petak, 27.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 26.10.2020. u 22:00 Jelica Antelj - Ivana Albunović

U čemu je misterija „Mišlenovih” zvezdica

Neizvesnost će trajati sve do 14. decembra, za kada je najavljeno da će biti objavljeno koji restorani u Srbiji su dobili ovo prestižno gastronomsko odličje
(Фо­то EPA-EFE/Pedro Puente Hoyos)

Zbog visokih standarda „Mišlena” Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (Hores) ne može u ovom trenutku da pretpostavi koliko bi tačno restorana moglo da dobije njihovu zvezdicu. Svako će, ističu, biti zadovoljni ako ovo odličje za izvrsnost u gastronomiji dobije i jedan restoran u Srbiji, izjavio je za „Politiku” direktor ovog udruženja Georgi Genov.

Neizvesnost će trajati sve do 14. decembra, za kada je najavljeno da će biti objavljeno koji restorani u Srbiji su dobili zvezdice.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu „Mišlena”, na mapu svetske gastronomije biće ucrtane i destinacije u Srbiji, pošto je posao njihovih inspektora nedavno završen u Sloveniji i na Malti.

Ko je od domaćih ugostitelja u igri za dobijanje priznanja koje restorane može da „digne u nebesa”, ali i isto tako spusti do dna kada stvari krenu nizbrdo, za sada se samo nagađa. Tako je uvek i u svim državama kad na red dođe raspodela zvezdica zbog kojih nervoza raste među kuvarima u najprestižnijim kuhinjama sveta.

Jer, pravila „Mišlena” već godinama podstiču upravo tu misteriju i neizvesnost, a mediji komentarišu da se u Francuskoj, pre štampanja „crvenog” gastronomskog vodiča, novinarska znatiželja o srećnim dobitnicima ili gubitnicima zvezdica može porediti s atmosferom pred dodelu Oskara. Mediji prenose da je njihov vodič do sada objavljen u 30 miliona primeraka, a u njega je uvršteno oko 30.000 restorana. Relativno mali broj njih uspeo je da dosegne tri zvezdice, jer osim gastronomske izuzetnosti, ispunjavanje standarda zahteva i velike finansijske izdatke.

Šta to „Mišlenov” vodič čini tako jedinstvenim još od prve dodele zvezdica ugostiteljskim objektima 1926, kad je najpre postojala samo jedna – dodeljivana „finim mestima za ručavanje”. Najpre, „Mišlen” se svih ovih godina trudi da sačuva anonimnost svojih inspektora. Njima se, navodno, savetuje da nikom ne otkrivaju čime se bave, pa čak ni najbližima. Njihove posete su nenajavljene, nikada se ne predstavljaju, a obrok uvek plaća kompanija.

Prema rečima Genova, inspektori te kompanije gotovo godinu dana obilazili su restorane u Beogradu, Novom Sadu i u ostalim turističkim destinacijama u Srbiji.

– Od zemalja u okruženju, samo Hrvatska i Slovenija su se našle u „Mišlenovom” vodiču. Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija sa dva – kaže Genov i dodaje da njihovi stručnjaci obilaze samo one restorane koji ispunjavaju minimalne zahteve kako bi ih uopšte posetili. Objašnjava da na ovoj poziciji rade ljudi koji su veliki ljubitelji hrane, imaju „oštro” oko za detalje, odlično pamte ukuse i upoređuju različite vrste hrane. Oni moraju da se uklope u okruženje, da dođu u restoran kao najobičniji gosti.

– Svaka poseta zahteva detaljan opis njihovog iskustva koje su stekli u restoranu. Posle određenog vremena se sastaju i odlučuju koji će restoran biti nagrađen „Mišlenovom” zvezdom.

Činjenica je da se „Mišlenove” zvezdice ne dobijaju tek tako. A većina kandidata u Srbiji, bar iz iskustva drugih država, moraće da se zadovolji drugim odličjima iz kataloga te kompanije. Recimo, etiketom „bib gurman” (Bib Gourmand), koja se od 1955. dodeljuje restoranima koji nude „izuzetno dobru hranu po umerenim cenama”.

Prema ranijim izjavama predstavnika ekskluzivnih beogradskih restorana, mnogi smatraju da je ta oznaka takođe vredna truda i da bi se „u prvom krugu” zadovoljili i ovim priznanjem. Ima i onih koji su bili skeptični i na trku ka zvezdicama gledaju kao na previše peripetija za malo koristi. Osim toga, kritičari, a među njima je bilo i odličnih svetskih kuvara, smatraju da ovakvo ocenjivanje donosi mnogo pritisaka, što često može da utiče na kvalitet njihovog rada.

S druge strane, prema zvaničnoj i poslednjoj objavi, čak 83 odsto svetskih restorana rangiranih u „Mišlenovom” vodiču otvoreno je tokom krize s pandemijom, što jasno ukazuje da je finansijski korisno naći se u ovom elitnom društvu.

Fokus na kvalitet hrane

Mišlen dodeljuje do tri zvezde. Njihovi stručnjaci se koncentrišu na kvalitet, nivo i profesionalnost usluge, kao i sastav hrane prilikom ocenjivanja. Ne obraćaju veliku pažnju na dekoraciju enterijera i postavku stola. Kako kažu u Udruženju „Hores”, ta kompanija je fokusirana na kvalitet hrane, a evo kako se dodeljuju zvezdice:

Jedna zvezda: dobro mesto za odmor prilikom putovanja, veoma dobar restoran u svojoj kategoriji, koji nudi pripremanje hrane na konstantno visokom nivou.

Dve zvezde: restoran vredan obilaska, koji pruža odličnu kuhinju i veoma pažljivo i s visokim znanjem napravljeno jelo koje je na izuzetno visokom nivou kvaliteta.

Tri zvezde: restoran vredan posebne posete, koji pruža nesvakidašnju kuhinju, gde gosti jedu izuzetno dobro, često u velikoj meri. Prepoznatljiva jela veoma pažljivo poslužena, koja sadrže veoma kvalitetne i retke sastojke.

Komentari17
7d5a2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Lazar
Ako nekome trebaju zvezdice da bi znao gde zeli da jede, onda neka budu i te zvezdice kao vodic za neuke. To je kao i sa svim drugim ociglednim stvarima. Neki ljudi pate od brendiranja i bez toga nisu u stanju da odluce da li je nesto dobro ili lose. Bilo da je rec o muzici, hrani, odeci, umetickim predmetima, arhitekturi... Dok ne vide etiketu koja im garantuje "dobrotu" nekog artikla ne usudjuju se da se odluce za nesto.
Ana
Mišelin zvezda je stvar prestiža i kvaliteta, ocenjuje se i kuvar, i kvalitet i poreklo namirnica (većina kuvra i resorana sa 3 a vala i sa 2 zvezde ima svoje bašte gde organski uzgajaju namirnice, začine i cveće), ali i ambijent, muziku, dekoraciju, inovativnost ali i tradicija, konobare, menije, prenzentaciju pismenu i usmenu tih menija. Nisam dovljno obišla prestoničke restorane, pa ne znam da li ima ikakve šanse da se dobije i jedna zvezica, a za dve čisto sumnjam.
sačuvati naše i neponovljivo!
Ne trebaju nama nikakve Mišlenove zvezdice, srpski restorani i čuvene kafane su iznad toga! Jednistvena, neponovljiva atmosfera i hrana koju obožavamo. I ne samo nama koji želimo da sačuvamo našu tradiciju, već i mnogim značajnim gostima iz inostranstva koji su obišli ceo svet ali su rekli da nikada nisu naišli na tako dobru hranu i atmosferu kao kod nas! Naš glavni zadatak je da sačuvamo NAŠE!
vox ex populi
Hah, a kako uzet lovu onima koji je imaju? Kako biti viđen? Donekle se slažem s vama, ali Beograd kao prestolni grad, mora imati i tu novotariju. Isto kao što Rolex pokazuje vreme kao i sat koji platite 10€, ima svoje kupce.
Oktoberfest
"Guide Michelin" je startovao 1900. godine tako da Srbija ima zaostatak od 120 godina. Hrvatska ima već sedam restorana sa Mišlenovom zvezdicom, a Slovenku Anu Roš iz Nove Gorice Mišlen je 2017. proglasio najboljom kuvaricom na svetu! Strepim da Srbi previše očekuju od svojih nacionalnih restorana koji su prilagođeni ukusu Balkanca a ne svetskih građana i dominantne francuske kuhinje koja daje takt čitavom svetu.
Зоран Маторац
Укус јела највише зависи од тога колико си гладан. У куварским школама се учи да се јело једе и очима, па се зато измишљају свакојаке комбинације и креације, па понекад укус оде у други план.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja