Potrebno je (za 4 do 6 osoba):
- 400 g sočiva
- 200 g crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 veza peršunovog lišća
- 200 g šargarepe
- 100 g korena celera
- 1 dl ulja
- 1–2 dl soka od paradajza
- so, mleveni biber i origano po ukusu
Sočivo prečistiti, oprati i naliti hladnom vodom da prenoći. Ocediti. Crni i beli luk očistiti, sitno iseckati. Očistiti i oprati šargarepu i celer i iseći na kockice. Propržiti crni luk u šerpi na zagrejanom ulju. Ubaciti šargarepu, začiniti i pržiti dok ne omekša. Dodati beli luk, sočivo, sok od paradajza i dinstati uz dolivanje vode petnaestak minuta, dok sve ne omekša. Na kraju dodati seckano peršunovo lišće i origano. Presuti u pleh ili vatrostalnu posudu i zapeći u rerni desetak minuta.