Meni

Najnovije vesti

FRANCUSKA DOSTAVILA BiH KOPIJU DEJTONSKOG SPORAZUMA

BANJALUKA – Ministarstvo spoljnih poslova Francuske dostavilo je ambasadi te zemlje u Sarajevu overenu kopiju Dejtonskog sporazuma sa svim aneksima, na zahtev predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorada Živkovića.

Živkovića je tome obavestila francuska ambasadorka u BiH Mariz Bernio, koja će overenu kopiju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, u skladu sa diplomatskim pravilima, proslediti Ministarstvu inostranih poslova BiH, preneli su mediji.

Živković je izrazio zahvalnost ministru inostranih poslova Francuske Bernaru Kušneru što je brzo i pozitivno odgovorio na njegovu molbu.

Žvković je posebno zadovoljan što će BiH konačno ispuniti svoju obavezu i sačiniti zvanične prevode Sporazuma na službene jezike BiH, ali i posedovati overenu kopiju Sporazuma.

Institucije BiH nije imale originalni tekst Dejtonskog sporazuma, čiji original je pohranjen u Ministarstvu inostranih poslova Frnacuske, nakon što je u decembru 1995. godine taj dokument zvanično potpisan u Parizu.

Živković je pred kraj prošlog meseca uručio ambasadorki Bernio pismo za Kušnera u kojem obaveštava vlasti Francuske, zemlje gde se čuva original Dejtonskog sporazuma, da vlasti BiH ne poseduju svoj primjerak tog sporazuma i da u BiH nikada nije sačinjen ni verifikovan njegov službeni prevod.

Tanjug
objavljeno: 16/11/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije