Nedelja italijanske kuhinje, u svom petom izdanju, pod nazivom „Znanja i ukusi italijanskih teritorija, 200 godina od rođenja Pelegrina Artuzija”, do 29. novembra predstavlja svoje raznovrsne sadržaje onlajn zbog virusa korona. Program promovišu diplomatsko-konzularna mreža Italije i italijanski instituti za kulturu da bi istakli značaj i izvrsnost italijanskog gastronomskog nasleđa. Na ovaj način vrednuje se bogatstvo i raznolikost kulinarskih tradicija italijanskih teritorija, kao i zdravlje i održivost čitavog lanca proizvodnje, ukazujući na vrednosti mediteranske ishrane kao modela uravnoteženog načina života. To je ujedno i omaž Artuziju, utemeljivaču domaće italijanske kuhinje, povodom dve stotine godina od njegovog rođenja.
Ovom prilikom Italijanski institut za kulturu i FOODQ pripremili su sedam video-snimaka na temu „Porodica i gastronomija” šefa kuhinje Erosa Pika, dobitnika Mišlenove zvezdice. On govori o hrani u različitim porodičnim trenucima tokom jedne sedmice pa se tako u nizu zanimljivosti može čuti da odmah posle bogatog ručka baka priprema laganu i zdravu večeru – pun lonac kuvanog povrća. Video-snimci sa titlovima na srpskom jeziku mogu se pogledati na jutjub kanalu i društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu. Tu se „krčkaju” priče u kojima kuvar otkriva kako izgleda nabavka sezonskih namirnica. One koji nemaju mnogo vremena za kuvanje obradovaće se brzim receptima, dok će sladokusci poželeti da saznaju kako baka pravi tortu i dobiju savete o pripremi ribe i pice.
Posetioci mogu da pogledaju i kratak video-snimak pod nazivom „Dobro došao nazad Pelegrino Artuzi” koji su ustupile opština Forlimpopoli i regija Emilija Romanja.
Italijanski institut za kulturu poziva sve one koji vole da kuvaju da pripreme italijanske specijalitete i na društvenim mrežama ove ustanove (Fejsbuk, Instagram i Tviter) objave slike jela sa kratkim opisom recepta ili kratke video-snimke pripreme jela koristeći haštag #ItalianTaste uz obeležavanje zvanične stranice @iicbelgrado. Objave će biti podeljene na društvenim mrežama Instituta, a pobednici proglašeni u ponedeljak.