nedelja, 11.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 19.02.2021. u 13:59
KULINARSKE ČAROLIJE

Puna trpeza jela od praziluka

Slane, pikantne poslastice dobre su i za najprobirljivije gurmane, ali i za zdravu ishranu
Pixabay

Praziluk možda ne spada u najomiljenije povrće, ali zimi, kada ga ima u izobilju, može nam biti dragocen saveznik u kuhinji. Dok ne stignu mladi luk, sveže rotkvice i ostali prolećni zeleni plodovi, praziluk može da odigra glavnu ulogu u pikantnim, ljutkastim poslasticama, a dinstan, pržen, gratiniran, a pre svega svež, prijaće svima.

Od svih vrsta luka, najblaži je po ukusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju. Poznaju ga mnoge kuhinje, mada se najviše praziluka proizvede i pojede u Austriji, Francuskoj, Španiji i Italiji. Kineska kuhinja bez njega je nezamisliva: hlepčići s komadićima praziluka pečeni u ulju omiljeno su – i provereno – jelo svakog Evropljanina koji se nađe na Dalekom istoku.

Koristi se u čorbama, umacima, kao prilog jelima s mesom, ali i u pitama i hladnim salatama sa sitnim sirom, kiselom pavlakom. Odlično se slaže sa šargarepom, celerom, tikvicama, šampinjonima, paradajzom, krompirom.

Nutricionisti ga preporučuju kao „čistača organizma”, kada se jede svež u salati. Pomaže da se spuste visoke vrednosti šećera u krvi, snižava holesterol i visok krvni pritisak, ali ume da napravi nevolje s varenjem, pogotovu kod osoba koje imaju problem sa žučnom kesom.

Naravno, pun je vitamina i minerala, pogotovu u zelenom delu stabljike.

Pixabay

Čorba

Potrebno je:

  • 4 struka praziluka
  • 2 krompira
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 2 artičoke (krupnije)
  • so, biber
  • hladno ceđeno devičansko maslinovo ulje
  • 0,5 l vode ili supe

Praziluk očistiti, oprati i iseckati. Staviti u lonac. Očistiti artičoke: skinuti spoljne listove i središnji deo (rukavicama, da ne bi prsti pocrneli), isprati pod mlazom vode i dodati praziluku. Krompir i luk oljuštiti, oprati i iseći na komade, pa sve staviti u lonac. Sipati toplu vodu ili supu, poklopiti i ostaviti na jakoj vatri do ključanja. Zatim dodati so i biber i kuvati na umerenoj vatri još dvadesetak minuta. Kuvano povrće izvaditi, ispasirati, pa vratiti u lonac, doterati ukus i začiniti s malo maslinovog ulja. Poslužiti toplo s nekoliko prepečenih kriški hleba.

Komеntari3
73e19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Hobby cook
Kakav je ovo recept? Prepisan iz nekog italijanskog časopisa? Artičoke zahtijevaju posenu obradu. Slika je iz kataloga, vide se komati neoguljenog krompira. Crni luk takođe nije potreban. Isjeckani praziluk i krompir prodinstati na puteru, dodati vodu ili bistru supu, nepoklopljeno skuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo dodati slatku pavlaku, biber i so, pa izmiksati. Na kraju dodati sjeckane listove peršuna. Prijatno!
Hobby cook
Ruzica, preporučujem vam da odustate od kuvanja! Ako niste nikada čuli za slatku pavlaku, mileram, tečnu šlag kremu, slatko vrhnje itd. onda vam niko ne može pomoći ili hoćete provocirati.
Ruzica
Ne znam o kakvoj slatkoj pavlaci u ovoj corbi vi pisete.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja