Zlatno mleko je indijski napitak koje sve više stiče popularnost u zapadnim kulturama, pa i kod nas. Ovaj intenzivno žuti napitak pravi se od toplog kravljeg ili biljnog mleka uz dodatak kurkume i drugih začina, npr. cimeta i đumbira.
Ovaj napitak ima brojne prednosti što se tiče zdravlja i u svetu se obično koristi kao alternativni lek za jačanje imuniteta i suzbijanje bolesti.
Zašto je zlatno mleko zdravo?
1. Glavni sastojci sadrže obilje antioksidansa
Kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, sadrži kurkumin, koji se vekovima upotrebljava u ajurvedskoj medicini. Đumbir ima takođe antioksidativna svojstva. Antioksidansi su jedinjenja koja štite vaše telo od oksidativnog stresa, aktivno učestvuju u borbi protiv bolesti i infekcija i doprinose vašem ukupnom zdravlju.
2. Sastojci imaju protivupalna svojstva
Smatra se da hronična upala igra glavnu ulogu u hroničnim bolestima, uključujući rak, metabolički sindrom, Alchajmerovu bolest i bolesti srca. Iz tog razloga, ishrana bogata protivupalnim jedinjenjima može umanjiti rizik od ovih stanja.
Ovi protivupalni efekti mogu umanjiti bolove u zglobovima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
3. Poboljšava funkciju mozga
Istraživanja pokazuju da kurkumin može da poveća nivo neurotrofičnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF). Ovo jedinjenje pomaže mozgu da formira nove veze i podstiče rast moždanih ćelija.
Đumbir takođe može da pojača rad mozga poboljšavajući vreme reakcije i pamćenje. Istraživanja pokazuju da đumbir štiti od gubitka moždanih funkcija povezanih sa starenjem.
4. Bolje raspoloženje, niži šećer u krvi
Kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin može da poboljša raspoloženje i smanji simptome depresije.
Đumbir može da smanji nivo šećera u krvi i poboljša osetljivost na insulin.
5. Antivirusna i antibakterijska svojstva i bolja probava
Sastojci koji se koriste za pravljenje zlatnog mleka imaju antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu zaštititi vaše telo od infekcija.
Đumbir i kurkuma, dva sastojka u zlatnom mleku, mogu da vam pomognu da regulišete probavu. Kurkuma takođe može da pomogne u ublažavanju simptoma ulceroznog kolitisa.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com
Recept za zlatno mleko
• 200 ml sojinog mleka (non-gmo), ili kokosovog, pirinčanog, ovsenog, bademovog mleka ili organskog kravljeg mleka – toplog
• 1 kašičica kurkume u prahu
• 1 kašičica svežeg đumbira (sitno rendanog) ili đumbira u prahu
• 1/2 kašičice kokosovog ulja
• na vrh noža mlevenog bibera
Dodajte mleko i promešajte.
Onome ko ne može a da ne zasladi ovaj napitak, može dodati kašičicu meda ili prirodnog zaslađivača na bazi stevije. Ja nisam.
Opciono možete dodati malo cimeta, koji je takođe blagotvoran za zdravlje. Ja nisam da ukus ne bi bio preterano intenzivan.
Kada završite mešanje, na vrhu će se pojaviti male masne kapljice koje su od kokosovog ulja, što je normalna pojava.J. V.