sreda, 03.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 21.12.2020. u 13:56

Čange-5 svemirska letelica uspešno završila misiju na Mesecu

(Извор: Кинеска национална свемирска агенција)

U 1.59 časova po pekinškom vremenu 17. decembra kineska istraživačka sonda Čange-5 uspešno je sletela na planirano odredište Sizivang u unutrašnjoj Mongoliji. Ovim je uspešno završena misija programa lunarnog istraživanja u tri koraka – orbitriranje, sletanje i donošenje uzoraka.

Nakon 23 dana istraživanja na Mesecu završeno je prikupljanje kamenja, uzeti su uzorci sa površine, uzletanje je uspešno obavljeno, a bespilotna letelica nije imala puno problema sa ulaskom u mesečevu orbitu. Legendarno putovanje Čange-5 ne samo da je „donelo uzorke koji će otkriti tajne Meseca”, već je i postavilo temelj kineskom snu o istraživanju Meseca.

Od uspešnog lansiranja 24. novembra do sletanja na Mesec 1. decembra, te uzimanja uzoraka, od prvog poletanja Čange-5 sonde sa Meseca do sigurnog povratka kući, putovanje od 23 dana obuhvatilo je: transfer Zemlja–Mesec, usporavanje blizu Meseca, let oko Meseca, sletanje na Mesec, automatsko skupljanje uzoraka mesečevog tla, poletanje sa mesečeve površine, priključivanje uzletne sonde i spajanje sa kombinacijom orbitera i povratnika sonde u lunarnoj orbiti, te povratak na Zemlju.

Kao najsloženiji kineski projekat sistema vazduhoplovstva sa najvećim tehnološkim opsegom, misija Čange-5 uspešno je implementirala razne tehnološke inovacije, napravila ogroman iskorak kroz niz ključnih tehnologija, te postavila novi, visoki standard kineske tehnologije dubokog istraživanja svemira.

Prema rečima Vu Janhua, zamenika direktora kineske Nacionalne svemirske administracije i zamenika vrhovnog zapovednika projekta istraživanja Meseca, misija Čange-5 je ostvarila nekoliko veoma značajnih dostignuća – prikupljanje i pakovanje mesečevog kamenja mlađeg od dve milijarde godina, precizno lansiranje uzletne sonde, spajanje delova sonde u lunarnoj orbiti, prenos uzoraka drugom kosmičkom brzinom, te uspostavljanje sistema za skladištenje, analizu i naučno istraživanje mesečevih uzoraka u Kini.

Čange-5 koji je vredno radio skoro mesec dana, sada može da se odmori, ali istraživanje na uzorcima koje je ova letelica donela sa Meseca tek počinje. Prema planu, Čange-5 letelica biće prebačena vazdušnim putem u Peking gde će se nastaviti radovi na otvaranju sonde i preuzimanju uzoraka iz kontejnera. Kineska Nacionalna svemirska administracija iskoristiće ovu priliku da održi ceremoniju primopredaje kako bi svečano uručila mesečeve uzorke istraživačkom timu u Pekingu, započela prva istraživanja, analize i skladištenje nezemaljskih uzoraka u Kini.

Li Čunlaj, istraživač u Nacionalnoj astronomskoj osmatračnici Kineske akademije nauka i zamenik glavnog kreatora treće faze projekta istraživanja Meseca, rekao je da će Kina u laboratorijama sprovoditi dugoročna i sistematska istraživanja mesečevih uzoraka, uključujući strukturu, fizička svojstva, hemijski sastav, mineralne karakteristike i geološku evoluciju mesečevog tla. Podrazumeva se da je Nacionalna astronomska opservatorija Kineske akademije nauka osnovala prvu laboratoriju mesečevih uzoraka u Kini opremljenu za čuvanje, obradu i analizu nezemaljskih uzoraka. Pored toga, Vu Janhua je izjavio da će Nacionalna svemirska uprava organizovati istraživanje i sprovesti daljinsku pripravnost za katastrofe u Šaošanu, Hunanu, rodnom gradu Mao Cedunga kako bi na ovaj način ispunila dugogodišnju želju predsedavajućeg da za života „može na Mesec za devet dana”.

Mnoge zemlje su već ranije izrazile spremnost da zajedno sa Kinom izučavaju mesečevo tlo, a obični ljudi se takođe nadaju da će „videti mesečevo tlo izbliza”. S tim u vezi, relevantni stručnjaci su izjavili da će Nacionalna svemirska uprava, kako bi uspešno obavila posao upravljanja uzorcima tla sa Meseca i deljenja podataka, izdati posebne metode upravljanja i naknadne politike postupanja sa mesečevim uzorcima, te pružiti relevantne planove za zahtevne analize uzoraka mesečevog tla svojim međunarodnim kolegama. U vezi sa zajedničkim istraživanjem i razmenom rezultata, neki uzorci se mogu davati kao nacionalni pokloni u skladu sa međunarodnom praksom. Istovremeno, radi ranijeg upoznavanja javnosti o uspesima Čange-5, neki uzorci će biti prikazani u Nacionalnom muzeju Tibeta u svrhu naučnog obrazovanja.

Resursi iz svemira su zajedničko bogatstvo celog čovečanstva. Kineska vlada je radi naučnog istraživanja spremna da podeli uzorke mesečevog kamenja sa zainteresovanim naučnicima iz različitih zemalja. Vu Janhua je rekao da će Kina ostvariti iskrenu i prijateljsku saradnju zasnovanu na principu jednakosti, uzajamne koristi, miroljubive upotrebe i međusobne saradnje.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja