U subotu, 28. novembra, počinje Božićni post: potrajaće šest sedmica i drugi je po dužini u pravoslavnom kalendaru. Do 7. januara, do praznika u slavu Rođenja Isusa Hrista, pridržavaće ga se sveštenici, posvećeni hrišćani, poštovaoci tradicije, čak i neki inoverci, ali ne i kaluđeri, jer oni i inače poste svih 365 dana u godini, a oskudne obroke oduvek pripremaju na vodi, osim za velike praznike kada se „omrse” s parčencetom ribe.
Odmah valja naglasiti da post nije moranje, a kada neko ipak istraje u tom iskušenju nazovu ga podvižnikom! Posta su razrešeni bolesni i stari, trudnice, mala deca i putnici, ali niko neće baciti anatemu na onog ko se uzdržava od mrsne hrane samo prve i poslednje sedmice. Jer, taj ritual ima dva dela, a drugi, možda i važniji, upućuje vernike i ljude dobre volje na – uzdržavanje od zlih primisli. A da je nadvladavanje zla važnije može se otkriti u „Trebniku” Srpske pravoslavne crkve, u kojem se zatekla čak i – Molitva za naše neprijatelje!
U 17. stoleću našim krajevima je vilenio izvesni Džon Smit, predstavljao se kao putopisac (a bio uhoda zaogrnuta monaškim habitom), koji je zabeležio da je u Srbiji zatekao veoma pobožan narod koji posti duže od dvesta dana godišnje. Tako stoji i u crkvenom kalendaru, ali moguće je i da velečasni nije umeo da uoči razliku između posta, s jedne, i gladi izazvane bedom zbog otetih harača i razrezanih poreza, s druge strane.
Post je dugo bio „van zakona”, mada se tim podvigom nikada niko nije hvalisao, a vratio se u srca i na naše trpeze tek kada je odzvonilo „starom nenarodnom režimu”. Ali to staro iskazivanje posvećenosti veri donekle se izmenilo s rastom standarda, pa se danas posti s jelima koja su takva da bi pristajala i svakom drugom danu u godini, pa i prazniku. Ovih nekoliko jela na koje podsećamo receptima svedoče o tome.

Bijali
Ovo je specijalitet jevrejske (askenaške) kuhinje koji su s nekim drugim baštinila braća hrišćani, u kojem je ukus obojen lukom. Imate četiri glavna sastojka: vodu, brašno, so i kvasac. To se zamesi. Testo se ostavi po strani, da naraste. Onda se premesi, pa razdeli na jednake lopte, otprilike veličine jajeta. Svaka se lopta ređa na drvenu ploču i ostavi da naraste još jednom. Onda se ređaju po stolu i svaki bijali se oblikuje rukom da se napravi udubljenje, koje se puni crnim ili belim lukom. Zatim se stavlja u vrelu rernu, a peče se 7 minuta.

Pita savijača s kiselim kupusom
Uzmite glavicu kiselog kupusa, dobro ga ocedite od rasola i sitno iseckajte (kupus ribanac nipošto). Iseckan kupus se prodinsta na ulju i doda mleveni biber, a ko voli nasecka i belog luka. Tanke, posne kore pospite s malo zejtina, na njih stavite pripremljen kupus, umotajte i stavite u pleh da se peče. Kada je ispečena, pokrijte je platnenom kuhinjskom krpom da malo odstoji, pa tek onda secite na željene komade.