nedelja, 17.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 06.11.2020. u 21:33 S. Ćirić

Što važi za restorane, ne važi za kladionice

Kladionice rade duže, a nema razlike u riziku od zaraze, smatraju valjevski ugostitelji
Незадовољни ваљевски угоститељи (Фото С. Ћирић)

Valjevo – Nezadovoljni odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije da se od 29. oktobra ograniči radno vreme ugostiteljskih objekata do 21 čas, više od 40 valjevskih ugostitelja potpisalo je zahtev da im se dozvoli rad do 23 sata. U obrazloženju zahteva koji su predali Gradskoj upravi vlasnici lokalnih kafića i restorana naveli su da u Valjevu radi preko stotinu ugostiteljskih preduzetnika i da od marta ove godine nijedan nije bio inficiran koronom, kao što to nije bio slučaj ni sa jednim od hiljadu zaposlenih. „Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ne postoji nijedan dokaz, klinički ispitan, da su restorani, barovi, kafići... žarišta korone. Istina je da okupljanja u nekontrolisanom broju predstavljaju žarišta korone, što je propust nadležnih organa vlasti”, ukazano je u zahtevu, uz kritiku loše primene kaznene politike. Valjevski ugostitelji podsećaju i da u gradu na Kolubari ima više od 20 kladionica i pitaju kakva je razlika između restorana, barova, kafića i kladionica u smislu prostora i okupljanja. Tvrde da nema razlike, a kladionicama je dozvoljen duži rad.

Štab za vnredne situacije je ovaj zahtev ugostitelja nije prihvatio. Razlog je produženje vanredne situacije zbog povećanja broja obolelih. Samo u četvrtak zabeležena su 54 nova slučaja dok je 31 osoba bila na bolničkom lečenju, a 497 u  kućnoj izolaciji, pa  je procenjeno da nema opravdanja za ublažavanjem mera.

Ugostitelje kao da je neko targetirao u ovoj epidemiji, ocenjuje Đorđe Momić, vlasnik kafea-picerije „Korner”.

– Ugostiteljstvo je lepa profesija koja je tokom epidemije prokazana kao izvor zaraze. To nije istina, mi se trudimo da gostima udovoljimo, da budu opušteni, da se vesele, da osete užitak koji život čini lepim – ističe Momić. On dodaje da bi ugostitelji voleli da im neko objasni koji su osnovni uslovi za uvođenje vanredne situacije u nekoj lokalnoj samoupravi i zašto je ona uvedena u Valjevu, a više nije na snazi u ostalim opštinama Kolubarskog upravnog okruga.

Valjevska ekonomija je na niskim granama, grad počinje da liči na palanku, u devet sati uveče više se niko ne može videti na ulicama, ukazuje Goran Jović, vlasnik kafića „Knez”.

– Skraćenje radnog vremena ne ugrožava samo ugostitelje, to „osećaju” i prodavnice i diskonti pića i pivara i muzičari, mesari, frizeri, manikiri, taksisti... To je lanac koji je pogođen ovom restrikcijom – ističe Jović i dodaje da se zalaže da se radno vreme ugostiteljskih objekata vrati na staro, do 23 sata i da se svi strogo pridržavaju propisanih mera.

Vladimiru Rankoviću, zakupcu restorana „Lovački dom”, čini se da su gradske vlasti odabrale ugostitelje kao „najlakšu metu” i da nadležni nisu očekivali da se bilo ko pobuni o tom pitanju.

– Mi ćemo sigurno preduzeti nešto da se branimo, da branimo naše poslove i zaposlene... – poručio je Ranković. I dodao da cilj ugostitelja nije suprotstavljanje i obaranje mišljenja stručnjaka, ali da smatraju da je potrebno preispitivanje i kontrola sprovođenja mera koje su propisane, uz vraćanje ugostiteljima prava da normalno rade u uslovima koje epidemija dozvoljava.

Komеntari6
46d93
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dejan Vojinovic
Taman postigli toliki uspeh otvaranjem silnih kladionica, navukli omladinu i narod, navikli na profit, i sad da ih zatvaraju ?!
brižna mati
Ustaj sine, zakasnićeš u kladionicu!
Цојка Кеа 'е базична
Једна суседна земља имала је до пре само дбве године једну кладионицу на 670 становника. Сада су кладионице односно коцкарнице дозвољене само у хотелима са пет звездица који се налазе ван урбаних подручја (што не мора да значи да сваки такав хотел има коцкарницу). То значи да држава може да опстане без тзв. спортских кладионица, који су можда и најопаснији вид коцкања. Ово питање нема везе са короном. Погледајте филм "Кум 2", из 1974. Основни принципи пословања у нису се битно изменили до данас.
Киза
Разумем ја угоститеље, због чега се буне. Њихове муштерије спавају до 2, 3 сата поподне, онда док устану и "среде се" већ је 6, па чак и ако одмах крену у кафић то је 7 и до 9, свега 2 сата времена да нешто потроше! Кад имаш популацију која у кафане одлази у доба кад се моја генерација из њих враћала, а враћају се онда кад смо ми одлазили на посао, наравно да је угоститељима "тешко". Али можда сад ова корона изроди и нешто добро и врати рад кафана у нормалу! Само кажем....
anika
Kakva je razlika izmedju restorana, barova I kafica sa jedne strane I kladionica sa druge strane? Pa, kladionice drze oni koji donose ovakve odluke. Njihov profit je vazniji od svega. Vazniji je od zdravlja nacije. Naravno, bilo bi logicnije I ispravnije da se kladionice zatvote jednom za svagda.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja