Meni

Најновије вести

Помоћ у Краљево стиже непрестано

КРАЉЕВО – Помоћ грађанима Краљева који су погођени разорним земљотресом непрестано стиже од Владе Србије, фирми, предузећа, политичких странака у Србији, а помоћ су током дана упутили и градови у окружењу, али и из Републике Српске.

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић најавила је данас да ће из интервентних средстава тог министарства бити издвојено око 100 милиона динара за санацију оштећених објеката у земљотресу који је погодио Краљево. „Прво ће бити обновљен здавствени центар у Краљеву, па остали објекти јавне инфраструктуре, као што су школе, вртићи, домови здравља, амбуланте и друго”, рекла је Калановић. Она је најавила да ће већ следеће седмице, по убрзаној процедури јавне набавке, бити изабран пројектант за израду пројектне документације, која би требало да буде готова до краја године, а да ће ти пројекти бити реализовани у 2011. години. Градоначелник Краљева изјавио је раније данас да би током дана требало да стигне десетак камиона са око 452.000 комада црепа из Лесковца из Робних резерви, укупне вредности око 14 милиона динара, који ће из магацина у приградском насељу Адрани бити дистрибуиран крајњим корисницима. Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да у Краљеву од последица земљотреса 310 објеката, углавном приватних кућа, сада није за становање.

Дачић је рекао да је претходна два дана прегледано 1.130 објеката да би се утврдио степен оштећења настао од разорног земљотреса.

Он је подсетио да се припадници Сектора МУП-а за ванредне ситуације од момента када је земљотрес задесио Краљево присутни на том подручју и ангажовани на пружању помоћи становништву.

Према његовим речима, у циљу што брже санације последица земљотреса и нормализације живота, на то подручје је упућено, уз грађевински материјал, и 17 цистерни са пијаћом водом.

Дачић је истакао да је следећа фаза у пружању помоћи Краљевчанима да се што пре обезбеди обнављање кућа и осталих стамбених простора и подсетио да су оштећене и куће у којима живе полицајци и у чијем ће санирању помоћи МУП.

Он је додао да ће се запослени у МУП-у добровољно одрећи једнодневне зараде у хуманитарне сврхе, како би помогли колегама на подручју Краљева.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде уручило је данас помоћ од око 50 тона шећера, а то Министарство оцекује да ће до понедељка, 8. новембра, бити обезбеђено још 20 тона брашна за грађане Краљева.

Помоћ је током дана упутило или најавило више фирми из Србије, а међу њима и крагујевачка фабрика Фиат аутомобили Србија, која је обезбила 50.000 црепова за грађане Краљева.

Београдска индустрија пива упутила је данас помоћ у грађевинском материјалу у вредности од 700.000 динара, док је „Србијагас” уплатио 10 милиона динара за санацију последица земљотреса који је погодио тај град и околину.

Краљевачком подручју помогла је и Нафтна индустрија Србије, упутивши пет шлепера са више од 97.000 литара фрушкогорске воде „Јазак” која ће бити достављена најугроженијима због недостатка пијаће воде.

Јавно предузеће „Новосадска топлана” донело је одлуку да Краљеву упути новчану помоћ од око три милиона динара.

Директор Владимир Јелић ће издвојити 70 одсто од своје новембарске плате, а остали запослени део плате у складу са својим могућностима, како би тим новцем био решен проблем барем једне породице погођене земљотресом.

Данас, до 15 сати, путем хуманитарног броја 1003, прикупљено је више од 1,4 милиона динара помоћи грађана за санирање последица земљотреса у Краљеву, саопштила је компанија ''Вип мобајл''.

Више од 28.000 ''Вип'' корисника показало је солидарност, а компанија и даље позива своје кориснике да се слањем СМС поруке укључе у акцију помоћи.

ЈП „Србијашуме” најугроженијим породицама у Краљеву упутиће помоћ од три млиона динара, огрев и грађевински материјал.

Делегација тог предузећа са градоначелником Краљева Љубишом Симовићем посетила је данас породице које је највише погодио земљотрес, међу којима су и породице запослених у ЈП „Србијашуме”. Тим Црвеног крста Србије (ЦКС) саопштио је да је неопходно обезбедити 1.000 породичних пакета хране и 1.000 пакета хигијене за период од два месеца.

ЦКС ће упутити 30.000 конзерви робе и месног нареска, у сарадњи са Министарством за рад и социјална питања, као и хигијенске пакете у складу са потребама становништва.

У саопштењу је наведено да је извршно веће Војводине, у сарадњи са Црвени крстом, упутило помовх у вредности од пет милиона динара, која се састоји од флаширане пијаће воде и дезинфекционих средстава.

И чланови Председништва Партије уједињених пензионера Србије уплатиће овомесечне зараде на рачун за помоћ настрадалима у земљотресу који је пре два дана погодио Краљево и околину.

Принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина саопштили су данас да ће у Краљево послати пет тона намештаја и 2.000 векни хлеба, које је обезбедио „Клас”. Финансијску, али и помоћ у храни и грађевинском материјалу најавили су градови Јагодина, Димитровград, општина Параћин, Нови Сад, Лозница, Ужице и Ниш. Помоћ је најавила и Бањалука у износу од 50.000 конвертибилних марака (25.000 евра).

У земљотресу јачине 5,4 степена Рихтерове скале који се догодио 3. новембра у 1.56 часова, са епицентром на 10 километара северозападно од Краљева погинуле су две особе, а током протекле ноћи Краљево је погодило још неколико слабијих потреса који нису прузроковали веће штете на објектима. Синоћ у 22.09 сати тај град је погодио земљотрес јачине 4,4 степена Рихтерове скале, а јутрос у 6.39 сати потрес јачине око четири јединице Рихтера.

Танјуг
објављено: 05/11/2010

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније