nedelja, 22.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:20

Od vinograda do zvezda

ponedeljak, 30.03.2009. u 22:00
(Срђан Печеничић)

„Dođite brzo, pijem zvezde!” Ovako je, po predanju koje se vekovima prepričava, uzviknuo dom Perinjon kada je prvi put okusio šampanjac. Otkriće ovog penušavog vina pripisuje se benediktinskom monahu, čije je puno ime Pjer Perinjon. Međutim, ova priča samo je delimično tačna. Kako je objavilo britansko Kraljevsko društvo, „vino sa zvezdama” prvi je napravio Englez Kristofer Meret, koji je sredinom 17. veka zaključio da dodavanje šećera prilikom druge fermentacije izaziva penušanje vina. Englez Ser Džordž Eteridž pisao je o vinu prepunom mehurića još 1676. godine.

Dom Perinjon (1639–1715), ipak, jeste zaslužan za otkriće šampanjca. Pod ovim imenom podrazumeva se isključivo penušavo vino zaštićenog geografskog porekla, proizvedeno u Šampanji, regiji na severoistoku Francuske. Ime šampanjac je zaštićeno, pa druga vina sa mehurićima nisu šampanjci, već ih je dozvoljeno nazivati samo penušavim vinima.

Zanimljivo je da monah iz Šampanje u početku nije želeo da napravi penušavo vino. Njegov cilj bio je da iz vina ukloni mehuriće koji su nastajali tokom fermentacije. Hladna klima na severoistoku Francuske izazivala je prekid fermentacije vina tokom zime. Kada bi u proleće otoplilo, počela bi još jedna fermentacija vina, već sipanog u flaše. Zbog velikog pritiska, boce su pucale a takvo vino nazivano je „đavoljim”.

Ne mogavši da reši problem velike količine ugljen-dioksida koji je nastajao u vinu, dom Perinjon je odlučio da tu manu preobrati u prednost vina iz manastirskog podruma. Iz Engleske je nabavio flaše od debljeg stakla, koje su mogle da izdrže veliki pritisak, a klasične čepove na bocama zamenio je onima od plute.

Usavršavajući piće „sa zvezdama”, benediktinski monah je pomerio datum berbe grožđa na septembar, napravio horizontalnu presu i uveo pravilo da se grožđe cedi što bliže vinogradu, jer su se tokom transporta grozdovi gnječili, što je kasnije uticalo i na kvalitet vina. Čak je, kako se priča, utvrdio da je najbolji sok od grožđa isceđenog blagim presovanjem koje nije bilo jače od pritiska koji se postizao između palca i kažiprsta.

U isto vreme kad i dom Perinjon, šampanjac je napravio još jedan monah – Žan Odar, čije je ime, kao i imena mnogih vinogradara koji su usavršavali način pravljenja i obogaćivali aromu penušavog vina iz Šampanje, poznato samo enolozima i pasioniranim ljubiteljima vina. Romantično predanje o monahu koji je „okusio zvezde”, međutim, postalo je deo istorije i dobra reklama za proizvođače šampanjca, čija je najpoznatija marka nazvana „dom Perinjon”.

D. D.


Komentari0
31753
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja