utorak, 20.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 01.03.2021. u 10:00

Hleb i „anđeoska krila”

(Фото А. Васиљевић)

U tekstu pod naslovom „Sve malje jedemo hleb”, objavljenom 26. januara, navedeni su veoma zanimljivi podaci o smanjenoj potrošnji hleba i brašna kod nas, kao i o značajnom smanjenju izvoza ovih proizvoda. Iskustvo moje porodice u vezi s tim je sledeće: u četvoročlanom domaćinstvu već nekoliko godina imamo veoma neprijatne stomačne tegobe, svi osim supruga koji je dijabetičar i ne jede hleb.

U razgovoru sa prijateljima došli smo do saznanja da mnogi mese hleb sami, a zapazili smo da veoma često javne ličnosti u svojim intervjuima naglašavaju da sami mese hleb. Zar imaju višak vremena?

Na sajtu jedne organizacije naišli smo na tekst: „Pšenica ima belančevine na koje pacijenti sve više reaguju zbog hemijskog tretiranja semena, kulture na njivama i pšenice u silosima, a zatim dodvanja aditiva u brašno u pekarama”.

A zatim smo 20. februara pročitali u „Politici” tekst „Labudovo jezero na Adi Ciganliji” u kome se građani mole da ne hrane labudove hlebom i pecivom, jer zbog sadržaja aditiva, kvasca i ostalog, ptice obolevaju od bolesti koja se naziva „anđeoska krila”: „Ova bolest izaziva uvrtanje perja na vrhu, pa labud koji se razboleo od nje uzgleda kao da mu je krilo polomljeno. To ga onemogućava da leti... zbog čega postaje lak plen.”

Hleb je naša osnovna hrana, posebno u siromašnijim slojevima društva. Ako neko ne pomogne u rešavanju ovog problema, ostaju nam dve mogućnosti. Da prestanemo da jedemo hleb ili da čekamo da nan izrastu „anđeoska krila”.

Darinka Stefanović,
Beograd

Komеntari3
a1802
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pera
Prijatelj koji radi u pekari kaze da se pored kvasca stavlja neki presak, jer bez njega hleb nemoze da naraste. Ja pravim sam u pekarici hleb i nema sanse da bude naduvan kao kupovni, sav je cvrst i kompaktan !
Марко
Ништа нам не вреди да хлеб месимо сами, опет га месимо од истог тог брашна, које смо купили у продавницама, а од ког се меси и у пекарама.
Саша Микић
То само значи да није толико проблем у брашну, веч у адитивима који се додају хлебу. Ко меси сам хлеб у брашно додаје: со, воду, квасац и мало масноће и то је све. У куповни хлеб се додају адитиви који: спречавају мрвљење, одржавају свежину, конзерванси и још пар других. Такав хлеб ваља само тог дана, а већ следећег се мрви, губи укус, а после пар дана се и убуђа. Некада су пекари пекли хлеб, који је могао да се држи недељу дана умотан само у крпу и да буде укусан као и првог дана.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja