Meni

Najnovije vesti

Kineski partner dopunio idejni projekat za most Zemun-Borca

BEOGRAD - Kineska kompanija „Čajna roud end bridž korporejšn” (CRBC) dopunila je idejni projekat za most Zemun-Borča, što je osnov da se utvrdi dinamika budućih plaćanja, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Kineski partner je, kako se precizira, dostavio predmet i predračun radova za idejni projekat izgradnje tog beogradskog mosta.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je rekao Tanjugu da je kineska kompanija dostavila predračun Republičkoj revizionoj komisiji i da je na taj način ispunila svoje obaveze.

On je istakao da će svi projekti biti na vreme završeni i da će radovi na izgradnji mosta preko Dunava, od Zemuna do Borče, sigurno početi u aprilu sledeće godine, kao što je i najavljeno.

Ignjatović je kazao da je CIP još pre nekoliko meseci počeo izradu glavnog projekta za prilazni autoput u dužini od 21,5 kilometara, a da Kinezi rade glavni projekat za most.

On je naveo da je CIP ustupio kineskoj kompaniji svoje prostorije u Beogradu kako bi mogli da rade na projektu, ali da ih kineski stručnjaci ne koriste.

„Predstavnici CRBC kažu da u Kini rade na izradi glavnog projekta”, dodao je generalni direktor CIP - a.

Most koji će spojiti obale Zemuna i Borče biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara.

Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu u aprilu 2011, a rok za završetak tog posla je tri godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su polovinom jula u Zemunu kamen temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za NIP Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnici CRBC-a.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, a ugovorom je predviđeno da će u tom poslu sa najmanje 45 odsto učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala.

Skupština Srbije je juče završila pretres o pet zakonskih predloga koji se odnose na potvrđivanje ugovora i garancija za razne infrastrukturne projekte, među kojima je i izgradnja mosta Zemun-Borča.

Ugovorom o zajmu za izgradnju mosta sa pripadajućim saobraćajnicama predviđeno je da kineska Eksport-import banka kreditira Srbiju sa 255 miliona američkih dolara.

Tanjug
objavljeno: 25/11/2010

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije