Potrebno je
- 1 kg tikvica
- 300 g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, mešano)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 100 g kuvane pšenice (u zrnu)
- 4 jaja
- 2 dl kisele pavlake
- ljuta paprika
- ulje
- so
- biber
- suvi začin
Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove. Posoliti i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Ocediti od vode pa ih peći na tiganju s malo ulja, da porumene, s obe strane.
U dubljem sudu propržiti luk s mlevenim mesom i pri kraju dodati prethodno skuvanu pšenicu. Sve začiniti po ukusu pa dokuvati još 10 minuta. U pleh staviti malo ulja pa ređati red tikvica, fil od mesa i pšenice, ponovo tikvice dok ne potrošite sav materijal.
Na kraju preliti s malo ulja. Peći najpre na jačoj temperaturi, ali ne višoj od 220 stepeni Celzijusa, pa smanjiti. Kada je skoro gotova, preliti musaku s razmućenom pavlakom i jajima pa ostaviti još dvadesetak minuta u rerni da se zapeče. Služiti toplo sa sezonskom salatom ili jogurtom.