petak, 15.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 12.11.2020. u 20:45
ISHRANA

Aroma basmati pirinča

Ukusan, zdrav i cenjen u kuhinjama celog sveta, pogodniji je za dijabetičare
(Фотографије Пиксабеј)

Basmati pirinač je autohtoni dugozrni pirinač poreklom iz Indije i Pakistana gde se i danas uzgaja. To je pirinač sa zaštićenog geografskog područja. Oko 70 odsto proizvodnje basmati pirinča dolazi iz Indije (manji deo kao organski), dok je ostatak iz Pakistana. Veoma je ukusan i mirisan, i kao takav cenjen u kuhinjama celog sveta. Ako volite rižoto, obavezno probajte basmati.

Mnoge zemlje koriste useve pirinča sopstvenog uzgoja dobijenog od basmati pirinča, ali nijedan se tako ne može zvati. Nažalost, nemaju ni njegove najvrednije osobine, što svakako utiče da je originalni basmati dosta skuplji od svih ostalih.

Basmati pirinač ima specifičan, veoma prijatan ukus i miris koji izaziva aromatično jedinjenje 2-acetil-1-pirolin. Zrna basmati pirinča sadrže prirodno oko 0,09 ppm (engl. parts per million – označava milioniti deo jedne celine) ovog aromatičnog hemijskog jedinjenja, što je oko 12 puta više od nivoa sorti ne-basmati pirinča.

Ova prirodna aroma se takođe nalazi u siru, voću i drugim žitaricama. Tokom kuvanja nivo 2-acetil-1-pirolina opada. Namakanje pirinča 30 minuta pre kuvanja omogućava 20 odsto kraće vreme kuvanja i zadržava više arome u kuvanom pirinču.

Basmati pirinač dugog zrna ima srednji glikemijski indeks (GI) između 56 i 69 za razliku od jasmin i običnog belog pirinča sa glikemijskim indeksom 89. Zbog toga je pogodniji za dijabetičare.

Postoji nekoliko sorti basmati pirinča, prilagođenih mestima gde se uzgajaju, u Indiji i Pakistanu. Od pre par godina u ostatku sveta uzgajaju se hibridne sorte nastale ukrštanjem basmatija i lokalnih sorti pirinča. Cilj je da se dobije niži glikemijski indeks i poboljša aroma lokalnih sorti.

Basmati pirinač ima sledeće karakteristike:

prvo što primetite kada otvorite ambalažu jeste njegov miris, koji obični pirinač nema

postoje razne sorte ovog pirinča: braon, beli, organski gajen… to su stare sorte i nisu GMO

ne izaziva alergije i ne podiže šećer u krvi kao običan pirinač, prihvatljiv je za dijabetičare

ima veću cenu od bilo kog drugog pirinča

kada ga kupujete, uverite se da ima sertifikat, jer su moguće zloupotrebe, pošto firme koje pakuju pirinač mogu da pokušaju da mešaju basmati sa drugim pirinčem sličnog oblika

basmati se kuva u manje vode i manje je upija, pa je potrebno više pažnje kada ga kuvate

manji GI je zbog manje količine skroba u njemu, a to opet znači da je manje lepljiv

Neću da kažem da se basmati pirinač kuva jednostavno. Rezultat treba da bude mek, paperjast pirinač razdvojenih zrna.

Dobro ga operite nekoliko minuta da izađe nepotreban skrob, da se ne lepi tokom kuvanja. S obzirom na to da basmati manje upija vodu nego običan pirinač, posolite ga pre nego što dodate vodu. Dobro poklopite lonac u kojem ga kuvate, da para ne izlazi napolje tokom kuvanja.

Uživajte!

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari3
a253c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stanislavsr
Pored cele ove priče,koja je tsčna,brend Basmati su zaštitile SAD!
Dr Zoran Markovic
Pa i Slovenci i Cesi su zastitili sljivovicu kao njihovo nacionalno pice; hrvati pokusavaju da zastite ime Nikole Tesle kao hrvatski brend, ... Ima toga jos puno. Ako je neko nesto zastiti, mozda je zaista njegovo, a mozda se radi o mangupskoj kradji ...
Sasha Bakker
U Jasnino poznavanje nutricionizma se ne mešam, ali bi bilo lepo da se ni ona ne petlja u kulinarstvo! Rižoto se pravi od rižoto pirinča, koji je okrugao i upija jako puno tekućine i zbog toga jelo bude veoma kremasto. Najpoznatiji rižoto pirinač dolazi iz Italije. Basmati se sprema na puno različitih načina, ali se nikada ne kuva da bude mekan i raskuvan.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja