ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 19.11.2020. u 21:00
ISHRANA

Bobice za imunitet

Verovali ili ne, na celom Evropskom kontinentu trenutno se crni godži uzgaja jedino u Srbiji
(Фото Википедија CC BY 3.0)

Verovatno ste već čuli za (crvene) godži bobice. Ono što ne znate jeste da postoji i crni godži (Lycium ruthenicum), koji se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini. Uzgaja se u Kini (na Tibetu) već 6 milenijuma, a kao lekovito sredstvo koristi se 2000 godina.

Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima postao je poznat i na Zapadu. Verovali ili ne, na celom Evropskom kontinentu trenutno se crni godži uzgaja jedino u Srbiji.

Lekovita svojstva crnog godžija jesu da jača imunitet, eliminiše slobodne radikale u organizmu, sprečava degradaciju ćelija, ubrzava njihov oporavak. Ovo supervoće ima jaku koncentraciju aminokiselina, antioksidanasa, antocijanina, vitamina.

Imala sam prilike da probam proizvode od crnog godžija i mogu vam reći da su suve bobice crnog godžija veoma ukusne. Imaju suvkast, blago kiselkast ukus, sadrže minimalne količine šećera, ali su krcate zdravim fitonutrijentima. Postoji i bagremov med sa mlevenim crnim godžijem (ima duboku ljubičastu boju), koji je dobar kada hoćete, na primer, da zasladite čaj i dodate zdrave nutrijente u njega.

Preporučena dnevna doza crnog godžija je svega 2 grama u suvom stanju ili 3-6 grama u svežem.

Pre pet godina International Journal of Evironmental Research and Public Health objavio je istraživanje u kojem je testirano ovo supervoće na smanjenje uticaja radijacije na organizam.

Ovo jedinstveno voće, zbog toga što je prirodan izvor proantocijanidina, antocijanina i polisaharida, pokazalo se kao izuzetno efikasno u eliminisanju slobodnih radikala. Istraživači su se složili da crni godži ima zaštitni efekat od štetnih zračenja, da ubrzava oporavak perifernih krvnih sudova, povećava sadržaj DNK u koštanoj srži, smanjuje odumiranje ćelija i pojačava imuni sistem organizma.

Crni godži ima, pazite sad, 12 puta više antocijanina (snažnog antiooksidansa) od borovnice, koja je prva sledeća po količini ove fitohemikalije.

Što se tiče gripa, ove moćne bobice imaju snažna antivirusna svojstva koja mogu da pomognu u prevenciji, ali i u lečenju gripoznih stanja.

Crni godži utiče na rast imuniteta tako što podstiče proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.

Ovo malo supervoće ima znatno veću koncentraciju resveratrola (takođe antioksidansa) od crnog grožđa. Samim tim je bolji izvor te supstance. Ona pomaže kardiovaskularnom zdravlju čoveka i eliminiše slobodne radikale. Takođe, ima protivupalno dejstvo. Ispoljava pozitivno delovanje u regulisanju šećera u krvi.

Crveni godži detaljno je ispitan u više nezavisnih istraživanja na Zapadu gde su dokazana njegova lekovita svojstva.

Crni godži je komercijalno manje poznati rođak crvenog godžija, ali je daleko jači po sastavu i može se jesti u 6-7 puta manjoj količini. Jedini sastojak kojeg u crvenom ima u većoj količini od crnog godžija su karotenoidi.

Ako ste probali crveni, probajte i crni godži. Ako niste, obavezno probajte ovu jedinstvenu supervoćku. Uzdravlje!

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari6
4b804
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Миодраг Стојковић
@Саша Микићу, хвала на добром коментару. Иначе на савете одавно нереагујем , јер опозиција одавно постоји мада су , морам да признам починили много штете. И да ддодам , ово није отровна биљка , напротив!
Саша Микић
Не свиђају ми се написи, који величају неко ''ново'' биље, дајући му својства, која има и која нема. Тако су сада ''популарне'' гоџи бобице, а раније је била аронија, брусница и пре тога нешто друго. Слажем се да ми имамо много тога, што расте по нашим баштама и пределима, да је здраво и лековито, али не треба бежати ни од нечег новог. Када бисмо, којим случајем, отишли у делове света где не расте ништа од нама познатог воћа и поврћа зар то значи да би требало да умремо од глади у страху од алер
savet
Ne treba jesti ništa što ne uspeva kod nas. Moguće su alergije. Imamo mi dovoljno zdravog i lekovitog bilja.
Милојко
Ви онда немојте да једете ананас, поморанџе и банане. Могуће су алергије. Ја их једем преко 30 година и није ми ништа.
Саша Микић
Кукуруз, кромпир, парадајз и још гомила других биљака, које нису из наших крајева, су данас нормална храна тако је и са свим другим биљкама, којима одговара наше поднебље за раст и развој. Што се тиче алергија оне су могуће, код преосетљивих људи, на сву нову храну, али најчешће се јављају према оној храни, која је уобичајена за већину људи: јаја, млеко, јагоде, лешник, ораси итд.
Миодраг Стојковић
Где може да се набави расад ове биљке , ХВАЛА.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja