utorak, 20.02.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:31

Mozaik

Početna / Mozaik
 
Mozaik
19.02.2018 u 09:31
2
Vašington - Najveći kopneni mesožderi na svetu, polarni medvedi, izumreće u narednih 30 do 40 godina, predviđa jedna studija iz 2013. godine. Njihova sudbina je, prenosi „Glas Amerike”, direktno…
DIZAJN
18.02.2018 u 20:00
„Sandale su – bomba!”, pisalo je na reklami. Ali, to je bila greška. Dizajner nije bio inspirisan bombom već nebeskim telima. Svi su na planeti Zemlji tih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog…
ISHRANA
15.02.2018 u 20:00
Kurkuma (curcuma longa) je biljka iz familije đumbira, a najviše se koristi kao začin. Ona je poput đumbira simbol Orijenta (Istočni svet, Bliski i Daleki istok), pa čak ima i veću primenu od njega.…
Mozaik
15.02.2018 u 15:59
BRISEL – Evropska komisija izrazila je danas nezadovoljstvo jer pojedine društvene mreže nisu još ažurirale mere koje se odnose na bolju zaštitu privatnosti korisnika. Fejsbuk, Tviter i Gugl plus…
Mozaik
Mozaik
15.02.2018 u 13:55
2
MOSKVA – Ruska raketa „Sojuz”, koja je pre dva dana lansirana, sletela je uspešno danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Raketa sa teretnim svemirskim brodom stigla je sa hranom, gorivom,…
GOLUBARSTVO
13.02.2018 u 20:00
Autor: M. M.
Nije svejedno kako se hrane golubovi u golubarnicima. Moguća su dva načina ishrane. Prvi, zrnevljem raznih žitarica koje se stavljaju na sledeći način – svaka vrsta zrnevlja pojedinačno u sudove da…
Mozaik
12.02.2018 u 15:00
1
Autor: S. G.
Po­sled­nji da­ni di­no­sa­u­ru­sa u Afri­ci bi­li su mi­ste­ri­ja za na­uč­ni­ke – sve do pre ne­ko­li­ko da­na. Ka­ko su pre­ne­li svet­ski me­di­ji, ske­let ko­ji su pro­na­šli egi­pat­ski…
DIZAJN
11.02.2018 u 20:00
Ova stolica je više od stolice – ona je multifunkcionalna, sa zavidnom ulogom jednog mini-ormara! Ponos je danskog „dobrog dizajna”. Projektovana je i lansirana na tržište 1953–1955. godine, u eri…
Mozaik
VREMEPLOV
11.02.2018 u 20:00
1
Autor: R. M.
Stevan Kragujević (1922–2002), jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih foto-reportera i…
Mozaik
09.02.2018 u 21:16
2
MOSKVA – Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja Sarov uhapšeno je pošto su navodno…
Mozaik
09.02.2018 u 20:28
1
VAŠINGTON – Kosmički brod američke svemirske agencije NASA snimio je fotografije zvezda na…

Da li znate?
Gde se nalazi velika prirodna oblast Sahel
U deset afričkih država – Sahel (arapski pogranični pojas, obala) velika je prirodna oblast u severnoj Africi. Ona zahvata manje ili veće delove 10 afričkih država; to su (idući od zapada ka istoku): Senegal, Mauritanija, Mali, Burkina Faso (bivša Gornja Volta), Niger, Nigerija, Kamerun, Čad, Sudan i Eritreja. Sahel se prostire od Atlantskog okeana do Crvenog mora, na dužini od 6.310 km i u pojasu širokom 320–480 km. Na severu se graniči sa Saharom i Nubijskom pustinjom, a na jugu zonom savana. Sahel je zona polupustinja i opustinjenih savana ka savanama. Granice Sahela se menjaju pojedinih godina, što zavisi od ukupne godišnje količine padavina: 100–350 mm na severu, 300–700 mm na jugu. Kiše padaju leti 2-3 nedelje na severu, do pet meseci na jugu, ali 80–90 odsto padavina ispari. U suvim rečnim koritima pojavi se voda, a oko nje čitave šume od palmi; na zaravnima između rečnih korita su busenaste trave, retki listopadni bagremi sa krošnjama u obliku suncobrana i velika stabla baobaba sa obimom do 40 m, čije su lišće i plodovi jestivi. Ima nojeva, antilopa raznih vrsta, lavova. Gaje se goveda i ovce. Najbrojnije stanovništvo čine Arapi, Tuarezi, Kanuri, Zagave, Tubui itd. Termin Sahel uveo je u geografiju francuski geobotaničar Šavalje 1900. godine.
Horoskop
Dnevni Horoskop
Za 19. februar 2018
#
Ovan

Brzopleti ste i nepromišljeni. Nemojte sklapati poslovne dogovore dok realno ne procenite svoje mogućnosti. Budite oprezni u saobraćaju na dužim putovanjima. Smanjite cigarete.

#
Bik

Pojedine poslovne planove ćete morati da prilagodite novonastalim okolnostima. Izbegavajte rasprave sa prijateljima, mogu prerasti u ozbiljnije nesporazume. Korigujte ishranu.

#
Blizanci

Vaša ambicioznost će dolaziti do izražaja na poslu. Ipak, nedostajaće vam podrška pretpostavljenih za realizaciju novih projekata. Nemojte propustiti izlazak sa partnerom.

#
Rak

Puni ste energije i inicijative na poslu, očekujte dobre rezultate. Ipak, ako ste preduzetnik, budite oprezniji u finansijskim transakcijama sa osobama iz inostranstva.

#
Lav

Pravi je trenutak da se pozabavite zaostalim poslovima. Pomoć možete očekivati od iskusnijih kolega. Budite pažljiviji sa novcem, nije trenutak za veće investicije i trgovinu.

#
Devica

Pojedini sagovornici će vas iritirati stavovima i komentarima, ali izbegavajte rasprave. Posvetite više pažnje partneru, oseća se zapostavljeno. Kontrolišite krvni pritisak.

#
Vaga

Veoma ste angažovani na poslu, ali vas prate nesporazumi sa kolegama. Nije povoljan trenutak za nove projekte. Posvetite više pažnje mlađim ukućanima. Smanjite grickalice.

#
Škorpija

Preduzimljivi ste i efikasni na poslu, ali vam nedostaje tolerancije u komunikaciji sa kolegama. Nemojte propustiti večernji izlazak, upoznaćete interesantnu mlađu osobu.

#
Strelac

Puni ste inicijative i energije. Imate odlične poslovne ideje. Potrudite se da ih realizujete uz pomoć bliskih prijatelja. Nemojte ulaziti u rasprave sa starijim ukućanima.

#
Jarac

Otvoreni ste za nove predloge i ideje. Pravi je trenutak da proširite krug svojih saradnika kreativnim mlađim osobama. Budite pažljivi sa tehničkim aparatima. Smanjite slatko.

#
Vodolija

Budite oprezniji sa novcem. Nije povoljan trenutak za investicije i trgovinu. Poslušajte savet iskusnijeg prijatelja. Nemojte propustiti izlazak sa prijateljima, uživaćete.

#
Ribe

Puni ste samopouzdanja i inicijative na poslu. Pravi je trenutak za profesionalne iskorake. Ako ste preduzetnik, ostvarićete značajniji finansijski dobitak. Smanjite lekove.


Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja