sreda, 18.01.2017. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:35

Šarena strana

Početna / Šarena strana
 
FILATELIJA
17.01.2017 u 13:49
Autor: R. S.
Pošta Srbije će u ovoj godini objaviti 21 izdanje prigodnih poštanskih maraka, u skladu sa Planom izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, koji donosi Ministarstvo trgovine, turizma i…
ZELENA PLANETA
16.01.2017 u 12:08
1
Od prvog januara 2017. svi vozovi holandske železnice koriste struju dobijenu od energije vetra. Cilj je ostvaren godinu dana ranije nego što je planirano. Holandska energetska kompanija „Eneko”…
MEDICINA
13.01.2017 u 12:05
Cirih – Najveća evropska grupacija fizijatara i medicinskih specijalista koji se bave bolestima kičme, „Jurospajn”, sa sedištem u Cirihu, upozorila je na negativne posledice preteranog korišćenja…
Da li znate?
Odakle potiče ime reke Đetinje?
Od starinskog naziva Cetina: Đetinja je reka koja nastaje na obroncima planine Tare, u Pustom polju kod sela Kremna, na mestu gde se spajaju reke Bratešina i Konjska reka, kao i Užički potok i Tomića potok. Reka protiče kroz Užice a kod Požege se, posle 75 kilometara, spaja sa Moravicom i tako nastaje reka Zapadna Morava. Najverovatnije objašnjenje porekla imena reke Đetinje se zasniva na starinskom nazivu Cetina, što znači Konjska reka. Jedna od reka od kojih Đetinja nastaje se i danas zove upravo tako – Konjska reka. U gornjem toku, sve do Užica, reka teče kroz veoma atraktivnu klisuru koja ima i neke odlike kanjona. U svom toku ima dve velike pećine. U klisuri se nalazi Megara, a nizvodno od Užica je poznata Potpećka pećina. U klisuri Đetinje se nalazi i nekoliko izvora tople vode. Na reci postoje tri veštačka jezera. Dva Velika i Mala brana se nalaze blizu Užica, a nastala su na prelasku iz 19. u 20. vek, kada je započeta elektrifikacija ovog mesta.
Horoskop
Dnevni Horoskop
Za 18. januar 2017
#
Ovan

Kontrolišite izjave u prisustvu osoba koje znate da vas mogu odati. Budite otvoreni za nova iskustva i prihvatite predloge prijatelja. Slobodnima nove mogućnosti na ljubavnom polju. Budite neposredni.

#
Bik

Od prilagodljivosti zavisi uspeh u međuljudskim relacijama. Budite pažljivi prema kolegama i pokušajte da nađete kompromisno rešenje. Precenjujete svoj uticaj na voljenu osobu.

#
Blizanci

Nemojte grubo kritikovati blisku osobu, imajte u vidu svoje propuste. Niste sastavili celu priču u relaciji sa osobom do koje vam je stalo. Potrudite se da ne donosite odluke ishitreno i brzopleto.

#
Rak

Pristajete na kompromis koji vam ne garantuje da ćete postići ono što želite. Ne žalite se na posledice i budite svesni rizika. Dopadate se osobi koja vam je na neki način nedostižna. Kontrolišite pritisak.

#
Lav

Nije momenat za donošenje važnih odluka, nedostaju važne informacije. Budite strpljivi. Želite da ostavite utisak kako biste privukli pažnju osobe koja vam se dopada. Uradite to suptilno.

#
Devica

Ne ustežite se da direktno, ali taktično, kažete ono što mislite, i očekujete. Jedino tako ćete izgraditi normalnu relaciju sa partnerom. Ne postavljate se korektno prema jednom prijatelju. Ne preterujte u jelu i piću.

#
Vaga

Pomoć prijatelja vam je neophodna za realizaciju današnjih planova. Razmislite koliko su vaši zahtevi realni. Ne radite nešto samo iz sujete. Voljena osoba je emotivno otvorena i očekuje isto od vas.

#
Škorpija

Od vas drugi traže uslugu, a koja će pokvariti realizaciju vaših današnjih planova. Uz malo strpljenja možete naći zadovoljavajuće rešenje. Priželjkujete da vam se nešto interesantno i novo desi.

#
Strelac

Nemojte zloupotrebiti dobronamernost kolega i to iz sebičnih ciljeva. Odustanite od forsiranja situacije na ljubavnom polju. Budite spontani i neposredni u kontaktu.

#
Jarac

Sada je trenutak da uzmete aktivno učešće u popravljanju relacije sa osobom koja vam je draga, a iz izvesnih razloga ste to odlagali. Kasnije se okolnosti mogu promeniti. Unosite više tečnosti.

#
Vodolija

Na privatnom polju imate obaveze koje ne možete izbeći. To vam odlaže realizaciju drugih planova. Ne iritirajte svojim sarkastičnim izjavama osobu iz bliže okoline koja se ne slaže sa vašim stavovima.

#
Ribe

Od vas zavisi razvoj situacije. Budite ono što jeste, ali imajte obzira i za potrebe drugih. Nagli obrti na emotivnom polju mogu vas zateći nespremne. Izbegnite prebrzo donošenje zaključaka i odluka.

Šarena strana
ISHRANA
12.01.2017 u 12:25
Autor: Jasna Vujičić, nutricionista
Zdravi zubi nisu samo estetski odraz neke osobe. Oni su od velike važnosti za celokupno stanje organizma, jer pokvaren zub može mnogo da utiče na zdravlje. Ako vas bole zglobovi, glava ili možda…
ZELENA PLANETA
11.01.2017 u 11:47
Peking – Visok nivo toksičnog smoga, koji je zahvatio Peking, pokušaće da smanji novi tim policije za zaštitu životne sredine, najavio je vršilac dužnosti gradonačelnika kineske prestonice Caj Ći.…
ZELENA PLANETA
10.01.2017 u 13:18
Klimatske promene koje izaziva čovek, gubitak staništa i krivolov glavni su uzročnici sve slabijeg očuvanja divljine i sve intenzivnije ugroženosti životinja na mnogim meridijanima planete. Prema…
MEDICINA
05.01.2017 u 17:18
Autor: R. S.
Terapija matičnim ćelijama već se uveliko koristi u transplantaciji koštane srži. Ali naučnici takođe aktivno istražuju potencijalnu upotrebu tih svestranih ćelija u tretiranju bolesti i povreda, u…

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja