ponedeljak, 12.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 07.02.2021. u 09:00 Aleksandra Kurteš

Med od cveta pomorandže i ulje sa Svete Gore

Na „Ukusfestu” gurmani su mogli da probaju i dimljenu kobasicu spremljenu po receptu rimskih legionara iz 2. veka, mocarelu obogaćenu limunom i rolnicama od suvog voća, koje po posebnoj recepturi prave ruske snajke
За овим медом била је највећа потражња посетилаца (Фотографије „Укус фест”)

Od cveta pomorandže pravi se med na Svetoj Gori. U nizu prirodnih i lekovitih proizvoda koji su predstavljeni na „Ukusfestu” u Tržnom centru „Stadion”, baš za ovim medom bila je najveća potražnja posetilaca. Iz manastirskih pčelinjaka stigla je i matična mleč, a iz njihovih maslinjaka i hladnoceđeno ulje.

Za one koji vole jaču hranu, domaćini su pripremili pečenicu, slaninu i čvarke, objašnjavajući da u zimskom periodu ovi zalogaji dobro idu sa čenom belog luka jer jačaju imunitet.

Organizatorka manifestacije Kristina Trumanović predlagala je gurmanima da probaju dimljenu kobasicu spremljenu po receptu rimskih legionara iz 2. veka, ali i kobasicu sa krupno seckanim bademima i mediteranskim začinima. Ona je istakla da se prvi put na ovoj gastronomskoj smotri izlaže mocarela obogaćena limunom i belim biberom, ali i medovača sa dodatkom nane.

Majstori slatkih đakonija tvrdili su da kuvanje ne bi trebalo da uplaši one koji žele da se late varjače

Šumadinci su se pohvalili vinima, a Sremice štrudlama i sitnim kolačima.

U odbrani od virusa, i za opšte zdravlje organizma, poželjno je, kažu stručnjaci za ishranu, u jelovnik uvrstiti sokove od voća i povrća, kompote, džemove i slatko bez šećera ili uz minimalnu količinu zaslađivača. Rajka Mihailović, majka četvoro dece iz Kosjerića, za sokove kojima, tvrdi, nema mane, koristi cveklu, jabuku, borovnicu, dunju, aroniju...

Sladokusci nisu odoleli rolnicama od suvog voća, koje po posebnoj recepturi prave Ruskinje Ženja Kajzer i Tanja Orlova. Ove srpske snaje iz Velike Moštanice, kažu da je posao spor i traži strpljenje. Koriste tehnologiju toplog vazduha, uz pomoć koje se zadržava do 90 odsto svojstava svežeg voća, što znači da ono ne gubi ukus, boju i vlakna. U njihovoj sušari su višnja, malina, kupina, bundeva, kruška, kajsija... Najveći izazov je, otkrivaju Ruskinje, sušiti grožđe jer u njemu ima dosta vode.

Ruskinja Ženja Kajzer i rolnice od suvog voća

Na štandovima je kao u špajzu vrednih domaćica bilo i ajvara, paprika punjenih sirom, kiflica, likera, ali i krema i melema. Neki su dolazili po kulinarski savet, a mnogi su napunili ceger i izabrali nešto za sebe ili poklon kojim će obradovati druge.

Majstori slatkih i slanih đakonija tvrdili su da kuvanje ne bi trebalo da uplaši one koji žele da se late varjače. Prema njihovim rečima, glavna mirođija u svakom jelu je – dobra volja i želja da taj posao uspe. Sugrađani će imati priliku i danas od devet do 20 časova da se sretnu sa domaćim proizvođačima.

Komеntari8
c044c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божа
Раније није било познато да поморанџе расту у Србији.
Milica
Ovde je reč o pomorandžama iz Grčke, ako sam dobro tazumela. Sveta Gora (Atos), Hilandar, u Grčkoj je.
Minja
Ne rastu u Srbiji, nego na Svetoj Gori...
SLOBODAN MIKAVICA
Veoma je prijatno cuti o svim tim proizodima koje nam nudi trgovina, mene intereuje dali u R.Srbiji postoji komisija koja kontrolise kvalitet i autenticnost tiketa na tim proizvodima da bi zastitila potrosace od ne savjesnih proizvoddjaca, znamo da ima takodje proizvodjaca koji se ne libe da nam ponude sve i svasta u cilju lakse zarade.
Filip Cosopt
Najsigurnije i najzdravije je kad čovjek sam posadi povrće i ima mali voćnjak pa sam sprema zimnicu. Ili kad ima prijatelje na selu pa kupiti direktno od njih. Ja kupujem kod prijatelja sa sela.
Mira
”Na standu je, kao u spajzu vrednih domacica...” odlican primer stereotipa o mestu zene u srpskom drustvu!
Dubravka
Mira, treba li sada zbog nekog feminizma izbaciti sve izreke koje su odomaćene? Ovde se ne govori o ženi kao robu kuhinje nego o izgledu jednog špajza koji danas rijetko gdje ima da bi se čitaovima dočarao izgled štandova. Mene nerviraju komentari dedova koji žene vide samo sa krpom, ali članak nema nikakve veze sa tim. Danas se nema vremena za takav špajz, ali čar je ostala. Radi se o simbolici.
EvGenije
Man'te se gluposti i ispraznog feminizma. Niko nije rekao da sve žene trebaju biti domaćice. Isto tako, ne žele baš sve žene biti "kalif umesto kalifa" i ganjati karijeru. Koja voli nek izvoli. Pustite žene da se bave čime žele i mogu. Neke vole da budu baš domaćice. I naravno, nisu sve domaćice vredne, tj. marljive (da ne bude vrednosni sud), ali nisu ni sve šefice, novinarke, doktorice, psihološkinje, borkinje... Ima ih i lenjih, baš kao i domaćina. Ne solite more, već je dovoljno slano.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja