Basmati pirinač je autohtoni dugozrni pirinač poreklom iz Indije i Pakistana gde se i danas uzgaja. To je pirinač sa zaštićenog geografskog područja. Oko 70 odsto proizvodnje basmati pirinča dolazi iz Indije (manji deo kao organski), dok je ostatak iz Pakistana. Veoma je ukusan i mirisan, i kao takav cenjen u kuhinjama celog sveta. Ako volite rižoto, obavezno probajte basmati.
Mnoge zemlje koriste useve pirinča sopstvenog uzgoja dobijenog od basmati pirinča, ali nijedan se tako ne može zvati. Nažalost, nemaju ni njegove najvrednije osobine, što svakako utiče da je originalni basmati dosta skuplji od svih ostalih.
Basmati pirinač ima specifičan, veoma prijatan ukus i miris koji izaziva aromatično jedinjenje 2-acetil-1-pirolin. Zrna basmati pirinča sadrže prirodno oko 0,09 ppm (engl. parts per million – označava milioniti deo jedne celine) ovog aromatičnog hemijskog jedinjenja, što je oko 12 puta više od nivoa sorti ne-basmati pirinča.
Ova prirodna aroma se takođe nalazi u siru, voću i drugim žitaricama. Tokom kuvanja nivo 2-acetil-1-pirolina opada. Namakanje pirinča 30 minuta pre kuvanja omogućava 20 odsto kraće vreme kuvanja i zadržava više arome u kuvanom pirinču.
Basmati pirinač dugog zrna ima srednji glikemijski indeks (GI) između 56 i 69 za razliku od jasmin i običnog belog pirinča sa glikemijskim indeksom 89. Zbog toga je pogodniji za dijabetičare.
Postoji nekoliko sorti basmati pirinča, prilagođenih mestima gde se uzgajaju, u Indiji i Pakistanu. Od pre par godina u ostatku sveta uzgajaju se hibridne sorte nastale ukrštanjem basmatija i lokalnih sorti pirinča. Cilj je da se dobije niži glikemijski indeks i poboljša aroma lokalnih sorti.
Basmati pirinač ima sledeće karakteristike:
prvo što primetite kada otvorite ambalažu jeste njegov miris, koji obični pirinač nema
postoje razne sorte ovog pirinča: braon, beli, organski gajen… to su stare sorte i nisu GMO
ne izaziva alergije i ne podiže šećer u krvi kao običan pirinač, prihvatljiv je za dijabetičare
ima veću cenu od bilo kog drugog pirinča
kada ga kupujete, uverite se da ima sertifikat, jer su moguće zloupotrebe, pošto firme koje pakuju pirinač mogu da pokušaju da mešaju basmati sa drugim pirinčem sličnog oblika
basmati se kuva u manje vode i manje je upija, pa je potrebno više pažnje kada ga kuvate
manji GI je zbog manje količine skroba u njemu, a to opet znači da je manje lepljiv
Neću da kažem da se basmati pirinač kuva jednostavno. Rezultat treba da bude mek, paperjast pirinač razdvojenih zrna.
Dobro ga operite nekoliko minuta da izađe nepotreban skrob, da se ne lepi tokom kuvanja. S obzirom na to da basmati manje upija vodu nego običan pirinač, posolite ga pre nego što dodate vodu. Dobro poklopite lonac u kojem ga kuvate, da para ne izlazi napolje tokom kuvanja.
Uživajte!
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com