Valjevo – Nezadovoljni odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije da se od 29. oktobra ograniči radno vreme ugostiteljskih objekata do 21 čas, više od 40 valjevskih ugostitelja potpisalo je zahtev da im se dozvoli rad do 23 sata. U obrazloženju zahteva koji su predali Gradskoj upravi vlasnici lokalnih kafića i restorana naveli su da u Valjevu radi preko stotinu ugostiteljskih preduzetnika i da od marta ove godine nijedan nije bio inficiran koronom, kao što to nije bio slučaj ni sa jednim od hiljadu zaposlenih. „Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ne postoji nijedan dokaz, klinički ispitan, da su restorani, barovi, kafići... žarišta korone. Istina je da okupljanja u nekontrolisanom broju predstavljaju žarišta korone, što je propust nadležnih organa vlasti”, ukazano je u zahtevu, uz kritiku loše primene kaznene politike. Valjevski ugostitelji podsećaju i da u gradu na Kolubari ima više od 20 kladionica i pitaju kakva je razlika između restorana, barova, kafića i kladionica u smislu prostora i okupljanja. Tvrde da nema razlike, a kladionicama je dozvoljen duži rad.
Štab za vnredne situacije je ovaj zahtev ugostitelja nije prihvatio. Razlog je produženje vanredne situacije zbog povećanja broja obolelih. Samo u četvrtak zabeležena su 54 nova slučaja dok je 31 osoba bila na bolničkom lečenju, a 497 u kućnoj izolaciji, pa je procenjeno da nema opravdanja za ublažavanjem mera.
Ugostitelje kao da je neko targetirao u ovoj epidemiji, ocenjuje Đorđe Momić, vlasnik kafea-picerije „Korner”.
– Ugostiteljstvo je lepa profesija koja je tokom epidemije prokazana kao izvor zaraze. To nije istina, mi se trudimo da gostima udovoljimo, da budu opušteni, da se vesele, da osete užitak koji život čini lepim – ističe Momić. On dodaje da bi ugostitelji voleli da im neko objasni koji su osnovni uslovi za uvođenje vanredne situacije u nekoj lokalnoj samoupravi i zašto je ona uvedena u Valjevu, a više nije na snazi u ostalim opštinama Kolubarskog upravnog okruga.
Valjevska ekonomija je na niskim granama, grad počinje da liči na palanku, u devet sati uveče više se niko ne može videti na ulicama, ukazuje Goran Jović, vlasnik kafića „Knez”.
– Skraćenje radnog vremena ne ugrožava samo ugostitelje, to „osećaju” i prodavnice i diskonti pića i pivara i muzičari, mesari, frizeri, manikiri, taksisti... To je lanac koji je pogođen ovom restrikcijom – ističe Jović i dodaje da se zalaže da se radno vreme ugostiteljskih objekata vrati na staro, do 23 sata i da se svi strogo pridržavaju propisanih mera.
Vladimiru Rankoviću, zakupcu restorana „Lovački dom”, čini se da su gradske vlasti odabrale ugostitelje kao „najlakšu metu” i da nadležni nisu očekivali da se bilo ko pobuni o tom pitanju.
– Mi ćemo sigurno preduzeti nešto da se branimo, da branimo naše poslove i zaposlene... – poručio je Ranković. I dodao da cilj ugostitelja nije suprotstavljanje i obaranje mišljenja stručnjaka, ali da smatraju da je potrebno preispitivanje i kontrola sprovođenja mera koje su propisane, uz vraćanje ugostiteljima prava da normalno rade u uslovima koje epidemija dozvoljava.