ponedeljak, 18.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 08:38

Izgubljeni recept

ponedeljak, 18.08.2008. u 22:00

Medovina, vrsta napitka od fermentisanog meda i vode, bila je vrlo popularna u srednjem veku a to ponovo postaje i sada – nekoliko vrsta se već komercijalno proizvodi u Britaniji. Pre nekoliko godina se razmišljalo i o mogućnosti obnavljanja proizvodnje medovine koja se nekad pila u planinama Škotske, a koja je, zbog dodatka vresa, imala jednu vrlo specifičnu aromu. Recept je bio najstrože čuvana tajna. Prema legendi, poslednji koji je znao tajnu spravljanja medovine bio je Pikta, sveštenik jednog škotskog plemena. Priča kaže da je on obećao škotskom kralju da će mu dati recept, ali na mestu gde niko neće moći da čuje njihov razgovor. Sveštenik je održao obećanje ali i zauvek sačuvao recept tako što je odveo kralja na vrh jedne litice, privukao ga sebi, prošaputao tajnu, a onda skočio u ambis povukavši za sobom i kralja.

Da li će izgubljeni recept ikada biti ponovo nađen? Tome su se nadali arheolozi kada su na ostrvu Rum, blizu zapadne obale Škotske, 1984. iskopali komade ćupa starog 4.500 godina koji su sadržavali neku lepljivu crnu supstancu (očigledno ostatke nekog pića). Laboratorijske analize su pokazale da potiče od fermentirane mešavine meda od vresa, ovsa, ječma, kraljevske paprati i livadskih trava. Sa hemičarima škotske destilerije viskija „Vilijam Grant i sinovi” napravljen je pokušaj da se na osnovu nađenih ostataka proizvede piće iz kamenog doba. Ali kad je došao dan degustacije, dok su novinari i publika posluživani iz specijalnih ćupova, utvrdilo se da piće ima neki veoma čudan ukus koji bi najkraće mogao da se opiše kao „drugačiji”. Sasvim je moguće da je upravo on bio razlog što je škotska medovina prestala da se pravi!

Najčudnija upotreba medovine, ili bilo kog drugog alkoholnog pića, vezuje se za Maje (250–900). Oni su pravili medovinu fermentiranjem meda u ćupu u koji bi stavili žabu krastaču (Bufo marinus) čija se koža sastoji i od nekih otrovnih supstanci. Maje su medovinu koju su pravile koristile tokom religioznih ceremonija kao klistir, koji se davao putem šprica od kože ili cevčice napravljene od kosti. Iako ovo zvuči više nego degutantno, izgleda da se Majama takav način konzumacije medovine dopadao.

Još jedno popularno piće kojim su nas drevni narodi zadužili jeste sake. Zapadnjaci sada dosta dobro poznaju to japansko piće, ali vrlo malo njih zna da je ono među retkim alkoholnim napicima koji su se spravljali u Kini i Japanu. Sake se uglavnom pravi od žitarica, najčešće pirinča.


Komentari0
70d31
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja