Meni

Najnovije vesti

Novi kop Drmno i proširenje TE Kostolac možda od 2014.

BEOGRAD –Otvaranje novog kopa Drmno i proširenje kapaciteta termoelektrane (TE) u Kostolcu, mogla bi početi sledeće godine, ukoliko se tokom aprila radna grupa Vlade Srbije sa kineskom kompanijom CMEC dogovori o kreditu.

Kako je objavio internet časopis Balkan magazin, planirano je da Elektroprivreda Srbije (EPS) u partnerstvu sa kineskom kompanijom CMEC kroz kredit kineske državne Eksim banke, obezbedi proširenje kapaciteta kopa Drmno do proizvodnje od 12 miliona tona uglja godišnje i izgradnju novog energetskog kapaciteta TE Kostolac B3 snage 350 megavata na toj lokaciji.

Vrednost tog dela projekta je 715,6 miliona dolara, a EPS je potpisao okvirni sporazum sa kompanijom CMEC.

Dodaje se da je direktor kancelarije CMEC-a u Srbiji Li Ksukviang rekao da je „potrebno usaglasiti ugovor, koji će biti kompleksan, jer je i samo postrojenje nove termoelektrane kompleksno. Nakon toga, u maju, Upravni odbor EPS-a, a potom Vlada Srbije, treba da prihvate ovaj ugovor”.

On je kazao da su dogovori ušli u završnu fazu i da očekuje da će do kraja godine biti potpisan ugovor o zajmu od 609 miliona dolara, što je 85 procenata vrednosti projekta.

„Kredit će postati operativan krajem ove i početkom sledeće godine. To je realna dinamika, tako da već krajem ove godine mogu početi pripreme za izgradnju”, dodao je Ksukviang.

On je istakao da je vrednost celog projekta 1,06 milijarde dolara, odnosno da prva faza iznosi 344 miliona dolara za revitalizaciju energetskih blokova u TE Kostolac B, kao i za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i izgradnju pristaništa na Dunavu i železničke pruge je već otpočela.

„Međudržavnim sporazumom Srbije i Kine predviđeno je da EPS kredit dobije po preferencijalnim uslovima, ali Srbija treba što pre da podnese zahtev za odobravanje sredstava iz preferencijalnih kredita jer sredstva su ograničena i ako to ne uradite na vreme možete ostati bez njih”, ocenio je Ksukviang.

Ugovor za drugu fazu kojim je predviđena izgradnja bloka od 350 megavata sa superkritičnim parametrima i proširenje kapaciteta eksploatacije površinskog kopa uglja sa devet na 12 miliona tona uglja, potpisan je 2011. godine.

Beta
objavljeno: 15/04/2013

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije