ponedeljak, 08.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 21.01.2021. u 17:22 O. Janković

„Pihtijada”, nova manifestacija Kačareva

(Фото: УЖ „Етно кутак”)

Kačarevo – Udruženje žena „Etno kutak” iz Kačareva uz podršku kolega iz organizacije „Slaninijade”, priredile su blic takmičenje, prvu za sada, mini „Pihtijadu”. Desetak uzoraka banatskog aspika, „proveravao” je petočlani žiri, a najbolje se pokazale hladetina ‒ delo Zore Čubrić, vicešampionka Ljiljana Jovanov i trećeplasirana želatinsta slana delicija Mileve Petkovski.

‒ Ovo je prava sezona za specijalitet, domaće pihtije. Svaka kuća ima svoj recept, a ja sam majstor za bogatiju varijantu, u kojoj ima samo svinjske i juneće krtine. Uz standardne sastojke, kojih je stvarno malo, beli luk i so ako treba, glavna stvar je strpljenje, jer pihtije se moraju krčakti bar šest do sedam sati na tihoj vatri. Naše premijerno takmičenje je prošlo više nego dobro, a uz svetski poznatu manifestaciju „Slaninijadu”, nastojaćemo da i „Pihtijada” postane tradicija, pa i brend Kačareva ‒ kaže za „Politiku” Zora Čubrić, pobednica nadmetanja, ali i predsednica Udruženja žena „Etno kutak”, koje uprko epidemiji radi punom parom, ali na humanitarnom polju.

    Tek što su završile pakovanje i podelu paketa pomoći za ugrožene mališane i spravljanje obroka za medicinske radnike pančevačke Opšte bolnice, kačarevačke vredne žene već planiraju i otvaranje „Etno kuće”. Zavičajni dom u zgradi stare pošte u selu, koje su dobile na korišćenje od grada Pančeva, opremiće svojim ručnim radovima i predmetima iz domaće radinosti. Uz tradicionalni „Etno dan”, svake godine maja meseca, kada ugoste koleginice iz čitavog regiona, Kačarevo će tako dobiti još jedan prostor, u kom se čuva i neguje tradicija ovog kraja.

Komеntari4
84abc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr Slobodan Devic
BRAVO!!!!!!! Poljoprivreda, saobracaj, turizam, i eto Srbije ko Svajcarska ...
Filip Cosopt
Svaka čast. Prvi put sam čuo naziv pihtije, prije nekoliko godina, na Kosmaju. Volim pojesti tradicijska jela. U Srbiji sam prvi put probao i "duvan" čvarke. Iako i u Srbiji kažu da su to obični čvarci, meni su super, najbolji baš ti vaši "duvan" čvarci. Prava delicija.
Filip Cosopt
Svaka čast. Prvi put sam čuo naziv pihtije, prije nekoliko godina, na Kosmaju. Volim pojesti tradicijska jela. U Srbiji sam prvi put probao i "duvan" čvarke. Iako i u Srbiji kažu da su to obični čvarci, meni su super najbolji baš ti vaši "duvan" čvarci. Prava delicija.
Šta fali piKtijama?
Lepo. Valjda ih je na to potsetila scena iz "Bele lađe" kada je Šojić, umesto prasećeg i jagnječeg pečenja morao u nekom selu usput, da jede- kako on kaže, piKtije! Pošto neke srpske masovne manifestacije često od "kulture" nemaju ni slovo K u događanjima, nego se organizuju zbog ždranja, ako, neka kao potsećanje na Šojića, bude i PIKTIJADA!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja