petak, 15.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 26.11.2020. u 11:28 Aleksandra Kurteš

Nedelja italijanske kuhinje – onlajn

Ерос Пико (Фото принтскрин)

Nedelja italijanske kuhinje, u svom petom izdanju, pod nazivom „Znanja i ukusi italijanskih teritorija, 200 godina od rođenja Pelegrina Artuzija”, do 29. novembra predstavlja svoje raznovrsne sadržaje onlajn zbog virusa korona. Program promovišu diplomatsko-konzularna mreža Italije i italijanski instituti za kulturu da bi istakli značaj i izvrsnost italijanskog gastronomskog nasleđa. Na ovaj način vrednuje se bogatstvo i raznolikost kulinarskih tradicija italijanskih teritorija, kao i zdravlje i održivost čitavog lanca proizvodnje, ukazujući na vrednosti mediteranske ishrane kao modela uravnoteženog načina života. To je ujedno i omaž Artuziju, utemeljivaču domaće italijanske kuhinje, povodom dve stotine godina od njegovog rođenja.

Ovom prilikom Italijanski institut za kulturu i FOODQ pripremili su sedam video-snimaka na temu „Porodica i gastronomija” šefa kuhinje Erosa Pika, dobitnika Mišlenove zvezdice. On govori o hrani u različitim porodičnim trenucima tokom jedne sedmice pa se tako u nizu zanimljivosti može čuti da odmah posle bogatog ručka baka priprema laganu i zdravu večeru – pun lonac kuvanog povrća. Video-snimci sa titlovima na srpskom jeziku mogu se pogledati na jutjub kanalu i društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu. Tu se „krčkaju” priče u kojima kuvar otkriva kako izgleda nabavka sezonskih namirnica. One koji nemaju mnogo vremena za kuvanje obradovaće se brzim receptima, dok će sladokusci poželeti da saznaju kako baka pravi tortu i dobiju savete o pripremi ribe i pice.

Posetioci mogu da pogledaju i kratak video-snimak pod nazivom „Dobro došao nazad Pelegrino Artuzi” koji su ustupile opština Forlimpopoli i regija Emilija Romanja.

Italijanski institut za kulturu poziva sve one koji vole da kuvaju da pripreme italijanske specijalitete i na društvenim mrežama ove ustanove (Fejsbuk, Instagram i Tviter) objave slike jela sa kratkim opisom recepta ili kratke video-snimke pripreme jela koristeći haštag #ItalianTaste uz obeležavanje zvanične stranice @iicbelgrado. Objave će biti podeljene na društvenim mrežama Instituta, a pobednici proglašeni u ponedeljak.

Komеntari0
5954f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja