petak, 15.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 24.11.2020. u 15:30 Miloš Lazić
KULINARSKE ČAROLIJE

Post za trpezom

Do Božića, u narednih šest nedelja na testu su snaga vere i snaga volje vernika
(Фото Пиксабеј)

U subotu, 28. novembra, počinje Božićni post: potrajaće šest sedmica i drugi je po dužini u pravoslavnom kalendaru. Do 7. januara, do praznika u slavu Rođenja Isusa Hrista, pridržavaće ga se sveštenici, posvećeni hrišćani, poštovaoci tradicije, čak i neki inoverci, ali ne i kaluđeri, jer oni i inače poste svih 365 dana u godini, a oskudne obroke oduvek pripremaju na vodi, osim za velike praznike kada se „omrse” s parčencetom ribe.

Odmah valja naglasiti da post nije moranje, a kada neko ipak istraje u tom iskušenju nazovu ga podvižnikom! Posta su razrešeni bolesni i stari, trudnice, mala deca i putnici, ali niko neće baciti anatemu na onog ko se uzdržava od mrsne hrane samo prve i poslednje sedmice. Jer, taj ritual ima dva dela, a drugi, možda i važniji, upućuje vernike i ljude dobre volje na – uzdržavanje od zlih primisli. A da je nadvladavanje zla važnije može se otkriti u „Trebniku” Srpske pravoslavne crkve, u kojem se zatekla čak i – Molitva za naše neprijatelje!

U 17. stoleću našim krajevima je vilenio izvesni Džon Smit, predstavljao se kao putopisac (a bio uhoda zaogrnuta monaškim habitom), koji je zabeležio da je u Srbiji zatekao veoma pobožan narod koji posti duže od dvesta dana godišnje. Tako stoji i u crkvenom kalendaru, ali moguće je i da velečasni nije umeo da uoči razliku između posta, s jedne, i gladi izazvane bedom zbog otetih harača i razrezanih poreza, s druge strane.

Post je dugo bio „van zakona”, mada se tim podvigom nikada niko nije hvalisao, a vratio se u srca i na naše trpeze tek kada je odzvonilo „starom nenarodnom režimu”. Ali to staro iskazivanje posvećenosti veri donekle se izmenilo s rastom standarda, pa se danas posti s jelima koja su takva da bi pristajala i svakom drugom danu u godini, pa i prazniku. Ovih nekoliko jela na koje podsećamo receptima svedoče o tome.

(Foto Vikipedija)

Bijali

Ovo je specijalitet jevrejske (askenaške) kuhinje koji su s nekim drugim baštinila braća hrišćani, u kojem je ukus obojen lukom. Imate četiri glavna sastojka: vodu, brašno, so i kvasac. To se zamesi. Testo se ostavi po strani, da naraste. Onda se premesi, pa razdeli na jednake lopte, otprilike veličine jajeta. Svaka se lopta ređa na drvenu ploču i ostavi da naraste još jednom. Onda se ređaju po stolu i svaki bijali se oblikuje rukom da se napravi udubljenje, koje se puni crnim ili belim lukom. Zatim se stavlja u vrelu rernu, a peče se 7 minuta.

(Foto D. Ilić)

Pita savijača s kiselim kupusom

Uzmite glavicu kiselog kupusa, dobro ga ocedite od rasola i sitno iseckajte (kupus ribanac nipošto). Iseckan kupus se prodinsta na ulju i doda mleveni biber, a ko voli nasecka i belog luka. Tanke, posne kore pospite s malo zejtina, na njih stavite pripremljen kupus, umotajte i stavite u pleh da se peče. Kada je ispečena, pokrijte je platnenom kuhinjskom krpom da malo odstoji, pa tek onda secite na željene komade.

Komеntari3
37767
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Саша Микић
Пост нема никакве везе са вером, пошто тако нешто срећемо широм планете. Пост је, барем код нас, у време када треба преживети од жетве до пролећа, па добро дође да се храна приштеди. Због тога су баш у том периоду највећи постови. Има она добра изрека: ''Грех не улази на уста, већ излази из уста!'', а ја додајем да је џаба јести посно, ако су ти мисли и делања грешни. Такође се сетих да сам видео у ''Магазину'' рецепте за посна јела из Хиландара и видех да би пре испостили новчаник него тело.
Dragoljub
Пост и молитва су два најача оружја сваког православца. Зими се мање ради физички па је лакше издржати пост.
Бранислав Станојловић
И пред крај осме деценије за трпезом, али не и другде.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja