nedelja, 28.02.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 23.12.2020. u 16:37 Dana Stanković
KULINARSKE ČAROLIJE

Specijalitet s ukusom tradicije

Kačamak je danas na meniju evropskih elitnih restorana, a nekada se pripremao za praznike i seoske slave
(Фото Ропиксел)

Kačamak je specijalitet s ukusom tradicije: ko ga nije probao, ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. Jelo je dijetalno, sadrži visok sadržaj vlakana i zato je višestruko dobro za zdravlje: čisti masne naslage na krvnim sudovima, reguliše probavu, ubrzava metabolizam, a veruje se i da povoljno utiče na dugovečnost. Reč je o tradicionalnom srpskom jelu, ali se nalazi i na meniju elitnih evropskih restorana. U davna vremena pripremao se samo za praznike i povodom seoskih slava. Pravio se od domaćeg, krupnije mlevenog kukuruznog brašna, žutog ili belog. Stvar je ukusa, a Zlatiborci, recimo, baš traže belo brašno.

Danas se kačamak češće koristi kao zdrava prirodna hrana koja ne mora da se čuva u frižideru, već na „špajz” temperaturi. Služi se topao ili hladan. Način na koji se kačamak jede zavisi od podneblja u kojem se pravi: može se kašikom vaditi i stavljati u posudu, a onda, dok je još topao, odozgo narendati kačkavalj ili izmrviti beli sir, koji se prethodno može i ispržiti na malo masti i aleve paprike.

Kačamak se može iseći na kriške ili kockice i peći na roštilju ili ravnoj ploči – tako se najčešće priprema u restoranima. Može se i samo kratko zapeći s obe strane na tiganju s malo ulja ili maslaca, da dobije rumenu koricu.

Negde se služi kao samostalno, glavno jelo ili kao slani obrok s različitim dodacima – mesom, prženim lukom i slaninom, recimo, a može biti i prilog uz roštilj, pečenje, ribu, gulaš, škembiće, pasulj. Neko voli sladak kačamak preliven mlekom, jogurtom, premazan pekmezom. Poznat je i hajdučki kačamak sa sirom, kajmakom ili kobasicom. Slaži se i uz gulaš, ali i s medom i pekmezom od šljiva. Može da se priprema na još milion načina, zavisno od mašte i ukusa.

Jednostavna priprema

Ovo originalno, ukusno i zdravo jelo, bez glutena, masti i konzervansa priprema se vrlo jednostavno kod kuće, na starinski način. U dublju posudu sipati vodu i so i sačekati da proključa. Onda dodati odgovarajuću količinu brašna tako da se napravi kupa, ali ne mešati, već tanjom oklagijom napraviti rupu u sredini, nalik vulkanskom grotlu. Ostaviti da krčka na tihoj vatri desetak minuta. Kada se brašno potopi u vodi, isključiti ringlu i kratko ostaviti „da se masa smiri”. Skloniti sa šporeta i energičnim pokretima mešati sve dok se ne razbiju sve grudvice. Veća gustina postiže se dodavanjem brašna, slično kao kada se kuva griz.

Komеntari1
665f6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Istorija
Иако је често мишљење да је качамак настао на просторима Балкана, истраживања показују да се ово јело настало у северној Италији, где се служило као сеоско јело. Кукуруз је у Европу стигао пре око 500 година, а на Балкан тек у 17. веку, док се на трпезама у Јужној и Северној Америци налази веома дуго.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja