sreda, 02.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 15.10.2020. u 20:41

Srbija će insistirati na formiranju ZSO-a sa izvršnim ovlašćenjima

Vučić: Insistirali smo na punoj implementaciji Briselskog sporazuma 2013. godine.- Lajčak: Dogovoreno mora biti ispunjeno
(Фото Принтскрин )

Srbija će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako je sada teza 'sve u skladu sa ustavom', što smo onda pregovarali? Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore?”, zapitao je predsednik Vučić na pres konferenciji sa evropskim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

On je tako odgovorio na pitanje šta je Lajčaku rekao na to što je u Prištini kazao da ZSO mora biti formirana u skladu sa normama koje propisuje kosovski ustav

Svako rešenje, kaže Vučić, kako god da se dogovorimo sa Albancima, je teško, ali je bolje nego da ostavimo našoj deci da ratujemo u budućnosti.

„Ako to neko hoće da ostavlja deci, ja to neću i tome ću se suprotstavljati. Štitićemo interese Srbije uvek, ali moramo da razumemo da mir i kompromis nisu poraz, da je ratno rešenje iznuđeno rešenje, a sukobi loše rešenje. Moramo to u svojim glavama da promenimo I ne moram da se interesujem šta je u glavama Prištine”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izrazio je nadu da će Albanci razumeti suštinu Briselskog sporazuma.

„Mi smo pregovarali, a ako je sada teza 'sve u skladu sa ustavom', što smo onda pregovarali. Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore? Očigledno je da neki ljudi nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da sva rešenja nisu idealna, što ja govorim svojoj javnosti svaki dan”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013, da je šest tačaka od 15, to jest suština sporazuma, da bismo ispunili sve druge norme - trebalo da bude formirana ZSO.

Izneo je akt o kojem se, kako je rekao, malo govori I koji niko u srpskoj javnosti nije do sada video, a to je plan implementacije sporazuma, i naveo da se tim planom kaže da će se implementacija sastojati iz šest glavnih elemenata.

Vučić je pojasnio da je prvi prilagođavanje pravnih okvira, upravo menjanje ustava i zakona, drugi ZSO, dalje pravosuđe, policija, lokalni izbori i prilagođavanje pravnih okvira.

Srbija je, prema njegovim rečima ispunila sve svoje obaveze, a jednu, prvu, koju su imali Albanci, oni nisu ispunili.

Ukazao je da je to potpisano pre sedam i po godina, a da Priština nije mrdnula prstom.

Takođe je podvukao da Priština ima i predložen status od strane upravljačkog tima kako je to dogovoreno.

„Na to su rekli da to nije u skladu sa kosovskim ustavom. Koga to briga?”, upitao je Vučić.

Ukazao je da može da govori o trikovima koje su izvodili, gde je tadašnja predsednica u Prištini Atifete Jahjaga umesto da prosledi izvršnu uredbu ustavnom sudu, prosledila principe na potvrdu, da bi izbegli svoju obavezu.

„Da li misle da smo polupismeni? Danas kažu da neće o tome da razgovaraju. Ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi ćemo insistirati da se sve primeni što ej dogovoreno”, poručio je Vučić.

Mi, kako je istakao, ne doživljavamo Albance kao neprijatelje i protivnike, već želimo da sa njima gradimo budućnost, da ulažemo u fabrike, puteve, pruge zajedno, da razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno, a ne kako će neko nekog da prevari”, poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija sve ispunila, a da je mogla, pošto se ne implementira sporazum od strane Prištine, da kaže da neće ništa da primeni.

Kazao je da je zadovoljan postignutim sporazumom o nestalim licima i ekonomskim odnosima.

„Srbija će uložiti svaki napor da pronađemo nestala lica, jer mislimo da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje, za svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije, sa KiM, centralne Srbije, svejedno odakle. Predložili smo Albancima - 'pokažite nam mesto gde mislite da je neko pokopan i zajedno sa vama ćemo u roku od 24 sata videti da li je istina', ali smo to tražili i za nas to isto. Oni nisu želeli to da prihvate, jer mi znamo neka mesta gde su pokopani Srbi i rekli im i imena mesta”, dodao je on.

Vučić je rekao da ne može da kaže da je optimista, ali da poštuje rad i trud Miroslava Lajčka, njegovu energiju i sve što rade zemlje članice EU da se dođe do kompromisa.

Srbija traži punu primenu Briselskoj sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kada god Lajčak zakaže sastanak.

„Ići ćemo u Brisel i na najvišem i na tehničkom nivou”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

„Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine”, rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta između Beograda i Prištine.

„Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najvažnijih stvari u odnosima”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU.

A, taj put značajno je određen kako i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne želi da govori o situaciji u Prištini, da se „igra njihovih igara” svaljivanja krivice, te naglasio da u Prištini treba da se dogovore, a da će Srbija uraditi svoj posao.

Kazao je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao samo na jednoj stvari - da se u potpunosti implementira Briselski sporazum, što je uslov bez kojeg se ne može imati uspešan nastavak dijaloga.

Rekao je da je Srbija otvorena za sve teme, ali da insistira na implementaciji Briselskog sporazuma.

Zahvalio se Lajčaku na marljivom radu i što želi da posreduje između očekivanja da se vodi i okonča dijalog, i onih koji o određenim stvarima misle drugačije, što je vrlo komplikovan posao.

„To govori o zainteresovanosti EU za region. Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške, možda ponekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo. Ako nema razgovora, može uvek da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, incidenata. To nikome nije u interesu”, podvukao je predsednik Srbije, prenosi Tanjug.

Dijalog se nastavlja, mora da se ispuni sve što je dogovoreno

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zaključak njegovih razgovora u Beogradu i Prištini da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovoreno i kako je bilo dogovoreno.

„Ključno pitanje ili princip celog ovog procesa je da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno ili nerešeno pitanje. Bavimo se pitanjima koja nisu bila do sada u pregovorima i onima koja su bila, ali nisu ispunjena”, rekao je Lajčak na konferenciji za medije.

Kaže da mu je razumljivo da su to teška pitanja koja izazivaju emocije, ali da je ključ da sve što je bilo dogovoreno mora da se i ispuni.

Nije, međutim, precizirao da li sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se ispuni pre ili nakon postizanja konačnog sporazuma.

„Ja sam došao danas u Beograd iz Prištine gde sam bio dva dana i održao niz sastanaka i glavni zaključak je da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovoreno, kako je bilo dogovoreno. Proces se nastavlja i verujem da je to u interesu građana Srbije i u interesu građana Kosova i u interesu celog regiona”, kazao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Sve u vezi sa ZSO dogovoreno treba da se ostvari

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sledeći korak da se pregovara o statutu, odnosno statusu te zajednice.

„Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statutu, statusu te zajednice. Tu nema šta da kažem. I mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti u Briselu”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je to rekao odgovarajući na pitanje na šta se odnose predlozi za formiranje ZSO koje je tražio od Prištine, da li je dobio neki i gde leži odgovor na pitanje da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da je pre njegovog dolaska u Prištinu bilo različitih najava i izjava, ali da na 25 sastanaka, koliko ih je imao, niko od njegovih sagovornika nije rekao da neće da ispune njihove obaveze.

„U stvari, na svim sastancima je bilo rečeno jasno da to što smo prihvatili i obećali mora da se ispuni, uključujući ZSO”, rekao je Lajčak.

Kad je reč o pitanju ustava, kaže da je stav EU da se pregovaraju toliko ozbiljni procesi da je logično da će morati i ustav da se menja.

„I tu niko nije rekao da je to nemoguće, ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu”, rekao je Lajčak.

Kako je rekao, saglasan je sa predsednikom Vučićem da normalizacija znači normalno stanje, koje je u interesu svakog normalnog čoveka.

„Nenormalno stanje je problem”, zaključio je on, prenosi Tanjug.

Rok za sporazum ne postoji, ali ne treba odugovlačiti

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da ne postoji rok za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma i istakao da ne bi trebalo stvarati veštačke rokove, ali ni nepotrebno odugovlačiti.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je novinarima kazao da je on protiv postavljanja „veštačkih rokova”, jer bi svi, kako navodi, postali taoci tih rokova.

„Mi smo tu da pomognemo da taj proces ide toliko brzo koliko su dve strane u procesu spremne da idu. Međutim, ne treba da odugovlačimo taj proces, ali i nema logike da ga veštački ubrzavamo”, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Ističe da taj proces jeste vezan za evropsku perspektivu Srbije, te dodao da je to jasno rečeno i u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali i u ranijoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Na pitanje da li je EU spremna da ponudi članstvo ukoliko Srbija potpiše pravno-obavezujući sporazum, Lajčak je rekao da naša zemlja ima otvorenih 18 poglavlja i da se nalazi u visokoj fazi evropskih integracija, kao i da je ubeđen da će uspeh dijaloga značiti puno Srbiji na evropskom putu.

„Međutim, nije moje da danas sa ovog mesta kažem šta to tačno znači”, rekao je Lajčak.

Predsednik Vučić se nadovezao na njegov odgovor i naveo da je Lajčak iskusan i ozbiljan političar koji zna da će Srbija morati da dobije jasnije određenje EU po tom pitanju.

„Ali, ja njega razumem, on ne može da kaže više od onoga što u ovom trenutku žele da kažu države članice. Ja govorim ono što je pozicija Srbije, to je moje pravo i to sam rekao ne samo Lajčaku već Makronu i Merkel i svima drugima”, zaključio je Vučić.

Putin želi u Srbiju, ali sa 300 žrtava korone ne žuri baš u posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da predsednik Rusije Vladimir Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da sa 15. 000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je video, kaže, da je u bilo koju zemlju otišao u poslednje vreme.

Vučić je rekao da je više puta razgovarao sa predsednikom Rusije i da se čeka njegov odgovor povodom najavljenog dolaska u Beograd 20. oktobra, te istakao da Srbija ima odlične odnose sa Rusijom.

„Nisam siguran da li će ili neće, mi i dalje čekamo njegov odgovor”, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da nama dvadesetak dana kasne radovi na završetku centralnog poda na Hramu Svetog Save, za koji je, pored Srbije, i Rusija izdvojila sredstva, i da bi Putin trebalo da prisustvuje završetku radova.

Osvrnuo se na činjenicu da neki u toj poseti zapravo nalaze razlog da ga kritikuju i dovode u pitanje njegovu poziciju:

Važno je da se bilo sta kaze i da se vodi kampanja protiv mene kao predsednika i to rade oni koji nas ubeđuju svaki dan da su na evropskom putu, ali postaju iznenada veliki rusofili, kad se učini prilika da mogu da me napadnu, jer Rusi navodno zaobilaze Srbiju ili su ljuti zbog nečega”, rekao je Vučić na novinarsko pitanje zašto Putin ne dolazi 20. oktobra, imajući u vidu da je Vučić to najavio još u avgustu, kao i zašto nas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov „zaobilazi” na balkanskoj turneji krajem meseca.

Vučić je istakao da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov svakako doći u Beograd, prenosi Tanjug.

„Izvinite, ne volim da kukuričem i da zivkam medije i da obaveštavam o tome. Srbija ima dobre i odlične odnose sa Ruskom Federacijom, ali Srbija je i na evropskom putu, slobodna i nezavisna zemlja i to je stvar kojom se ponosimo. To je stvar koju siguran sam da poštuje i Miroslav Lajčak i Makron, Merkel, Si Đinping i svi drugi”, zaključio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Miroslavom Lajčakom.

Komentari24
6f836
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Раде Ковачевић
Када борави у Београду, Лајчак високопарним тоном ("нормализација је интерес сваког нормалног човека") говори о нормализацији односа између Албанаца и Срба, као да је београдски естаблишмент на препад отео Космет летаргичној Тирани, баш као да Тирана не чини све што може да анексира Космет!? Када борави у Београду, за Лајчака је опште место да устав није нешто најозбиљније, није Библија, већ нешто готово фигуративно, а кад борави у Приштини говори да све мора бити у складу са њеним уставом!?
Srki s
Evo šta je, po meni:potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova u kome će biti i Zajednica srpskih opština kao osnov ubrzanog ulaska i Srbije i Kosova u članstvo EU. Jednostavno to je tako..
Srki s
I šta je po tebi realan politički cilj Srbije uvezi Kosova? Konkretno
Prikaži još odgovora
Раде Ковачевић
Норамалност се може разумети само као нешто супротно лудилу. Нормалност тежи истинском разумевању стварности и правичној умерености. Да ли је нормално да се Србији отима Космет? Да ли је норамално да се све српско на Космету што се не уништи преиначује у албанско? Храмови, гробља, поседи, природна, урбана и индустријска добра? Да ли је норамално да се сви кључни историјски догађаји и културни и политички артефакти српског народа на Космету редефинишу и именују као албански? Није ли то лудило!
Раде Ковачевић
Dokle@Многe империје отималe су Космет Србији, па и даншња НАТО империја! Нипошто нисмо били инертни, од 1389, када су нам га надмоћном силом отели, враћамо га и поново га под налетом надмоћне силе губимо.Од све историје, у вашем видном пољу само је неколико деценија „великог занесењаштва,“ па бисте да од Космета дигнемо руке!? Хоћемо ли кад год нам отму део територије брисати ту територију из Устава или ћемо се за њу борити? Питате докле?Докле год нас нападају! Докле год нам отимају територију!
Dokle?
Danas se smatra da se Srbiji otima Kosmet, a pre 80 godina su crveni Srbi taj isti Kosmet poklonili. Danas se kuka za srpskim crkvama, a još pre 80 godina su prepuštene same sebi, niko za njih mario nije. Prekasno smo se setili šta je naše i gde su nam koreni. Zašto? "Trst je naš" urlikali su Beogradom, a još danas ima Srba koji se u sred skupštine vrteći prestićima bore za Aljbanski Kosmet! Zar ne?!
dr Slobodan Devic
Veli moja dobra kolezinica, Kineskinja: "Pametni ljudi su kao snoplje; kad vetar duva - saviju se, kad vetar prestane - usprave se" Mogli bi mi od Kineza jos stosta da naucimo; to je najstarija ziva civilizacija. Pozdravio nas Li Mancang ...
Stari realista
Vucic treba i dalje da insistira na formiranju ZSO sa izvrsnim ovlascenima. Tu popustanja nema. To sto predsednik kaze da nece da ostavi nasoj deci da ratuju neka ostavi nasoj deci da odluce kada to bude aktuelno.
zivko
Znaci nije sigurno ili nije vazno da li ce Putin doci ali mozda narod misli drugacije .Lajcak ,Merkel,Makron i ostali "prijatelji"koji su nas bombardovali ne interesuju mozda vecinu naroda.A svaka anketa ce pokazati da je narod za KiM.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja