sreda, 03.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 15.12.2020. u 15:04

Pastrmka na kajmaku

(Фото Visual Hunt)

Potrebno je:

  • 1,5 kg pastrmke
  • 200 g kajmaka
  • nekoliko čenova belog luka, 4–5
  • 1 dl vinskog sirćeta
  • kašika brašna
  • 1 limun
  • so

Ribu očistiti, oprati i iseći na komade, poprskati limunovim sokom i posoliti. Ostaviti da odstoji oko jedan sat, na hladnom, ali ne u frižideru. U tiganj staviti kajmak, zagrejati na nižoj temperaturi da se rastopi. Komade ribe uvaljati u brašno pa staviti da se peče u tiganju s rastopljenim kajmakom. Okretati povremeno, ali nikako na jakoj temperaturi.

Dok se riba peče, izgnječiti beli luk i začiniti sa sirćetom. Kada je riba gotova, izvaditi i ocediti svako parče na papirnom ubrusu. Ređati na činiju za serviranje, preliti sokom od belog luka i sirćeta i ostatkom kajmaka u kome se pekla. Služiti uz zelenu salatu, paradajz, obareni krompir, pomfrit.

Komеntari3
baf78
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vox ex populi
Ali, pastrmka od 1,5 kilograma?! Konzumna pastrmka iz uzgoja je uglavnom do 0,5kg, a za mene, najbolje su one od 0,25-0,30 kg za pripremu na roštilju. Kajmak ima prenametljiv okus za riblje meso. Ja to ne bih.
Pastrmka na mlinarski način
Za ovaj način pripremanja pastrmke se upravo koristi ta veličina pastrmke 250-300 grama. A ako je velika, onda mora biti filetirana. Ovako kao u receptu sječena pastrmka i pečena kao šaran, to ne ide. Prilog kajmak sa bijelim lukom... i meni nezamislivo. Kao prilog se služi kuvani krompir, prodinstan na neutralnom ulju, maslinovom ili puteru sa peršunovim listom. Umjesto putera korisititi ulje, ukusan ručan za post. Prijatno!
Pastrmka na mlinarski način
Slika nema veze sa receptom! Ovako se pastmka ne seče jer ima sitne kosti. Pastrmrka se filetira tj. sa savitljivm tankim nožem se odvoji od kostiju. Od kostiju i glave skuvati supu. Nezvežbani bolje da kupe filetirane tj. polutke. Ili vežbati! Sa papirom pokupiti tečnost, poprskati limunovim sokim, posliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Ako je cela, stvaiti u sredinu mirođije. Višak brašna otresti, peći na pročišćenom puteru ili mješavini ulja i putera, sa svake strane oko 2 min, cela duže.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja