subota, 16.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 26.11.2020. u 11:19

Prebranac

(Фото Пиксабеј)

Potrebno je:

  • ½ kg tetovca
  • ½ kg crvenog luka
  • šoljica zejtina
  • kašika aleve paprike
  • sveža ljuta papričica
  • petnaestak zrna bibera
  • dva lista lorbera
  • ½ kesice mlevenog belog bibera
  • so

Pasulj se predveče očisti, opere i potopi u hladnu vodu, da prenoći. Ujutru se nalije svežom vodom i stavi na plotnu koliko da provri. Procedi se, ponovo nalije, pa opet na šporet, gde će se kuvati s listovima lorbera sat ili duže, dok ne smekša, ali da se ne raskuva.

U međuvremenu se oljušti i sitno isecka luk, koji se dinsta na zejtinu ovlaš posoljen i s biberom u zrnu, a sve uz neprestano mešanje, dok ne počne da rudi. Tad se zaspe alevom paprikom, doda se sitno iseckana sveža ljuta papričica, pa polovina prespe u sud u kojem će se zapeći.

Preko se saspe proceđeni pasulj, sve se zapraši mlevenim biberom i posoli po ukusu, a odozgo onaj preostali luk. Neki sada ovo neodmereno promešaju. Može i tako, mada nema potrebe.

Sad bi sve to trebalo naliti šoljom vode u kojoj se pasulj kuvao, pa tek onda gurnuti u rernu, gde će se krčkati i „zapecati” na temperaturi od oko sto osamdeset stepeni, bar pola sata.

Da li će se jesti vreo ili rashlađen, samo je stvar ukusa.

Komеntari0
81cf8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja