Verovatno ste već čuli za (crvene) godži bobice. Ono što ne znate jeste da postoji i crni godži (Lycium ruthenicum), koji se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini. Uzgaja se u Kini (na Tibetu) već 6 milenijuma, a kao lekovito sredstvo koristi se 2000 godina.
Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima postao je poznat i na Zapadu. Verovali ili ne, na celom Evropskom kontinentu trenutno se crni godži uzgaja jedino u Srbiji.
Lekovita svojstva crnog godžija jesu da jača imunitet, eliminiše slobodne radikale u organizmu, sprečava degradaciju ćelija, ubrzava njihov oporavak. Ovo supervoće ima jaku koncentraciju aminokiselina, antioksidanasa, antocijanina, vitamina.
Imala sam prilike da probam proizvode od crnog godžija i mogu vam reći da su suve bobice crnog godžija veoma ukusne. Imaju suvkast, blago kiselkast ukus, sadrže minimalne količine šećera, ali su krcate zdravim fitonutrijentima. Postoji i bagremov med sa mlevenim crnim godžijem (ima duboku ljubičastu boju), koji je dobar kada hoćete, na primer, da zasladite čaj i dodate zdrave nutrijente u njega.
Preporučena dnevna doza crnog godžija je svega 2 grama u suvom stanju ili 3-6 grama u svežem.
Pre pet godina International Journal of Evironmental Research and Public Health objavio je istraživanje u kojem je testirano ovo supervoće na smanjenje uticaja radijacije na organizam.
Ovo jedinstveno voće, zbog toga što je prirodan izvor proantocijanidina, antocijanina i polisaharida, pokazalo se kao izuzetno efikasno u eliminisanju slobodnih radikala. Istraživači su se složili da crni godži ima zaštitni efekat od štetnih zračenja, da ubrzava oporavak perifernih krvnih sudova, povećava sadržaj DNK u koštanoj srži, smanjuje odumiranje ćelija i pojačava imuni sistem organizma.
Crni godži ima, pazite sad, 12 puta više antocijanina (snažnog antiooksidansa) od borovnice, koja je prva sledeća po količini ove fitohemikalije.
Što se tiče gripa, ove moćne bobice imaju snažna antivirusna svojstva koja mogu da pomognu u prevenciji, ali i u lečenju gripoznih stanja.
Crni godži utiče na rast imuniteta tako što podstiče proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.
Ovo malo supervoće ima znatno veću koncentraciju resveratrola (takođe antioksidansa) od crnog grožđa. Samim tim je bolji izvor te supstance. Ona pomaže kardiovaskularnom zdravlju čoveka i eliminiše slobodne radikale. Takođe, ima protivupalno dejstvo. Ispoljava pozitivno delovanje u regulisanju šećera u krvi.
Crveni godži detaljno je ispitan u više nezavisnih istraživanja na Zapadu gde su dokazana njegova lekovita svojstva.
Crni godži je komercijalno manje poznati rođak crvenog godžija, ali je daleko jači po sastavu i može se jesti u 6-7 puta manjoj količini. Jedini sastojak kojeg u crvenom ima u većoj količini od crnog godžija su karotenoidi.
Ako ste probali crveni, probajte i crni godži. Ako niste, obavezno probajte ovu jedinstvenu supervoćku. Uzdravlje!
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com