nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:36

Ruski centar u Velesu brine o divljim životinjama

Objavljeno: 20.03.2019 u 12:18

Krokodil Gena, lavica Elza i medvedica Tanja su među oko 200 divljih životinja koje su imale sreće da završe u Velesu, glavnom ruskom centru za rehabilitaciju divljih životinja, napuštenih ili žrtava ljudske surovosti.

Krokodil je bio ostavljen u kanti za smeće i pronašao ga je čistač ulica.

„Čistač je prvo mislio da je reč o plišanom krokodilu ali je igračka onda oživela”, rekao je osnivač Velesa Aleksandar Fjodorov., prenosi Beta.

Elza je u Veles stigla nakon što je avionom poslata u Sankt Petersburg kao poklon jednog bogatog biznismena drugom.

„Tokom leta se izvukla iz kaveza i šetala se u odeljku za prtljag. Kada je avion sleteo na Puljkovo i osoblje počelo da istovara prtljag, pronašli su lava koji ih je napadao”, navela je veterinarka u Velesu Natalija Bondarenko.

Čovek kome je lavica bila upućena je zatražio od centra da je preuzme.

Kako izgleda, Elza se lepo uklopila u život u Velesu, a posebno uživa u snegu.

Medvedica Tanja je pre dolaska u Veles provela osam godina vezana lancima.

„Oko vrata je imala dva lanca koja su joj urasla u telo. Jedan joj je ušao u vrat čak sedam centimetara. Imala je nekoliko operacija, poslednja karika lanca joj je došla do kičme”, kaže Fjodorov.

Centar teži tome da životinje vrati u divljinu, ali za mnoge to nije moguće zbog okruženja ili zato što su postale zavisne od ljudske nege i izgubile instinkte za preživljavanje.

Za neke životinje, povratak u prirodu bi značio napuštanje prijatelja. Na primer, vuk Vuk, napušten i pronađen kao štene, postavio se za zaštitnika medveda koje žive u susednom prostoru.

„Vuk sebe vidi kao oca medvedima, brine o njima, štiti ih ako misli da su u opasnosti”, navela je Bondarenko.

Među ostalim stanovnicima centra koji se nalazi oko 30 kilometara severno od Sankt Petersburga su lisice, losovi, magarci, rode, paunovi i grupa od 11 ježeva koja u potpunosti uživa u pažnji volontera.

Briga o životinjama košta oko 10 miliona rubalja (155.000 dolara) godišnje. Veles je osnovan 2009. i ima pomoć volontera i državnih donacija, ali najveći deo sredstava dolazi od Fjodorova, vlasnika peterburške građevinske kompanije.

„Verovatno je malo reći da volim divlje životinje koje obično dobijaju malo pomoći i da je deo mog života ovde. Takođe želim da uradim nešto važno u životu”, naveo je Fjodorov.


Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja