sreda, 03.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 18.11.2020. u 19:52 A. I.

Po­no­vo po­če­la pro­iz­vod­nja u fa­bri­ci obu­će „Le­o­nar­do”

Ita­li­jan­ski vla­snik rad­ni­ci­ma još du­gu­je ne­is­pla­će­ne za­ra­de, kao i ot­pre­mi­nu na­kon što ih je pro­gla­sio teh­no­lo­škim vi­škom
”Леонардо”, архивска фотографија (Фото Никола Тумбас)

Su­bo­ti­ca – Ita­li­jan­ski pro­iz­vo­đač eks­klu­ziv­ne obu­će „Le­o­nar­do” po­no­vo je po­kre­nuo pro­iz­vod­nju u Su­bo­ti­ci. Na po­sao su vra­će­na 33 rad­ni­ka, što je tek pe­ti­na za­po­sle­nih ko­ji su ra­di­li u po­go­ni­ma po­čet­kom ove go­di­ne i do po­čet­ka kri­ze u pro­iz­vod­nji.

Fa­bri­ka „Le­o­nar­do”, ko­ja pro­iz­vo­di gor­nje de­lo­ve obu­će za ma­tič­nu ita­li­jan­sku fir­mu „Pa­ker­son”, ali je ra­di­la i za bren­do­ve po­put „Va­len­ti­na” i „Gu­či­ja”, pre­sta­la je sa ra­dom to­kom mar­ta i apri­la i nje­ne ma­ši­ne su mi­ro­va­le sve do ovog no­vem­bra. Zva­nič­no obra­zlo­že­nje je bi­lo da je zbog epi­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na, či­je je jed­no od naj­ve­ćih ža­ri­šta bi­la Ita­li­ja, do­šlo do po­re­me­ća­ja u pro­iz­vod­nji, ali i u pla­sma­nu ro­be, jer je do­šlo do za­tva­ra­nja tr­ži­šta Ru­si­je i arap­skih ze­ma­lja za nji­ho­ve pro­iz­vo­de. Vla­snik je u mar­tu po­slao pi­smo za­po­sle­ni­ma u Sr­bi­ji da ne že­li da im da ot­kaz, da su mu po­treb­ni jer na­me­ra­va u sep­tem­bru da na­sta­vi pro­iz­vod­nju.

Ipak, deo rad­ni­ka tvr­dio je da su pro­ble­mi u po­slo­va­nju na­sta­li još pre ko­ro­ne, po­čet­kom go­di­ne, ka­da im je ja­nu­ar­ska za­ra­da, ko­ja se kre­će oko mi­ni­mal­ca, is­pla­će­na na ra­te. Ve­li­ki deo rad­ni­ka na­pu­stio je pred­u­ze­će u po­tra­zi za no­vim po­slom, a ka­ko je ostao bez vi­še od 10 od­sto rad­ni­ka fa­bri­ka, „Le­o­nar­do” ni­je mo­gao da oče­ku­je ni po­moć Vla­de Sr­bi­je. Osim sin­di­ka­ta, ta­da se u re­ša­va­nje pro­ble­ma rad­ni­ka ko­ji su osta­li bez po­sla, kao po­sred­nik, uklju­čio i grad­ski za­štit­nik gra­đa­na.

U pred­u­ze­ću sa­da ka­žu da im vla­snik ni­je do­zvo­lio da se ogla­ša­va­ju za me­di­je, ali se na­da­ju da će za me­sec, dva pro­iz­vod­nja bi­ti na­sta­vlje­na u pu­nom obi­mu.

Me­đu­tim, deo rad­ni­ka od „Le­o­nar­da” i da­lje po­tra­žu­je ne­is­pla­će­ne za­ra­de, ali i ot­prem­ni­ne na­kon što su pro­gla­še­ni teh­no­lo­škim vi­škom. Ka­ko za „Po­li­ti­ku” ob­ja­šnja­va Ištvan Hu­đi, pred­sed­nik Sa­ve­za sa­mo­stal­nih sin­di­ka­ta Su­bo­ti­ce, rad­ni­ci po­tra­žu­ju svo­ja pra­va i pu­tem su­da, a oni­ma ko­ji su vra­će­ni na po­sao po­nu­đe­no je da se za­o­sta­li no­vac is­pla­ti kroz ne­ko­li­ko ra­ta. „Oče­ki­va­no je bi­lo i da po­slo­da­vac vra­ti na po­sao is­ku­sne rad­ni­ke ko­ji su ob­u­če­ni za ovu vr­stu ve­o­ma sku­pe pro­iz­vod­nje. Va­žno je da je pro­iz­vod­nja po­no­vo po­kre­nu­ta i da lju­di ima­ju pri­li­ku da ra­de”, ka­že Hu­đi.

Fa­bri­ka „Le­o­nar­do” otvo­ri­la je svoj pr­vi po­gon u Su­bo­ti­ci 2003. go­di­ne i do ovog pro­le­ća po­slo­va­la je bez pro­ble­ma, a u je­ku pro­iz­vod­nje za­po­šlja­va­la je oko 150 rad­ni­ka.

Komеntari0
25ad9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja