utorak, 24.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 02.08.2009. u 22:00

Šta za građane znači „beli” šengen

Ka­da Sr­bi­je do­spe na „be­lu” šen­gen­sku li­stu, na­ši gra­đa­ni će mo­ći bez vi­ze da bo­ra­ve u ze­mlja­ma šen­gen­skog pro­sto­ra ili u ne­koj ze­mlji ko­ja je na „be­loj” šen­gen­skoj li­sti naj­du­že tri me­se­ca u okvi­ru šest me­se­ci.

Prak­tič­no, ako ne­ko, re­ci­mo, ode u po­se­tu kod pri­ja­te­lja u Bu­dim­pe­štu, šen­gen­ski pro­stor mo­ra da na­pu­sti naj­ka­sni­je 90. da­na. Po­sle to­ga, na­red­na tri me­se­ca ne mo­že da pu­tu­je u ze­mlje EU. Tek kad is­tek­ne šest me­se­ci od mo­men­ta ka­da je pr­vi put za­ko­ra­čio u „šen­gen­ski krug” mo­že po­no­vo da pre­đe šen­gen­sku gra­ni­cu.

Vla­di­mir Pe­tro­ni­je­vić, sa­vet­nik za vi­znu li­be­ra­li­za­ci­ju pot­pred­sed­ni­ka vla­de za evrop­ske in­te­gra­ci­je Bo­ži­da­ra Đe­li­ća, ob­ja­šnja­va za „Po­li­ti­ku” da će Sr­bi­ja do­bi­ti vi­zu „Ce” krat­kog bo­rav­ka, što će gra­đa­ni­ma omo­gu­ći­ti da pri­vre­me­no bo­ra­ve unu­tar šen­gen­skog pro­sto­ra, u po­se­ti pri­ja­te­lji­ma i ro­đa­ci­ma ili kao tu­ri­sti, „ali ni­ka­ko da ra­de”. Uko­li­ko, pak, bu­du bi­li za­te­če­ni da ra­de, bi­će, ka­ko je ne­dav­no iz­ja­vio pot­pred­sed­nik Đe­lić, pod­lo­žni re­ad­mi­si­ji i vra­će­ni u ze­mlju.

– Sva­ki gra­đa­nin ko­ji bu­de na „be­loj” šen­gen­skoj li­sti ima­će i od­re­đe­nu oba­ve­zu. Uko­li­ko pre­la­zi gra­ni­cu sa­mo sa put­nom is­pra­vom mo­ra da po­štu­je rok i iz šen­gen­skog kru­ga iza­đe ono­ga tre­nut­ka ka­da to šen­gen­ski pro­pis na­la­že – upo­zo­ra­va Pe­tro­ni­je­vić do­da­ju­ći da sa­mo ta­ko mo­že­mo sa­ču­va­ti ono što se sa­da kroz prav­no­teh­nič­ku re­for­mu u Sr­bi­ji spro­vo­di.

Oni ko­ji že­le da osta­nu du­že od 90 da­na u ne­koj od ze­ma­lja EU, zbog stu­di­ra­nja ili po­sla, mo­ra­ju da re­gu­li­šu svoj bo­ra­vak po pra­vi­li­ma o kre­ta­nju i bo­rav­ku stra­na­ca dr­ža­ve u ko­joj se na­la­ze. Jer, „be­la” šen­gen­ska li­sta ne pod­ra­zu­me­va do­bi­ja­nje do­zvo­le za du­ži bo­ra­vak. Te do­zvo­le su re­gu­li­sa­ne vi­zom ti­pa „De”.

Uko­li­ko Sr­bi­ja od sle­de­će go­di­ne bu­de na „be­loj” šen­gen li­sti, vi­ze ćebi­ti uki­nu­te za 25 evrop­skih ze­ma­lja ko­je či­ne šen­gen­ski pro­stor, sa vi­še od 400 mi­li­o­na sta­nov­ni­ka i po­vr­ši­nom od oko 4,3 mi­li­o­na kva­drat­nih ki­lo­me­ta­ra.
Sa bi­o­me­trij­skim pa­so­šem mo­ći će da se pu­tu­je u sve ze­mlje EU bez vi­ze iz­u­zev u Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju i Ir­sku, ko­je ni­su deo šen­gen­skog pro­sto­ra, jer ni­su pri­hva­ti­le do­go­vor o uki­da­nju gra­nič­ne kon­tro­le na me­đu­sob­nim gra­ni­ca­ma. Po­me­nu­ta li­sta omo­gu­ći­će ta­ko­đe da se bez vi­ze pu­tu­je i u Švaj­car­sku, Island i Nor­ve­šku, ko­je ni­su čla­ni­ce EU, ali spro­vo­de šen­gen­ska pra­vi­la o uki­da­nju gra­ni­ca.

Ne­će bi­ti po­treb­ne vi­ze ni za pu­to­va­nja u Bu­gar­sku, Ru­mu­ni­ju i Ki­par. Te, no­ve čla­ni­ce EU, for­mal­no još ni­su deo šen­gen­skog pro­sto­ra, jer ni­su u pot­pu­no­sti is­pu­ni­le uslo­ve, ali po­štu­ju i spro­vo­de od­lu­ke EU. Vi­ze ne­će bi­ti po­treb­ne ni za Lih­ten­štajn, ko­ji se, iako ni­je član EU, iz­ja­snio za pri­klju­če­nje šen­gen­skom pro­sto­ru, ali još ni­je is­pu­nio uslo­ve za to.

B. Čpa­jak

Komentari73
9e3bb
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

sale hodzic
Otiso sam u njemacku 26.aprila tad sam sleteo sa avionom u frankurt bio sam do 24jula preso sam hrvatsku 25jula tad sam usao u bosnu ja bi zeleo znati trebam da se vjencam 27oktobra a krecem 24 okobra za njemacku busem jeli moze mi neko reci jeli se broje dani i plasim se dali ce me vratiti ali kad izbrojim sve dane preslo je preko 190 dana kako gleda granicna polizija na to jel isto se racuna po danima molim vas da mi odgovorite hvala puno.
Branislav Jovicevic
Nisu ni ovi iz eu cvecke po ovom pitanju. Nasi granicari NE MOGU da zabane nekom da izadje iz zemlje ako nije osudjivan ili ima krivicni postupak u toku, ali oni IMAJU diskreciono pravo da nekoga ne puste da udje u sengenski prostor. Licno nisam cuo da su bilo koga vratili ili proveravali adresu na koju ide. Nije moguce da niko nije bio sumnjiv u punom autobusu laznih azilanata. Pricao mi je drugar koji se vracao iz Nemacke autobusom da je svojim ocima video kako ovi sto ostaju duze od 3 meseca uopste ne budu kaznjavani zabranom ulaska na madjarskoj granici, vec da izvade 200e, stave u pasos i daju madjarskom sluzbeniku (imaju ljudi tarifu). I sve ok.
suzana stefanovic
dosla sam iz beca 16 marta posto sam bila puna tri meseca dali mogu ponovo 16 juna da odem da vidim brata koji je bolestan ako sam dobro razumela trebalo bi da moze hvala
Milan Bursać
Moja porodica i ja jedva sastavljamo kraj skrajem,kao i mnogi drugi,pa dam šengen viza ništa ne zači.
miodrag stanimirović
Kao i do sada prevara ove vlasti ili u konkretnom slučaju potuljeno ćutanje. Ne znam ko će ići kod rođaka u posetu TRI meseca. Obično se ide na par dana hajde da kažemo jednu nedelju pa eventualno u inostranstvo na more ali tek za šest meseci i opet kod deteta tek sledeće godine ili opet za šest meseci. Mnogo hvala na obećanjima i uslugama ove vlasti. Pre njihove usluge mi je bilo lakše i bolje . Garantno pismo deteta ,odčučim pred ambasadom par sati i odoh u posetu na pet dana pa na odmor i opet kod deteta i to je ukupno par sati čučanja i ponižavanja za vizu ali putujem tri pa i četiri puta u godiniali. Sada toga više nema sankcije se pojačavaju samo na šest meseci jedan prelazak i kraj. Hvala vam veliko ali u goste se ne ide dva puta po 3 meseca godišnje.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja