sreda, 14.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 27.02.2021. u 09:31

Sarmice od kelja

Potrebno je:

  • 1 glavica kelja
  • 1 šaka suvih grožđica (namočenih u vodi da odstoje)
  • 400 g bulgura
  • 1 kašičica masti
  • 100 g seckane slanine
  • 1 sitno seckana glavica luka
  • peršunov list
  • 1 kašičica suvog začina
  • paradajz-sos
  • 1 kašičica šećera
  • po želji malo kisele pavlake

Listove kelja odvojiti, odrezati zadebljani deo i obariti u posoljenoj vodi, da bude svaki list savitljiv za motanje, ali paziti da se ne raskuvaju. Izvaditi iz vode i složiti list na list, raširene, dok se sprema nadev.

Za nadev: bulgur staviti u posudu u kojoj će se kuvati, zaliti sa 6–7 dl kipuće vode (u krupniji bulgur staviti 7 dl), promešati i pustiti da se kuva 5–6 minuta, dok ne popije gotovo svu vodu. Promešati lagano, poklopiti i ostaviti na stranu, da bude rastresit.

Na masti popržiti luk, dok ne postane staklast, i ubaciti slaninu. Skinuti s vatre i u to dodati kuvani bulgur, proceđene grožđice, punu kašičicu seckanog peršuna, kašičicu suvog začina, pobiberiti i sve zajedno dobro promešati. Ovom smesom puniti obarene listove kelja te ih motati kao sarme. Slagati u posudu za pečenje. Sve preliti blago posoljenim paradajz-sosom, uz dodatak kašičice šećera. Pokriti folijom i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 45–50 minuta. Ovo jelo se, po želji, može servirati i s malo kisele pavlake.

Foto i recept Marina Strmotić (Marina Mars)

Komеntari0
787a9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja