četvrtak, 29.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 06.07.2008. u 22:00 Silvija Miletin

Štrudla od 14 metara

Пажљиво савијање у плех: веште руке домаћица (Фото С. Милетин)

Novo Miloševo – Odvajkada se zna da se najukusnije štrudle pripremaju u Banatu, ali najduže se, dokazano je, spravljaju u Novom Miloševu, najvećem selu opštine Novi Bečej. Na tradicionalnoj turističko-kulturnoj manifestaciji „Štrudlijada”, oboren je prošlogodišnji rekord od 10,64 i pripremljena je štrudla dugačka čak 13,95 metara.

– Za džinovsku štrudlu bilo je potrebno 50 kilograma brašna, 12 kilograma maka, 10 kilograma šećera, pet litara mleka, isto toliko vode i ulja i pet kilograma rogača - otkrila nam je deo čarolije Draginja Nedin, predsednica „Kola srpskih sestara”, udruženja koje je inicijator manifestacije.

Pošto su žene iz ovog Udruženja razvile i nafilovale testo, kolač je u ogromnoj tepsiji prebačen u ovdašnju pekaru „Kod Crce”, gde se pekao sat vremena

- Ukus je fantastičan jer je ovo stara zidana turska peć na čvrsto gorivo. Lane je u tepsiji bilo tri reda štrudle, a sada četiri – kaže vlasnik pekare Milorad Isakov. On je dodao da će žene, ako žele da obore ovogodišnju metražu, ubuduće morati da obrate pažnju na debljinu štrudle

 – Tepsija ne može biti ni šira, ni duža, jer ne bi stala u peć. Predlažem da naredne godine domaćice prave tanji kolač, kako bi mogle više puta da ga namotaju – upozorava Isakov.

Inače, štrudla filovana sirom, makom, višnjama, rogačem bar jednom nedeljno mora se naći na trpezi ovdašnjih domaćica. Novomiloševčani tvrde da su u spravljanju ove poslastice najuspešnije upravo njihove domaćice.

Rezultati, međutim, pokazuju da najbolja poslastica dolazi iz severnijih krajeva, tačnije iz Kikinde! Tako bar tvrdi stručni žiri koji je bio na mukama da među 230 redovnih štrudli, koje su pripremljene za ovu priliku, odabere onu najbolju. Posle dugog zagledanja i većanja, najlepšom je u kategoriji „industrija” proglašena gibanica iz Pekare „Kikinda”, dok je u kategoriji „domaćica” prvo mesto pripalo Kikinđanki Dragici Lungulov (53).

– Moj recept je sledeći: pola litra mleka, toliko vode, jedan kvasac, dve kašike šećera, malo soli, dva jaja i brašno. Kada se sve to zamesi, testo treba malo da odstoji. Zatim može da se razvlači i filuje – otkrila je za naš list Dragica Lungulov (53) i dodala da je recept kombinacija onog što je godinama „krala” od starijih žena, pre svega majke i svekrve.

Novica Arsenov iz Turističke organizacije Novi Bečej, objasnio nam je da se ocenjivao izgled štrudle, da je kolač morao da ima sjaj, raspored nadeva i testa morao je da bude proporcionalan i naravno najvažniji je bio ukus.

(/slika2)Cela fešta bila je propraćena dobrom muzikom i bogatim kulturno-umetničkim sadržajem, a za mlađariju je organizovano i takmičenje u brzom jedenju štrudli sa višnjama.

Prvo mesto je osvojio 15-godišnji Mišel Nikolić, koji je prokomentarisao da mu je najomiljenija ona sa makom, ali da je ovaj put smazao i ovu sa višnjama.

Gladna nije ostala ni publika. Kada je žiri izmerio džinovsku štrudlu, svakom je pripalo poveće parče.

Komentari3
3c7e8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Јован Јовановић
Е, стварно хвала госпођи Лунгулов за рецепт! За све је рекла колико треба, осим за најважнији састојак. Колико брашна?
BELA VISTA
Upravo sam gledao u guglu da je u Becu u Austriji pocetkom decembra 2007.napravljena strudla duga 504 metra(petstotinacetiri metra!).To je ujedno i svjetski rekord.Napravio je Walter Zinser,a prvi zalogaj je pojeo gradjevinski magnat Lugner koji je sponzor cuvenog beckog operskog bala.Strudla je potom prodavana na komade u karitativne svrhe.
BELA VISTA
Jezicki cistunci ce prebaciti da je Штрудла njemacka rijec(Strudel).Moglo je i po naski:SAVIJACA.Njemacka je kumovala mnogim nazivima pekarskih proizvoda,kao npr.:zemicka,pereca,vekna itd.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja