ponedeljak, 08.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 20.02.2021. u 17:38 Jasmina Pa­vlo­vić Sta­me­nić

„Naj­ki” od­la­zi iz Grč­ke

Tr­gov­ci na­ki­tom, part­ne­ri sport­ske kom­pa­ni­je, „sa­mi se­be po­kra­li”
Грчка компанија „Фоли фоли” се показала као непоуздан партнер реномираној фирми - (Фото ЈСП)

Od na­šeg do­pi­sni­ka - Ati­na – „Naj­ki” na­pu­šta Grč­ku i 27. ok­to­bra za­tva­ra 300 pro­dav­ni­ca ši­rom ze­mlje. Vest je iza­zva­la za­pre­pa­šće­nje mno­go­broj­nih ku­pa­ca, jer će Gr­ci po­sle ok­to­bra do sport­ske opre­me ove po­zna­te fir­me mo­ći da do­đu sa­mo on­lajn ku­po­vi­nom u dru­gim ze­mlja­ma. 

Pre­ma pi­sa­nju ov­da­šnjih me­di­ja, „Naj­ki” se na ovaj ko­rak od­lu­čio po­sle skan­da­la oko grč­ke fir­me za na­kit „Fo­li fo­li”, ko­ja je u Grč­koj bi­la njen part­ner. Reč je o kom­pa­ni­ji ko­ja je od osva­ja­ča na­gra­de „Ot­kri­će go­di­ne”, ko­jom ju je 2014. u Stok­hol­mu na­gra­dio in­ve­sti­ci­o­ni fond „Ist ka­pi­tal”, do­gu­ra­la do gu­bit­ni­ka, fir­me ko­ja je, ka­ko ka­žu ov­da­šnji me­di­ji, „sa­ma se­be po­kra­la”.

Reč je o iz­mi­šlje­nim i pre­u­ve­li­ča­nim fi­nan­sij­skim iz­ve­šta­ji­ma o uspe­šnom po­slo­va­nju pre­ko, ka­ko se is­po­sta­vi­lo, 27 ne­po­sto­je­ćih fir­mi i de­se­ti­na vir­tu­el­nih pro­dav­ni­ca ši­rom sve­ta, naj­vi­še u Ki­ni i Ja­pa­nu. Vla­sni­ci „Fo­li fo­li­ja” su od 2001. pred­sta­vlja­li fik­tiv­ni obrt mi­li­on­skih raz­me­ra pri­vla­če­ći ta­ko in­ve­sti­to­re iz ce­log sve­ta. Ta­ko su vla­sni­ci, po­ro­di­ca Ku­co­li­u­cu – ko­ji­ma se su­di za pre­va­ru ve­li­kih raz­me­ra, šte­tu na­ne­tu in­ve­sti­to­ri­ma, pra­nje nov­ca, ma­ni­pu­li­sa­nje tr­ži­štem – ukra­li sop­stve­nu fir­mu i „za­vi­li u cr­no” svo­je part­ne­re. 

„Po­slov­na stra­te­gi­ja ’Fo­li fo­li­ja’ vi­še ne od­go­va­ra stra­te­škim pla­no­vi­ma i po­tre­ba­ma na­še kom­pa­ni­je”, ka­že se u pi­smu fir­me „Naj­ki Ju­ro­pi­jan ope­rej­šens Ne­der­lands”, iz ko­je su, ka­ko se ka­že, grč­koj kom­pa­ni­ji osta­vi­li rok da do 15. ja­nu­a­ra pri­pre­mi ga­rant­no pi­smo. Su­šti­na je bi­la da se još jed­nom, pre ko­nač­ne od­lu­ke o na­pu­šta­nju grč­kog tr­ži­šta, pro­ve­re ma­te­ri­jal­na spo­sob­nost i sprem­nost kom­pa­ni­je ko­ja ni­je is­pu­ni­la svo­je oba­ve­ze. „Naj­ki” ni­je do­bio kon­kre­tan od­go­vor od grč­ke fir­me, či­ji su vla­sni­ci u za­tvo­ru, te je ta­ko kom­pa­ni­ja za sport­sku opre­mu od­lu­či­la da za­tvo­ri pro­daj­ne objek­te u Grč­koj. 

Pro­ble­mi „Naj­ki­ja” u Grč­koj po­če­li su 2018, od­mah po­sle iz­bi­ja­nja skan­da­la. Kon­tak­ti sa dru­gim fir­ma­ma ko­je su bi­le za­in­te­re­so­va­ne za ugo­vor sa „Naj­ki­jem” ni­su uro­di­li plo­dom. „Naj­ki” je oda­brao da ugo­vo­ri ko­je je sklo­pio sa sum­nji­vom grč­kom fir­mom za na­kit, a ko­ji su se od­no­si­li i na po­slo­va­nje u Bu­gar­skoj i Ru­mu­ni­ji, osta­nu va­že­ći do is­te­ka ugo­vo­re­nog ro­ka. Isto­vre­me­no, po­ku­ša­ji da se pre­bro­de pro­ble­mi i u kon­tak­ti­ma s part­ne­ri­ma u Ita­li­ji i Tur­skoj do­go­vo­ri pre­u­zi­ma­nje ce­log re­gi­o­na sa se­di­štem u Grč­koj, ko­ji je ve­li­ko i pri­vlač­no tr­ži­šte, za­pa­li su u ćor­so­kak. 

„Naj­ki” je sa „Fo­li fo­li­jem” još 2007. do­go­vo­rio du­go­roč­nu sa­rad­nju i ši­re­nje svo­je mre­že pro­dav­ni­ca, ka­ko u Grč­koj, ta­ko i još de­se­ti­na rad­nji u Bu­gar­skoj, Ru­mu­ni­ji i na Ki­pru. Da je na vre­me is­ko­ri­šće­na šan­sa, da se part­ner ni­je na­šao u sre­di­štu skan­da­la, Grč­ka je mo­gla da po­sta­ne re­gi­o­nal­ni cen­tar za „Naj­ki”. Ova­ko, pre­ma iz­vo­ri­ma na ko­je se po­zi­va­ju grč­ki me­di­ji, re­gi­o­nal­ni cen­tar će bi­ti u Ita­li­ji. Na­vod­no će ceo po­sao vo­di­ti ita­li­jan­ski bi­zni­smen ko­ji je svo­je­vre­me­no u Ita­li­ju do­veo špan­ski „Za­ru” i pr­vi „Star­baks ka­fe” u Mi­la­no 2018. 

U sva­kom slu­ča­ju, od­la­zak „Naj­ki­ja” bi­će ve­li­ki gu­bi­tak za Grč­ku, jer će bez po­sla osta­ti 1.400 lju­di. Gr­ci ko­ji vo­le da no­se fir­mi­ra­nu ode­ću vest o od­la­sku „Naj­ki­ja” pri­ma­ju s ne­ve­ri­com, iako tre­nut­na skrom­na po­nu­da u pro­dav­ni­ca­ma po­tvr­đu­je da je od­lu­ka ko­nač­na. No­ve ko­lek­ci­je ne­će bi­ti, kom­pa­ni­ja je već pre­sta­la da snab­de­va grč­ke rad­nje, a Gr­ci će od 27. ok­to­bra mo­ći da na­ba­vlja­ju ovu opre­mu sa­mo pu­tem in­ter­ne­ta. 

 

Komеntari17
99efe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Викинг
Брукс, Хока, Мицуно, Асикс, Саломон, Нортерн стар, ла Спортива, Адидас и Нике све долазе из фабрика у Кини и Вијетнаму. Ту и тамо Нортерн стар прави неколико типова патика у САД. Разлике су минималне осим за оне који воле да се зна који је њихов статусни симбол. Ја лично носим само оне које имају боа шнирање јер сам ленштина!
Mrgud
Kakva tuzna prica. Rasplakah se..
B. D.
Prodavnice sportske obuće nabavljace direktno od Nike. Ne znam zašto nas obične ljude zanima na koji način stižu patike u grčke radnje i kakve dogovore prave korporacije da bi zarađivale još više.
Nikad Robom
Napustaju brod koji tone. Uvodjenje kovid pasosa ce im kompletno unistiti turizam od koga zive. Pa u jos vece duznicko ropstvo. Ne kaze se dzabe duzan ko Grcka.
DejanBg
Auh kakav gubitak... Danasnje patike su nista drugo nego carapa sa djonom. Stotinak grama najjeftinijih materijala - poliester, pena, tanka guma na sta nalepe brend i naplacuju kao kvalitetnu koznu italijansku obucu. Nekad su se brendirane patike isticale po kvalitetu a danas samo po amblemu. Ljudi placaju bukvalno da bi imali marku a ne kvalitet sto je samo po sebi prejadno.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja