je gojazno do napuštanja osnovne škole. Zbog toga je, navode, zabrinjavajuće da je najnoviji izveštaj pokazao rast prodaje čokolade i slatkiša u kojima nije zabeleženo smanjenje nivoa šećera. Tako je, prema robnim markama, u keksu smanjen nivo šećera za 1,6 odsto, sladoledu i lizalicama 6,4, slatkim namazima i sosovima za 5,6 procenata, dok je u gotovim pudinzima porastao za dva procenta. Proizvođači žitarica su redukovali šećer za čak 13,3, a jogurta za oko 13 odsto.

Porez na industriju bezalkoholnih pića, koji je uveden 2018. godine radi smanjenja šećera i u borbi protiv gojaznosti kod dece, postigao je napredak. Za četiri godine zabeleženo je smanjenje šećera u slatkim pićima za 43 odsto, navodi se u ovom izveštaju. Ministarka zdravlja Džo Čerčil je ovim povodom izjavila da je potrebno da se još brže reaguje budući da je u borbi protiv kovida 19 postalo jasno koliko je opasna gojaznost i zašto je važno boriti se protiv nje. Zbog toga se razmatra uvođenje dodatnih mera koje uključuju zabranu oglašavanja proizvoda sa visokim sadržajem masti soli i šećera. Dr Alison Tedstoun, glavni nutricionista i vođa ovog istraživanja, rekla je da je ovaj proces u kome se pokušava smanjiti unos šećera kroz namirnice prespor i da su potrebne brže i robusnije akcije koje će pomoći da se konzumira manje šećera.

Gojaznost je bolest cele planete, pa i Srbije. Istraživanje koje je prošle godine obavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” pokazalo je da je svaki peti stanovnik naše zemlje gojazan, a da još 35 odsto građana ima problema s viškom kilograma. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da više od 75 odsto ispitanika smatra da je ishrana važna, ali manje od četiri odsto naglašava da se u praksi hrani zdravo. Glavni razlog zbog čega su naveli da se ne hrane zdravo jesu nedostatak vremena, novca, stres i uklapanje u socijalno okruženje. Ono što posebno zabrinjava jeste da skoro 25 odsto stanovnika preskače doručak u toku radne nedelje. U našoj zemlji zabrinjava i to da je svako treće dete gojazno, a 43 odsto učenika svaki dan konzumira slatkiše. Istraživanja pokazuju da je u poslednjih 20 godina u Srbiji procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, a tek 20 odsto dece ima naviku da dnevno pojede po jednu voćku. Četvrtina svih učenika jede slatkiše i više puta dnevno.

Komentari3
d9825
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Иван Грозни
Шећер је веће зло од алкохола. Има га у месним прерађевинама, ајвару итд. Зло.
Petar
@Pojašnjenje Ne, kvasac preradi šećer u alkohol tako da šećera u alkoholnim pićima ima u veoma malim količinama. Sa druge strane proizvođači guraju šećer u gotovo sve proizvode. Možda ne toliko u Srbiji ali je prisutan. Pogledaj sastav onih kao zdravih hlebova sa semenkama u kesama.
Pojašnjenje
Misliš na alkoholna pića?! Šećer je glavni sastojak alkoholnih pića.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja