četvrtak, 25.02.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 20.10.2020. u 15:13

Musaka od tikvica

(Фото Пиксабеј)

Potrebno je

  • 1 kg tikvica
  • 300 g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, mešano)
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 100 g kuvane pšenice (u zrnu)
  • 4 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • ljuta paprika
  • ulje
  • so
  • biber
  • suvi začin

Tikvice oljuštiti i iseći na kolutove. Posoliti i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Ocediti od vode pa ih peći na tiganju s malo ulja, da porumene, s obe strane.

U dubljem sudu propržiti luk s mlevenim mesom i pri kraju dodati prethodno skuvanu pšenicu. Sve začiniti po ukusu pa dokuvati još 10 minuta. U pleh staviti malo ulja pa ređati red tikvica, fil od mesa i pšenice, ponovo tikvice dok ne potrošite sav materijal.

Na kraju preliti s malo ulja. Peći najpre na jačoj temperaturi, ali ne višoj od 220 stepeni Celzijusa, pa smanjiti. Kada je skoro gotova, preliti musaku s razmućenom pavlakom i jajima pa ostaviti još dvadesetak minuta u rerni da se zapeče. Služiti toplo sa sezonskom salatom ili jogurtom.

Komеntari3
11298
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Alex
Musaka od tikvica je moje i moje familije omoljeno jelo . Pravim ga cesto, ali malo drugacije od vas. Ako vec morate da koristite meso, izbegavajte svinjsko meso,previse je masno. Meso proprzite sa malo vode, samo da izgubi crvenu boju. Dodati sveze iseckan luk(omeksace prilikom pecenja) i zacinite sve sa pomenutim zacinima ukljucujuci sveze iseckanu mirodjiju. Poredjajte sveze tikvice u pleh cije dno ste premazali sa malo ulja. Ja prelivam musaku pre pecenja sa jajima i mlekom. Pavlaku posebno.
Ljubitelj tikvica
O ukusima se ne raspravlja, ali propržiti na vodi?! Bolje bi bilo bez ikakve masnoće, pustiti da se proprži u sopstvenoj masnoći. U vodi se razlije krv i masnoća, a od vode meso ožilavi. Meso da bi bilo ukusno mora se dobro ocediti od vode. Meso svih vrsta, se obrišu sa kuhinjskim papirom da ne bi bilo žilavo. Piletina se proprži na puteru ili maslacu jer mlečna masnoća neutrališe tipičan miris tog mesa, koji mnogima nije ugodan.
Uh, koliko masnoće...
Zašto svako jelo mora imati meso? Može i bez mesa. Zašto prelivati uljem? Tepsija u kojoj se peče mora se namazati uljem. Meso, pavlaka, jaja, sve masno, sveže ulje može samo pokvari ukus. Prethodno peći tikvice nije potrebno, jer one su vrlo brzo pečene. Uptrebiti sveže ili suve listiće tamjana. Peče se na max. 200 stepeni celzijusa. "Kada je skoro gotovo... peći još 20-tak minuta", šta ostane od tikvica, ako su prethodno već pečene? Patlidžan se zbog ukusa prethodno u tavi propeče, ne tikvice.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja